Nova vest
Fudbal 62

19.6.2024.

8:43

"Srbija treba da se plaši Slovenije više nego Engleske"

Čovek koji je predvodio Sloveniju na debitantskom EURO i namučio "bivšu braću", upozorio je reprezentaciju Srbije da je čeka sve osim lakog posla u Minhenu.

Izvor: siol.net

Profimedia

Fudbaleri Srbije sastaju se sa Slovencima u četvrtak od 15 časova, 24 godine nakon epskog sudara na EURO 2000. u Belgiji i Holandiji.

Tada je na klupi Slovenaca sedeo Srečko Katanec, nekadašnji fudbaler Partizana, koji smatra da bi naša selekcije trebalo da se plaši Slovenaca više nego Engleza.

Katanec je jedan od najboljih slovenačkih fudbalera svih vremena, koji je ostavio dubok trag i u dresu Jugoslavije.

Igrao je za "plave" na EURO 1984. i Mundijalu 1990, te osvojio medalju na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984.

Pažnju je privukao u dresu ljubljanske Olimpije, što ga je dovelo do zagrebačkog Dinama, ali je tek u dresu Partizana stekao reputaciju velikog igrača.

Dok ga stariji navijači dobro pamte i izuzetno poštuju, mlađe generacije su se s njegovim fudbalskim znanjem upoznali tokom njegove trenerske karijere.

A posebno mesto u tome ima pomenuti meč iz Šarlroa kada je Slovenija šokirala SR Jugoslaviju i povela 3:0, ali je tim pokojnog Vujadina Boškova uspeo da napravi jedan od najluđih povrataka u istoriji EP i za samo šest minuta izjednači na 3:3.

Prvi put od te 2000. naša reprezentacija se vratila na EURO, a sudbina je htela da opet budemo u grupi sa Slovencima.

"Ne mogu da verujem da su prošle 24 godine. Toliko smo stariji sada", rekao je Katanec, tada 37-godišnji trener.

Katanec je uporedio sastave Matjaža Keka i Dragana Stojkovića.

"Srbija ima dobru reprezentaciju, slično Sloveniji, ali trebalo bi da se više plaše Slovenije nego Engleske. Slovenija nema, uz neke izuzetke, sjajne individualce, Srbija ih ima više. Ali Srbija nema isti timski duh koji pokreće Sloveniju. A na terenu odlučuje tim, samo povremeno pojedinac", istakao je Katanec.

Iako Dragan Stojković Piksi u svom timu ima nekoliko prvoklasnih fudbalera, nije uspeo da prođe grupnu fazu Mundijala 2022.

"Piksiju je danas mnogo teže"

NIS

Piksi i Katanec su svojevremeno igrali zajedno za Jugoslaviju, dok su 2000. imali različite uloge. Piksi je i dalje branio boje "plavih", a Katanec bio selektor Slovenije.

"Piksi je bio veliki igrač, ali je i sjajan trener. Bio je i ostao rođeni pobednik. Predvodio je Srbiju do dva uzastopna velika takmičenja, što niko nije uspeo od 1998. i 2000. Ali u fudbalu, uvek je trener kriv. Kada se pobeđuje, igrači su zaslužni za to, a kada se izgubi, kriv je trener. Zato je Piksiju danas mnogo teže nego kad je bio igrač i kapiten", smatra legendarni Slovenac, već tri godine selektor Uzbekistana.

Za oba tima pobeda će biti imperativ, jer bi Slovence skoro izvesno odvela u osminu finala, a nemaju šta da izgube jer ih u trećem kolu čeka Engleska.

Srbiji nakon poraza od Ostrvljana su potrebni bodovi, a Slovenija je na papiru najlakši rival i meč u kojem se pobeda podrazumeva, ako postoji ambicija za dalji plasman, a postoji.

Srbija i Slovenija će sastati u Minhenu u četvrtak od 15 časova.

Podeli:

Komentari 62

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu