Nova vest
Fudbal 5

19.6.2024.

8:10

Daj Bože da se Srbi slože

Na svakom velikom takmičenju navijači bilo koje reprezentacije Srbije, fudbalske ili košarkaške, obogate turnir.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Specijalni izveštač iz Nemačke – Stefan Smuđa


Tako je bilo čak i u dalekom Kataru, te Mundobasketu u Manili prošlog septembra. Ali, EURO u Nemačkoj biće, izvesno je, mesto svesrpskog okupljanja. Verovatno najvećeg u novijoj istoriji sporta.

Kada je u ovoj zemlji bilo Svetsko prvenstvo 2006. godine, država je bila u raspadu i taj nacionalni naboj nije bio toliki kao danas, 18 godina kasnije.

Slična situacija je bila i osam godina ranije u Francuskoj, dok je u Rusiji 2018. problem bila velika udaljenost gradova u kojima su se igrali mečevi.

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Sada je situacija drugačija i, posle severnog Gelzenkirhena, drugu i treću utakmicu u grupi C Srbija igra na krajnjem jugu, na velelepnoj "Alijanc areni" u Minhenu. Gradu udaljenom od Beograda manje od 1.000 kilometara.

I zato najave koje stižu sa svih strana nisu prazne - "orlovi" će u Bavarskoj imati podršku kakvu do sada nisu nikada, pa verovatno, ni na domaćem terenu u svojoj zemlji.

Najavljuje se čak 30.000 srpskih navijača na stadionu. Prethodno, na dan utakmice će se od 09.00 okupiti na "Marijinom trgu" u centru Minhena, a u 12. krenuti korteom ka "Alijanc areni".

Navijačke grupe na društvenim mrežama zatrpane su zahtevima za karte, najpre za meč sa Slovenijom 20. juna, a onda i sa Danskom pet dana kasnije.

Profimedia/IMAGO

Srbi, po svemu sudeći, ne štede novac, kupuju se karte i po ceni od 400-500 evra, ali želja u ovakvim situacijama nadjačava standard i finansijske mogućnosti.

Mnogi su, čak, pomerali svoja letovanja i odricali se istih, samo da bi narednih sedam dana proveli u Minhenu, umesto na nekoj od rajskih plaža.

Znamo svi za onu čuvenu "ne daj Bože da se Srbi slože". Ali ovog leta Srbi će se ujediniti i, verujemo, pokazati kulturu, ponos i veličinu.

Bez odgovora na eventualne provokacije, nasilje i bilo koje druge izazove.

B92.sport

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu