Nova vest
Fudbal 0

10.6.2024.

10:23

Ima li Dešan pelcer iz Rusije – može li Mbape da stavi Francusku na evropski pijedestal?

Dugo reprezentacija Francuske čeka da se okiti titulom prvaka Evrope, poslednji put kada se to desilo, bilo je 2000. godine.

Srđan Novaković
EPA-EFE/Caroline Blumberg

Najbliži posle toga su bili na domaćem terenu, kada su u finalu poraženi od reprezentacije Portugala, gde su izgubili u produžetku. 

Sada četa Didijea Dešana ima jasan cilj da u svoju zemlju se vrati sa titulom prvaka Evrope. Selektor trikolora zna kako je osvajati taj pehar, ali njegovi igrači još nisu to osetili. 

Francuska jeste bila šampion sveta 2018 i vicešampion 2022. godine, ali na EURO nemaju takve rezultate. Na poslednjem su dogurali tek do osmine finala, gde su ih eliminisali Švajcarci posle penala, što je bilo razočaranje za Mbapea i njegove saigrače. 

Sada će se takmičiti u grupi D, zajedno sa Holandijom, Poljskom i Austrijom. 

Na prvi pogled jeste da su Francuzi favoriti, ali sve tri reprezentacije imaju potencijala da ih ugroze. 

Holandija: 30 utakmica, 16 pobeda, tri remija, 11 poraza. Poslednji meč: 13. oktobar 2023. pobeda 2:1.

Poljska: 17 utakmica, devet pobeda, pet remije i tri poraza Poslednji meč: 4. decembar 2022. pobeda 3:1. 

Austrija: 25 utakmica, 13 pobeda, tri remija, devet poraza. Poslednji meč: 22. septembar 2022. pobeda 2:0. 

 

Spisak igrača za EURO

Didije Dešan nije puno eksperimentisao sa spiskom igrača za ovaj EURO. 

Od golmana se tu nalaze, Majk Menjon, Alfons Areola i Bris Samba, Igo Loris je odlućio da posle Mundijala kaže zbogom reprezentaciji Francuske, a ova trojica golmama su iznela i sve utakmice u kvalfikacijama. 

Od defanzivaca tu se igrači koji su imali veliki uticaj u svojim ekipama. Gabrijel Saliba iz Arsenala, Žil Kunde, Dajto Upamekano, su neki od mnogih kojima Dešan neograničeno veruje i smatra da mogu biti jedan bedem ispred gola svoje reprezentacije. 

Profimedia

Kamavinga i Čuameni predvode vezni red, interensantno je da se u ekipu vratio Ngolo Kante, posle epizode u Saudijskoj Arabiji, Dešan je odlučio da ga vrati u tim. Tu je i mladi Zair-Emeri, kao i rukovodilac napada Juventusa Adrijen Rabijo.

Napad Francuske se nikada nije dovodio u pitanje, pa neće ni sada. Dovoljno je reći da su tu Mbape, Žiru i Grizman, koji mogu da igraju i zatvorenih očiju koliko se dugo poznaju.

Tu je priključen i mladi Bredli Barkola iz PSŽ, a tim šampiona Francuske popunjava i Rendal Kolo Muani. 

Golmani: Majk Menjan (Milan), Alfons Areola (Vest Hem), Bris Samba (Lans)

Odbrana: Žonatan Klaus (Marsej), Teo Ernandez (Milan), Ibrahima Konate (Liverpul), Žil Kunde (Barselona), Ferlan Mendi (Real Madrid), Benžamen Pavar (Bajern), Vilijam Saliba (Arsenal), Dajo Upamekano (Bajern)

Vezni red: Eduardo Kamavinga (Real Madrid), Jusuf Fofana (Monako), Antoan Grizman (Atletiko Madrid), Ngolo Kante (Al Itihad), Adrijen Rabio (Juventus), Orelijen Čuameni (Real Madrid), Voren Zair Emeri (Pari Sen Žermen)

Napadači: Kilijam Mbape (Pari Sen Žermen), Kingli Koman (Bajern), Olivije Žiru (Los Anđeles), Usman Dembele (Pari Sen Žermen), Randal Kolo Muani (Pari Sen Žermen), Markus Tiram (Inter), Bredli Barkola (Pari Sen Žermen).

Francuzi svoju prvu utakmicu na EURO igraju protiv 17, juna protiv Austrije, potom im slede okršaji protiv Holandije 21, juna i Poljske 25. juna. 

Raspored utakmica

17. jun: Austrija – Francuska

21. jun: Holandija– Francuska

25. jun: Francuska – Poljska 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu