Nova vest
Fudbal 0

11.6.2024.

17:11

Rumunija – nepobedivi Dragušin i "anonimusi"

Rumuni dolaze na predstojeći EURO sa etiketom jednog od najprijatnijih iznenađenja kvalifikacija.

Miloš Bogovac
Profimedia

Sama činjenica da je ekipa selektora Edvarda Jordaneskua završila grupu bez poraza (6-4-0) sa pet bodova više od Švajcarske, dovoljno govori o ozbiljnosti ovog tima.

Rumuni dugo nisu igrali ovako dobar fudbal.

Rumunija

Selektor: Edvard Jordanesku
Učešća na EURU: 5
Najbolji rezultat na EURU: četvrtfinale (2000)
Prva zvezda tima: Radu Dragušin

Daleko od toga da se ova generacija može upoređivati sa, na primer, onom kultnom i spektakularnom Hadžijevom, sa Mundijala u SAD, koja je vrcala od suvog talenta, ali definitivno je da ovaj tim ima potencijala da posle dugo vremena napravi iskorak za rumunski fudbal na velikom takmičenju.

Veza ovog tima i onog Hadžijevog je upravo njegov sin Janis Hadži koji je postigao dva gola u minulim kvalifikacijama.

Grupa na Euru je baš po meri Rumuna i jasno je da će ova selekcija, gladna novih pobeda i pojačanog apetita, tražiti put ka nokaut fazi.

Najistaknutiji napadački aduti Rumuna u kvalifikacionom ciklusu bili su Denis Alibek, Valentin Mihaila i Nikolae Stančiju koji su zbirno direktno odgovorni za devet golova, po tri svaki.

Profimedia

Raspored utakmica

17. jun: Rumunija - Ukrajina (Minhen)
21. jun: Belgija - Rumunija (Keln)
26. jun: Slovačka - Rumunija (Frankfurt)

Najveća zveda tima međutim dolazi iz defanzvne linije, naravno reč je o Radu Dragušinu (22, 191 cm) koji je u januaru ostvario transfer karijere prelaskom iz Đenove u Totenhem.

Interesovanje za njega je u to vreme bilo takvo da je verovatno mogao da bira klub u kojem će nastaviti karijeru.

Rumunija, osim Dragušina, inače nema igrače koji znače nešto na evropskoj pozornici, retki su i gotovo da ih nema u većim evropskim klubovima.

Golman Moldovan je doduše u Atletiko Madridu ali sa njim se i završava spisak imena koja se mogu pohvaliti da su članovi jačih klubova liga petica.

Ipak, Rumuni, pokazale su to i kvalifikacije, funkcionišu savršeno.

Velike zasluge što je to tako idu naravno na adresu trenera Jordaneskua i biće veoma interesantno videti da li će selekcija naših komšija uspeti da nastavi niz i preslika igre iz kvalifikacija na jednom velikom turniru u jačoj konkurenciji.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

2 d

Aktuelno

Presuđeno: Vrhovni sud odlučio

Brazilski Vrhovni sud odredio je da X (Twitter) treba da plati kaznu od nešto više od pet miliona dolara kako bi mogla da nastavi da radi u toj zemlji, pokazuju sudski dokumenti.

Tanjug

12:17

12 h

Novo Sport Video Menu