Nova vest
Fudbal 0

10.6.2024.

13:13

Buđenje uspavanog diva – ima li Holandija novog Van Bastena

Svi treba mirno da stoje kada se govori o fudbalskoj reprezentaciji Holandije. Ali samo kada se radi o njihovoj prošlosti, jer sadašnjost i nije baš tako blistava.

Srđan Novaković
Profimedia

Holandija je imala velikih uspeha u prošlosti, gde je 1988. godine upavo u Nemačkoj postala prvi i jedini put prvak Evrope, posle epskog pogotka Marka Van Bastena. 

Sem tog rezultata imali su i čak tri polufinala, ali nisu uspeli da pređu tu prepreku da se popnu za još jedan stepenik više, tako da su ostali na tom uspehu. 

Rekli smo da Holandija od 2004. godina na evropskim prvenstvima nema neki rezultat, jeste da su 2008. bili šesti, ali to malo za tim kakav je ovaj koji je slavne istorije. 

Posle toga su doživeli strmoglavi pad, pa su u Poljskoj i Ukrajini bili tek 15. dok i h u Francuskoj nije ni bilo. 

Na poslednjem šampionatu su zauzeli deveto mesto, pa je to možda nagoveštaj da bi na ovom prvenstvu Evrope, mogli da odu korak napred. 

Imala je Holandija blagih problema u kvalifikacijama, ali je na kraju uspela da se izbori da Grcima, koji su joj bile glavni rival i zajedno sa Francuzima sa kojima će se sastati i na EURO odu za Nemačku. 

Francuska: 30 utakmica, 11 pobeda, tri remija, 16 poraza. Poslednji meč: 13. oktobar 2023. pobeda 2:1.

Poljska: 19 utakmica. devet pobeda, sedam remija, tri poraza. Poslednji meč: 22. septembar 2022. pobeda 2:0

Austrija: 19 utakmica, devet pobeda četiri remija, šest poraza. Poslednji meč: 17. jun 2021. pobeda 2:0

 

Spisak Kumana za EURO

Holanđani su jedan od višegodišnjih favorita za međunarodne turnire, a ni Euro 2024. se ne razlikuje, sa nekim od najvećih zvezda u Evropi. V

irdžil van Dajk, Nejtan Ake i Matijs De Liht čine iskusnu odbranu, a bekovi su Gertrauda, Džeremi Frimpong, Deni Blind i Denzel Damfris imaju odlične sezone u svojim klubovima.

Odbrana je zaključana – dok će među stativam svoju šansu tražiti Bart Verbrugen, Džastin Bajlov i Mark Fleken koji imaju samo 21 utakmicu između sebe.

Profimedia

U napadu su, Frenki De Jong, Teun Kopmajners i Ćavi Simons, ali kao što je bio slučaj otkako su Roben i Van Persi napustili reprezentaciju, Holanđanima nedostaje vatrena moć. Imaju li dovoljno da u svojoj grupi savladaju Francusku, Austriju i Poljsku?

Golmani: Džastin Bejlo (Fejenord), Mark Fleken (Brentford) i Bart Verbrugen (Brajton).

Odbrana: Netjan Ake (Mančester siti), Dejli Blind (Đirona), Virdžil van Dajk (Liverpul), Denzel Dumrfis (Inter), Džeremi Frimpong (Bajer Leverkuzen), Lutsarel Gergtrejda (Fejenord), Matijas de Liht (Bajern Minhen), Miki van de Ven (Totenhem) i Stefan de Vrej (Inter).

Vezni red: Tun Kopmajners (Atalanta), Frenki de Jong (Barselona), Rajan Gravenberh (Liverpul), Tidžani Rejnders (Milan), Jerdi Shauten (PSV), Džoi Verman (PSV) i Džordžinjo Vajnaldum (El Etifak).

Napad: Stiven Bergvajn (Ajaks), Brajan Brobi (Ajaks), Memfis Depaj (Atletiko Madrid), Kodi Gakpo (Liverpul), Donijel Malen (Borusija Dortmund), Ćavi Simons (Lajpcig) i Vaut Veghorst (Hofenhajm).

Holandija prvu utakmicu na EURO igra 16. juna, kada će se sastati sa Poljskom, potom posle četiri dana ih očekuje duel sa Francuskom, pa onda sledi duel sa Austrijom 25. juna. 

Raspored utakmica

16. jun: Poljska – Holandija

21. jun: Holandija – Francuska

25. jun: Holandija – Austrija

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

Bog na pauzi VIDEO

Sony ove godine nema sreće sa adaptacijama video-igara - prvo su naišli na trnovit put kada je u pitanju Horizon, a sada se javlja problem i sa franšizom God of War.

B92

13:53

2 h

Novo Sport Video Menu