Nova vest
Fudbal 20

20.6.2024.

8:24

Hrvati, Albanci – gledajte i učite

Evropsko prvenstvo, fudbal i sport u celini bi trebalo da spajaju, a ne razdvajaju. Međutim, svako to shvata i koristi na način koji mu odgovara.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Profimedia

Svaki Jin ima svoj Jang. Crno ne ide bez belog. I obrnuto. U Nemačkoj je tokom šampionata Evrope bilo dovoljno samo pet dana da se jasno profilišu oni koji su došli da igraju fudbal, popiju kvalitetno pivo i dobro se zabave od onih koji su došli da prete, vređaju i pozivaju na ubijanje.

Ne mora mnogo da vam se crta – ovi potonji su svoje pravo lice pokazali u sredu u Hamburgu, u međusobnom duelu. Navijači Hrvatske i Albanije su međusobno ljubili svoje zastave, grlili se i "bratski" pevali uglas – da treba ubiti Srbina.

Baš "evropski, kulturno i sportski".

B92.sport

Ali ni to što su određene nacije došle na EURO da se politički ispromovišu divljaštvom, nije najveći problem. Nije ni albanski novinar koji tik ispred navijača Srbije pokazuje simbol "Velike Albanije".

Problem je što njegov medij dobija pravo zamene izveštača (taman posla da mu se trajno zabrani akreditovanje na UEFA događajima), a izgrednik se seli na tribine, među divljake kojima do fudbala na ovom turniru nije stalo ni najmanje.

U konačnici, problem je što UEFA to ne dotiče. Naprotiv, nastavlja da iskazuje apsolutne dvostruke aršine, te skandiranje "Kosovo je Srbija" direktno izjednačava sa paradiranjem nemačkim stadionima u "UČK" uniformi, kao i direktan poziv celog stadiona na ubijanje Srba.

Zato im se na kraju tako i vratilo. "Bratski" su Hrvatska i Albanija podelili bodove rezultatom 2:2 i ostali poprilično daleko od nokaut faze.

Profimedia

Srećom po njih, ali i sve nas, nepuna 24 sata kasnije imaće priliku da vide pokaznu vežbu o tome kako se ponašati civilizovano na jednom velikom fudbalskom takmičenju.

Nije potrebno biti preveliki prorok, već je samo dovoljno boraviti na licu mesta, kako biste se uverili u nepostojanje bilo kakve zle krvi između Srba i Slovenaca u bavarskoj regiji.

Sredu popodne sam, posle odrađene konferencije za medije i treninga fudbalske reprezentacije Srbije, proveo u centru Minhena. U "Hofbrauhaus" pivnici, poznatoj po govoru Adolfa Hitlera kojim je pre jednog veka započeo nacistički pokret, zatekao sam srpske i slovenačke navijače.

Jedni drugima su otpozdravljali i naizmenično pevali svojoj zemlji. Usput, naravno, svi zajedno "udarali" po pivu iz litarskih krigli.

Priznajem, bio sam pomalo, ali vrlo prijatno, iznenađen spoznajom da dva balkanska naroda, nekadašnji sunarodnici, nemaju ama baš ništa jedni protiv drugih. Naprotiv, pozivaju na zabavu, zajedničko druženje i podelu bodova na "Alijanc areni" (dobro braćo Slovenci, ne preterujmo baš, jer Srbiji su potrebna sva tri).

Zlu krv, uvrede i sramne reči Srbi i Slovenci ostaviljaju onim drugim, zaostalim, Balkancima koji su debelo skrenuli sa socijalnog puta. Spremni da im u četvrtak u Minhenu održe čas poštovanja i sportskog ponašanja.

Pa vi, "gospodo" Hrvati i Albanci – gledajte i učite. Dok ste još na prvenstvu.

Podeli:

Komentari 20

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu