Nova vest
Fudbal 0

13.6.2024.

23:55

Bura oko Svetskog klupskog prvenstva ne staje – FIFA tužena

Međunarodni sindikat fudbalera FIFPRO podneo je tužbu sudu u Briselu protiv Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) zbog proširenja Svetskog klupskog prvenstva.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/ALI HAIDER

Prošireno Svetsko klupsko prvenstvo na kojem će učestvovati 32 tima, sedam više nego do sada, planirano je da se održi u junu i julu 2025. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

FIFPRO je naveo da je zabrinut zbog fizičkih i metalnih zahteva koji se stavljaju pred igrače i dodao da odluke poput ove "krše prava igrača i njihovih sindikata".

Dodaje se i da su sindikati igrači iz Engleske i Francuske takođe podneli tužbu Privrednom sudu u Briselu. Od briselskog suda se traži da se slučaj prosledi Evropskom sudu pravde.

FIFA je detalje svog proširenog Svetskog klupskog prvenstva otkrila u decembru.

FIFPRO se ubrzo usprotivio planovima, za koje je naveo da su pokazali "nedostatak pažnje za mentalno i fizičko zdravlje igrača, kao i zanemarivanje njihovog ličnog i porodičnog života".

FIFA je saopštila da će raspored jednomesečnog turnira, za vreme pauze u većini liga širom sveta, obezbediti dovoljno odmora za igrače.

Ta tvrdnja je bila sporna za FIFPRO.

"Kada se uključe pripremni periodi i putovanja, turnir će verovatno stvoriti do šest nedelja dodatnog posla koji će biti dodat već prenatrpanom rasporedu", navodi se u saopštenju FIFPRO.

Organizacija Svetskog klupskog prvenstva 2025. godine znači da će najbolji svetski fudbaleri tri godine uzastopno igrati velika takmičenja van sezone, s obzirom da se Evropsko prvenstvo i Kup Amerike održavaju ove, a 2026. godine Svetsko prvenstvo.

"Pošto su svi pokušaji dijaloga propali, sada je na nama da osiguramo da se osnovna prava igrača u potpunosti poštuju tako što ćemo to pitanje izneti pred sud", naveo je predsednik FIFPRO Evrope David Terije.

Podsetimo, nedavno je Svetsko klupsko prvenstvo bilo u žiži javnosti kada je Karlo Ančeloti izjavio da Real Madrid neće igrati to takmičenje, ali je kasnije preinačio svoju tvrdnju.

Ukoliko vas zanima više o tome, pročitajte u našim drugim vestima:

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu