Nova vest
Fudbal 0

12.6.2024.

14:28

Turska – "Aeroplanino" naučio igrače "da lete"

Posle dugo vremena turski nacionalni tim ima čemu da se nada na velikom takmičenju.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/Szilard Koszticsak

Još od ere reprezentacije čija je perjanica bio Hakan Šukur (baš onaj čija je reprezentativna biografija kao gumicom obrisana od Erdoganovog režima kao da nije ni postojao), javnost u ovoj zemlji nije imala ovako neobično velika očekivanja od najboljih fudbalera.

Mnogo je razloga zbog čega se na Turke, ne samo u Turskoj, gleda kao na potencijalno iznenađenje koje može pomrsiti račune favoritima.

Pod jedan, činjenica da je ekipa Vinčenca "Aeroplanina" Montele završila kvalifikacionu grupu ispred zvanično trećeg najboljeg tima sveta Hrvatske, mnogo govori o snazi ovog tima.

Turska

Selektor: Vinčenco Montela
Učešća na Eurima: četiri
Najbolji rezultat: treće mesto (2008)
Prva zvezda tima: Hakan Čalhanoglu

Dalje, turska reprezentacija dugo nije imala toliko talenta, posebno u veznom redu, kao što ga ima sada.Montela na raspolaganju ima sijaset vanserijskih igrača u liniji tima koji je odgovoran za kreaciju i postizanje golova.

Prvi među jednakima je Interov plejmejker Hakan Čalhanoglu koji za sebe voli da kaže da je najbolji igrač u Evropi na poziciji koju igra.

Ovaj tim će kreativnu snagu i te kako crpeti i od Orkuna Kokčua (23) koji je prošlog leta naplatio sjajne partije u Fejnordu prelaskom u Benfiku. Taj transfer bio je najveći "izlazni" za holandski klub i najveći "ulazni" za lisabonski - vredeo je 25 miliona evra.

Kokču je u svojoj prvoj sezoni među "orlovima" postigao sedam golova.

Montela će jakog aduta imati i u saigraču našeg Dušana Vlahovića iz Juventusa, Kenanu Jildizu (19), koji je za vrlo kratko vreme uspeo da iz tima istisne Federika Kijezu i nametne se kao prva opcija po krilu.

Proteklih meseci se, ipak, najviše pričalo o najmlađem, ali najtalentovanijem od svih Turaka - Ardi Guleru (18).

EPA-EFE/TOMS KALNINS

Činjenica da je ovog momka Real platio 20 miliona Fenerbahčeu i da nije ostavio ni promil šanse drugima da ga preduhitri, osim što govori o veličini "Kraljevskog kluba" i njuhu za najveće talente sveta, govori i mnogo o tome kakav je "biser" Arda.

Zbog problema sa povredom mišića, koju je obnavljao, nije imao planirani start kod Ančelotija, a koliko su u Realu bili zabrinuti zbog njegovog zdravlja svedoči podatak da su šefu lekarske službe, hrvatskom stručnjaku Niku Mihiću (65) zbog toga uručili otkaz - kao najodgovornijem što je Guler obnovio povredu mišića.

Istina, niko nije ni očekivao čuda od ovog momka u prvoj sezoni u najvećem klubu.

Stvari su, potom, polako počele da dolaze na svoje mesto kako je sezona odmicala.

Pred finiš LaLige je sve više bio na terenu, postigao je četiri gola na tri meča u završnici sezone i potvrdio sve ono što se priča o njemu. Turci vrlo dobro znaju koliko i sada već može ovaj "vonderboj", kažu da talentovanijeg igrača od Arde Gulera nisu imali proteklih decenija.

U Feneru je nosio dres sa brojem deset koji mu je predao Mesut Ozil po odlasku iz kluba. Pravo na taj broj polažu samo odabrani u tom turskom velikanu.

Ne treba posebno naglašavati da će se turski tim u Nemačkoj, na kom god stadionu bude igrao, osećati kao kod kuće zbog milionske dijaspore. Teško da će ijedan tim imati brojniju poršku na tlu Nemačke od Turske.

Raspored utakmica

18. jun: Turska - Gruzija (Dortmund)
22. jun: Turska - Portugalija (Dortmund)
26. jun: Češka - Turska (Hamburg)

Važnu podršku ekipa ima i sa samog vrha države - od predsednika Tajipa Redžepa Erdogana.

Prvi čovek Turske voli da zove Montelu posle svake utakmice ili posle skoro svake i da mu čestita, međutim kako Erdogan ne govori italijanski, a Montela ne priča tečno turski, ti razgovori umeju da budu vrlo komični za sve koji ih slušaju.

Pamti se jedna takva situacija.

Kada je Erdogan pozvao Montelu da mu čestita posle pobede od 4:0 protiv Letonije u kvalifikacijama za Euro u oktobru, setio se samo reči koje je naučio tokom svoje poslednje državne posete Italiji, 2018.

"Grazie", bilo je sve što je rekao Erdogan Monteli, ili sve što je Italijan razumeo.

Turska je inače učestvovala na dva prethodna Evropska prvenstva međutim nijednom nije prošla grupu - u šest utakmica na ta dva Eura upisala je samo jednu pobedu.

Vinčenco "Aeroplanino" Montela je golove nekada slavio simulacijom leta - da li njegovi momci mogu da prelete grupu? 

Spisak igrača Turske

Golmani: Mert Gunok (Bešiktaš), Ugurkan Čakir (Trabzonspor), Alkaj Bajandir (Mačnester junajted)

Odbrana: Mehmet "Zeki" Čelik (Roma), Merih Demiral (Al Ahli), Mert Muldur (Fenerbahče), Fredi Kadioglu (Fenerbahče), Abdulkerim Bardakči (Galatasaraj), Samet Akajdin (Fenerbahče), Ahmetkan Kaplan (Ajaks)

Vezni red: Hakan Čalhanoglu (Inter Milan), Kan Ajhan (Galatasaraj), Okaj Jokuslu (Vest Bromvič Albion), Orkun Kokču (Benfika), Salih Ozdžan (Borusija Dortmund), Ismail Juksek (Fenerbahče)

Napad: Dženk Tosun (Bešiktaš), Semih Kaličsoj (Bešiktaš), Arda Guler (Real Madrid), Jusuf Jazidži (Lil), Irfan Kaveči (Fenerbahče), Kerem Artukoglu (Galatasaraj), Bariš Alper Jilmaz (Galatasaraj), Junus Akgun (Galatasaraj), Kenana Jildiz (Juventus), Bertug Jildirim (Ren).

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu