Nova vest
Fudbal 12

12.6.2024.

15:07

Portugalija (ni)je Ronaldo

Jednom šampioni, jednom viceprvaci i tri puta trećeplasirani - to su Portugalci na Evropskim prvenstvima.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Ali pre bilo koje druge priče, pre analize igre, istorijata, pojedinaca, rezultata i prognoze, moramo da zastanemo, da nam ovaj podatak slučajno ne promakne u moru činjenica i zanimljivosti vezanih za Euro koje u talasima nadolaze ovih dana - još jedno veliko takmičenje u svojoj neverovatnoj karijeri odigraće Kristijano Ronaldo (39).

Sa 206 nastupa za reprezentaciju, 128 golova (najviše u istoriji fudbala), 14 na završnim turnirima Evropskih prvenstava (daleko najbolji strelac na Eurima), Ronaldo je na toliko mnogo načina fenomen.

I ponovo je tu - šesti put na Euru.

Jednom je digao srebrni ćup namenjen najboljoj evropskoj reprezentaciji, bilo je to 2016. u Francuskoj kada je krunisao spektakularnu reprezentativnu karijeru.

I nema nameru da stane!

A sad o Portugaliji...

Portugalija

Selektor: Roberto Martines
Učešće na Eurima: osam
Najbolji rezultat: prvo mesto (2016)
Prva zvezda tima: Kristijano Ronaldo

Sve osim prvog mesta Portugalaca sa maksimalnim brojem bodova u grupi sa Turskom, Češkom i Gruzijom, biće veliko iznenađenje, kao što će biti iznenađenje i ako ovaj tim ne uđe u osam najboljih na turniru.

Za svaki tim koji vodi Ronaldo sve ispod osvajanja trofeja je neuspeh.

Ne možete da igrate uz Ronalda a da mislite da je u redu osvojiti drugo ili treće mesto. 

Portugalija, ipak, nije samo Ronaldo iako je on lice, naličje, simbol, "srce i duša" ovog tima. Zapravo, utisak je da će igra Portugalaca na EURU, više nego ikada pre sa Kristijanom, najmanje zavisiti od raspoloženja čoveka koji je ove godine napunio 39 godina.

On i dalje može mnogo ali ne može kao pre.

Martinez se, srećom, može osloniti na čitav arsenal prvoklasnih igrača i pre nego što stigne do Ronalda.

Imena poput Bruna Fernandesa, Bernada Silve, Žoaoa Feliksa, Rafela Leaa, Rubena Diaza, Rubena Nevesa, Vitinje i naravno Ronalda su garant da ovaj tim ponovo može napraviti veliki rezultat.

Među pozvanima je još jedan nesalomivi - Pepe (41).

Od mlađih snaga Nuno Mendes, Žoao Neves, Antonio Silva i Francisko Konseisao, čekaće svojih "pet minuta".

Raspored utakmica

18. jun: Portugalija - Češka (Lajpcig)
22. jun: Turska - Portugalija (Dortmund)
26. jun: Gruzija - Portugalija (Gelzenkirhen)

Da Portugalija nisu samo imena, već tim kojim sjajno rukovodi Roberto Martinez, govori i rezultat iz prethodnih kvalifikacija.

Portugalija ih je završila sa svih deset pobeda i gol razlikom 36:2!

Slovačka, Island, BiH, Lihtenštajn i Luksemburg bili su rivali Portugalaca na putu do Eura.

Najbolji strelac ekipe u kvalifikacijama, pogađate, bio je Ronaldo, sa deset golova.

Portugalci spadaju u grupu najuspešnijih reprezentacija na evropskim prvenstvima od kada su prvi put nastupili 1984. godine.

Tada su bili treći i taj rezultat ponovili su još dva puta - 2000. i 2012.

Jednom su bili drugi, onda kada su bili domaćini turnira, 2004. godine, a najveći uspeh dočekali su 2016 - kada su se popeli na krov Evrope.

Sastav Portugalije

Golmani: Diogo Kosta (Porto), Žoze Sa (Vulverhempton), Rui Patrisio (Roma);

Odbrana: Antonio Silva (Benfika), Diogo Dalot (Mančester junajted), Gonsalo Inasio (Sporting Lisabon), Žoao Kanselo (Barselona), Nelson Semedo (Vulverhempton), Nuno Mendes (Pari Sen Žermen), Pepe (Porto), Ruben Dijas (Mančester Siti);

Vezni red: Bruno Fernandes (Mančester junajted), Žoao Neves (Benfika), Žoao Paljinja (Fulam), Mateus Nunjes (Porto), Danilo Pereira (Pari Sen Žermen), Vitinja (Pari Sen Žermen), Bernardo Silva (Mančester Siti), Pedro Neto (Vulverhempton), Ruben Neves (Al Hilal);

Napad: Kristijano Ronaldo (Al Nasr), Diogo Žota (Liverpul), Fransisko Konseisao (Porto), Gonsalo Ramos (Pari Sen Žermen), Žoao Feliks (Barselona), Rafael Leao (Milan).

Podeli:

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

Bog na pauzi VIDEO

Sony ove godine nema sreće sa adaptacijama video-igara - prvo su naišli na trnovit put kada je u pitanju Horizon, a sada se javlja problem i sa franšizom God of War.

B92

13:53

2 h

Novo Sport Video Menu