Nova vest
Fudbal 0

10.6.2024.

15:40

Austriju ne smete nikada otpisivati – Arnautović i ekipa su spremni da svima pomrse račune

Nema Austrija neki pozamašan staž na evropskim prvenstvima, ali bi lagano moglo da se desi da u Nemačkoj dođu do istorijskog uspeha.

Srđan Novaković
Profimedia

Ovo će biti četvrto učešće ove zemlje na EURO, prvi put je to bilo 2008. godine, kada su zajedno sa Švajcarskom organozovali prvenstvo Evrope. Nisu Austrijanci na domaćem terenu imali dobar rezultat, takmičenje su završili u grupnoj fazi. 

Na novo učešče su čekali do 2016. godine, kada su se plasirali na evropsko prvenstvo u Francuskoj. Međutim ni na tom takmičenju nisu uspeli da prođu prvu fazu, pa su EURO završili već posle grupne faze. 

Najbolji rezultat su do sada napravili na poslednjem prvenstvu Evrope, kada su uspeli da izađu iz grupe, i posle produžetka tek budu eliminisani do kasnijeg šampiona reprezentacije Italije. 

Austrija definitivno zna da igra kvalifikacije za Evropska prvenstva, za razliku od onih za Mundijal, gde nikako da se plasiraju. 

Sada je Austija kvalifikacije završila na drugom mestu sa samo bodom manje od Belgije, koja je bila na prvom mestu. Austrijanci su tako iza sebe ostavili jednu Švedsku, kao i Izrael i Azerbejdžan.

Francuska: 25 utakmica, devet pobeda, tri remija, 13 poraza. Poslenji meč 22. septembar 2022. poraz 2:0.

Holandija: 19 utakmica, šest pobeda, četiri remija, devet poraza. Poslednji meč 17. jun 2021. poraz 2:0

Poljska: 11 utakmica, tri pobede, dva remija, šest pobeda. Poslednji meč: 9. septembar 2019. 0:0

 

Ragnikovih 23 za EURO

Uspeo je Ralf Ragnik da preporodi tim Austrije i odvede na Evropsko prvenstvo, gde će biti bez glavne zvezde Davida Alabe, koji nije uspeo da se oporavi od povrede, tako da će Austrijanci biti bez štopera Real Madrida u Nemačkoj. 

Sa druge strane glavna zvezda ovog tima je Marsel Sabicer, koji na EURO dolazi posle finala Lige šampiona sa Borusijom Dortmund. 

Profimedia

Austrijanci poseduju još kvalitetnih igrača kao što je fudbaler Bajerna Konrad Lajmer, kao i Nikolas Zajnvald, Kevin Danso i Kristof Baumgartner.

Najiskusniji u ovom timu je Marko Arnautović, Srbin koji je u reprezentaciji Austrije upisao 111 nastupa, po čemu je trenutno ubedljivo na prvom mestu. 

Spisak Austrije za EURO

Golmani: Patrik Penc, Hajnc Lindner, Niklas Hajdl

Odbrana: Štefan Lajner, Štefan Poš, Maks Veber, Filip Lajnhart, Kevin Danso, Filip Mvene, Flavius Daniliuk, Leopold Kverfeld

Sredina terena: Marsel Sabicer, Floiran Griliš, Kristof Baumgartner, Konrad Lajmer, Florijan Kajnc, Nikolas Zajnvald, Romano Šmid, Aleksander Pras, Matijas Zajld,

Napad: Marko Arnautović, Mikael Gregorič, Andreas Vajman, Patrik Vimer, Marko Grul, Maksimilijan Entrup. 

Austrija svoje učešće na Evrpskom prvenstvu kreće 17. juna utakmicom protiv Francuske, potom sledi duel protiv Poljske, a za kraj je rezervisan okršaj sa Holanđanima. 

Raspored utakmica

17. jun: Austrija – Francuska

21. jun: Poljska – Austrija

25. jun: Holandija – Austrija

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu