Nova vest
Fudbal 53

11.6.2024.

12:19

Srbi u "tuđem" dresu na EURO

Na Evropskom prvenstvu u fudbalu učestvovaće 24 reprezentacije, a pojedine će u svojim sastavima imati igrače koji su mogli da budu članovi nekog drugog tima.

Srđan Novaković
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Tu pre svega mislimo na igrače koje su srpskog porekla, i koji iz nekog razloga nisu hteli ili nisu bili pozvani da zaigraju za reprezentaciju odakle potiču njihovi roditelji. 

Takvih će u Nemačkoj od 14. juna kada počinje novo izdanje EURO biti trojica.

U reprezentaciji Nemačke će igrati Aleksandar Pavlović, kod Mađara će biti Miloš Kerkez i u timu Austrije će nastupati Marko Arnautović, kome bi ovo moglo biti i poslednje prvenstvu Evrope u nacionalnom dresu. 

Sigurno da bi srpski tim bio znatno jači kada bi i ova tri fudbalera bila u sastavu Dragana Stojkovića Piksija, i verovatno bi u tom slučaju i očekivanja javnosti bila znatno veća nego što su sada pred start EURO. 

NIS

Aleksandar Pavlović (Nemačka)

Aleksandar Pavlović ima 20 godina, rođen je u Nemačkoj i srpskog je porekla. Rodni grad ovog fudbalera je Minhen, što znači da je đak Bajerna. 

Pavlović je 2023. i 2024. godine doživeo veliku afirmaciju u njegovoj karijeri, gde je od igrača koji je skupljao lopte na utakmicama prvog tima, do toga da zaigra na najvećoj sceni na terenu Alijanc arene. 

EPA-EFE/RONALD WITTEK

Debitantski nastup za prvi tim Bajerna imao je 28. oktobra 2023. kada se minhenski tim sastao sa Darmštatom u devetom kolu Bundeslige 2023/24. (8 : 0). Dana 1. novembra 2023. Pavlović je potpisao prvi profesionalni ugovor u svojoj karijeri dogovorena je saradnja s Bajernom do 2027.

Kako je stao i odigrao svoje prve utakmice u ekipi Bajerna, odmah se videlo da se radi o velikom talentu i to je bio znak za selektora Stojkovića da "pojuri" Pavlovića i ubedi ga da zaigra za Srbiju, gde će imati zagarantovane minute. Nekoliko puta je delegacija FSS boravila u Minhenu, gde je pričala sa Aleksandrovim ocem, koji je bio za to da njegov sin obuče srpski dres, ali Pavlović sebe ipak nije video u toj priči, pa je na kraju presekao i odlučio da rastuži svoju porodicu i odluči da ostane u reprezentaciji Nemačke. 

Sve dileme je otklonio Julijan Nagelsman, koji je 14. marta pozvao Pavlovića u reprezentaciju za utakmice protiv Francuske i Holandije. Na tim mečevima je mladi fudbaler dobio svoje minute i tako po svim pravilima je osiguran da će u budućnosti njegova reprezentacija biti Nemačka. 

Mesto i datum rođenja: Minhen, 3. maj 2004. godine 

Klupska karijera: Bajern Minhen

Reprezentacija: Nemačka jedan nastup

Miloš Kerkez (Mađarska)

Miloš Kerkez je za razliku od Pavlovića rođen u Srbiji, tačnije u Vrbasu. On je 2003. godište, a svoju fudbalsku karijeru je krenuo u omladinskom timu OFK Vrbasa, međutim brzo se prebacio u mladi tim Rapida iz Beča, gde se zadržao pet godina. 

EPA-EFE/ASH ALLEN

Iz Beča se preselio za Đer, gde je za tamošnji tim upisao i prve seniorske utakmice. Nije uspeo da postigne nijedan gol, ali jeste svojim dobrim partijama privukao pažnju skauta Milana, koji su ga ubrzo angažovali i tako je mladi Kerkez zaigrao za ovog Italijanskog giganta.

Lično ga je Paolo Maldini pozvao, a Miloš je posle u razgovoru za mađarske medije rekao da se takvi pozivi ne odbijaju. Međutim, nije mu dato dovoljno prilika, stoga je odlučio da napusti Milan 2022. godine.

Posle Italije njegova naredna destinacija je bila Holandija, gde je igrao svoj najbolji fudbal u ekipi AZ Alkmara. Na 33 utakmice je upisao tri gola. To je bilo dovoljno da u Staroj Pazovi pokušaju da Kerkeza privole reprezentaciji zemlje iz koje dolazi, ali to je bilo uzalud, pa je Kerkez ipak odlučio da igra za Mađarsku.

Prvi put u seniorskoj reprezentaciji nastupio je 23. septembra 2022. protiv Nemačke, odigrao je deset utakmica, ali još nije postigao prvi gol. Trenutno je u Engleskoj, gde je član ekipe Bormuta. 

Mesto i datum rođenja: Vrbas, 7. novembar 2003. godine

Klupska karijera: Đer, AZ Alkmar, Bormut

Reprezentacija: Mađarska 16 utakmica

Marko Arnautović (Austrija)

Verujem da svi znate priču oko Marka Arnautovića.

Rođen je Beču, dolazi iz multinacionalne porodice, jer je Markova majka Austrijanka, dok je otac Srbin. 

Za razliku od prethodna dva fudbalera, Marko gde god da se nalazi nonstop ističe svoje srpsko poreklo, hvali se time što je pravoslavac, što i pokazuje da pri svakom ulasku na teren kada prekrsti i pomoli bogu. 

Marko se u svojim mlađim danima nudio reprezentaciji Srbije, hteo ja da bude član našeg nacionalnog tima, ali u to vreme je procenjeno da on nije fudbaler kakav je potreban Srbiji, te su ga odbili. 

Profimedia

Arnautoviću nije ostalo ništa drugo već da u tom slučaju zaigra za reprezentaciju Austrije, za koju je do sada upisao 111 utakmica, na kojima je postigao 36 golova. 

Ovaj fudbaler koji je polako na zalasku svoje karijere je iza sebe imao mnogo uspona i padova. 

Sve je počelo u Holandiji, gde je igrao za Tvente. Tu je pružao dobre partije, koje su ga preporučile Interu. U svom prvom mandatu u Italiji je odigrao svega tri utakmice, da bi onda se preselio u Verder, gde je pokazao svoj talenat. Na 72. utakmice je upisao i 14 golova i to ga je preporučilo ekipi Stouka, gde je odigrao 125 utakmica. Marko je nastavio svoj boravak u Premijer ligi, samo je to bilo iz Londona, jer je od 2017. godine postao član Vest Hem junajteda. 

Posle šest godina koliko je proveo u najjačoj ligi na svetu, odlučio je da karijeru nastavio u Kini, gde je potpisao za ekipu Šangaj Porta. 

U najmnogoljudnijoj zemlji, Marko se zadržao oko dve godine, jer je onda stigao poziv Siniše Mihajlovića, pa je Arnautović pojačao ekipu Bolonje. 

Iz Bolonje je otišao u Inter, da popravi utisak koji je imao kada je prvi put došao u ovu ekipu. 

Sa Interom je pravio odlične uspehe. Već u prvoj sezoni je bio nadomak titule prvaka Evrope, ali je u finalu Lige šampiona Inter poražen od Mančester sitija, ali je u drugoj uspeo da dođe do Skudeta, jer su neroazuri dominantno i potpuno zasluženo došli do prvog mesta u Seriji A. 

Marko je i dalje član ekipe Intera, gde bi možda mogao i da završi karijeru, ali o tome se i dalje ništa ne govori. 

Ko će se na kraju radovati videćemo, kao i da li su Marko, Aleksandar i Miloš napraviili ispravne poteze ostaje nam da vidimo po završetku ovoga EURO. Reper biće krajnji plasman, može li Srbija da bude bolja od Nemačke, Mađarske i Austrije. 

Mesto i datum rođenja: Beč, 19. april 1989. godine

Klupska karijera: Tvente, Inter, Verder Bremen, Stouk, Vest Hem, Šangaj Port, Bolonja, Inter

Reprezentacija: Austrija 111 nastupa, 36 golova

Podeli:

Komentari 53

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Apple ima novu viziju

Apple namerava da započne masovnu proizvodnju nove generacije AirPods slušalica, opremljenih ugrađenim kamerama. Potencijalne primene su brojne i veoma intrigantne a ugrožavanje privatnosti još veće.

Bug

8:20

2 h

Novo Sport Video Menu