Nova vest
Fudbal 0

11.6.2024.

19:05

Ukrajina – skup jakih individualaca

Reprezentacija Ukrajine važi za selekciju koja bi mogla da bude pravo otkrovenje ovogodišnjeg EURO 2024.

Miloš Bogovac
Profimedia

Ekipa koja u svojim redovima ima prvog golgetera LaLige (Artem Dovbik - 24 gola), golmana koji je izneo sezonu prvaka Evrope i šampiona Španije Reala (Andrej Lunin), potom tandem važnih, supertalentovanih i skupocenih premijerligaških igrača (Oleksandr Zinčenko, Mihajlo Mudrik), jednostavno se mora uzeti za ozbiljno u svakoj priči o plasmanu u nokaut fazu.

Ukrajina je morala težim putem do EURO, kroz baraž, gde je samo potvrdila da zaista vredi i zaslužuje da bude među najboljim evropskim selekcijama.

Ukrajina

Selektor: Sergej Rebrov
Učešće na EURU: 5
Najbolji rezultat na EURU: četvrtfinale (2020)
Prva zvezda tima: Oleksandr Zinčenko 

Mogli su Ukrajinci još kroz prvu fazu kvalifikacija da se dokopaju Eura, čak i u konkurenciji Engleske i Italije, međutim remi bez golova u poslednjem kolu sa "azurima" poslao ih je u doigravanje.

Četa Sergeja Rebrova je inače bila bodovno poravnata sa Italijanima na kraju kvalifikacija ali je "izvisila" zbog lošijeg međusobnog učinka.

U baražu, zanimljivo, Ukrajina je pobedila selekciju BiH, potom Island sa identičnih 2:1 i u oba meča je morala da juri prednost rivala. I u tim situacijama je pokazala žilavost i sposobnost da se izgugne kad je muka.

Strelci u tim mečevima bili su Jeremčuk, Dovbik (protiv BiH u 85. i 88. minutu) i Viktor Cigankov i Mihailo Mudrik (protiv Islanda u 54. i 84. minutu).

Raspored utakmica

17. jun: Rumunija - Ukrajina (Minhen)
21. jun: Slovačka - Ukrajina (Diseldorf)
26. jun: Ukrajina - Belgija (Štutgart)


O snazi Ukrajinaca možda više od svega govori činjenica da su u poslednjih šest meseci odigrali nerešeno sa reprezentacijama iz prvog ešalona Evrope, sa Englezima (1:1), potom sa Italijanima (0:0), a onda i sa Nemcima u prvoj pripremnoj utakmici za EURO (0:0).

Jasno je, dakle, da će se ovaj tim i te kako pitati u svakoj utakmici u grupi i uz Belgijance slovi za favorita da zauzme jedno od prva dva mesta.

Osim pobrojanog kvarteta igrača sa početka "skenera" Ukrajinaca, ovaj tim u svojim redovima ima još nekoliko izuzetnih pojedinaca.

Okosnicu tima i dalje čine igrači iz kijevskog Dinama i Šahtjora, ali internacionalni vode glavnu reč.

Jak adut na golu, pored Lunina, je i čuvar mreže Benfike Anatoli Trubin, i on je trenutno izbor broj jedan među stativama.

Rebrov se defanzivno najviše uzda u Mikolu Matvienka iz Šahtjora, na raspolaganju su mu i Vitali Mikolenko (Everton), iskusni Ruslan Malinovski (Đenoa), Roman Jeremčuk (Valensija) kao i Viktor Cigankov (Đirona). 

Ne treba naravno zaboraviti da će Ukrajinci igrati na Euru u specifičnim, nesrećnim okolnostima koje su zadesile tu zemlju, u ratno doba kojem se ne nazire kraj.

Otuda valja očekivati i jak naboj i borbu koju će, zarad svog naroda, sa sobom nositi nacionalni tim u svakoj utakmici.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu