Nova vest
Fudbal 54

9.6.2024.

13:25

Piksi: "Očigledno, Srbija je čekala mene da je ponovo odvedem na EP"

Dragan Stojković Piksi, selektor Srbije, dao je intervju je za sajt UEFA pred početak Evropskog prvenstva u kom je razgovor počeo od toga šta fudbal predstavlja u Srbiji.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

"Fudbal je definitivno sport broj jedan u Srbiji. Naša zemlja voli atlete, što se dokazalo mnogo puta do sada u raznim sportovima. Ali, svi vole fudbal pre svega i to je najpopularniji sport", rekao je u uvodnoj reči Piksi i nastavio:

"Voleo sam fudbal i do danas ga volim. Voleo sam da treniram, bio sam radan. Uspeh sam postigao kroz naporan rad i profesionalni stav. Kao igrač, nosio sam broj 10. Tada su to radili majstori fudbala. Čak i danas dres sa tim brojem ima posebnu važnost. Bio sam zaljubljen u njega i pričinjavalo mi je veliko zadovoljstvo da ga nosim."

Stojković je igrao na poslednjem Evropskom prvenstvu na kom je igrala naša reprezentacija 2000. godine.

"Imali smo kvalitetnu generaciju igrača. Uspeli smo da se kvalifikujemo, što je i bila najvažnija stvar za svaki nacionalni tim. Očigledno, morali su da čekaju mene toliko godina da ponovo odvedem Srbiju na Evropsko prvenstvo. Šalim se, ali je činjenica da sam tada bio kapiten tima i lider na terenu", priseća se kroz smeh Stojković i prebacuje u sadašnje vreme:

"Sada, posle više od dve decenije, imam zadatak i privilegiju da predvodim tim kao selektor. Drago mi je zbog toga. Velika je lična satisfakcija što sam učestvovao na EP kao igrač i sada kao selektor. To je veliki podvig."

Upitan je i o svojim napadačkim uzdanicama – Aleksandru Mitroviću i Dušanu Vlahoviću.

"Mitrović je više puta pokazivao koliko je posvećen dresu Srbije. To pokazuje i kada igra za klub. U njega se možete uzdati. To je važan kvalitet. Napadači ponekad umeju da budu sebični i gledaju da oni budu samo ti koji postižu golove i rešavaju mečeve", smatra Piksi koji nije krio reči hvale ni za Vlahovića:

"Vlahović je, prema mom mišljenju, jedan od najtalentovanijih napadača u Evropi. I dalje je veoma mlad. Ono što je uradio u prethodne dve-tri godine je rezultat velike posvećenosti. Kao osoba, veoma je skroman što je jako važno. Volim njegov karakter."

Podeli:

Komentari 54

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

1 d

Aktuelno

Presuđeno: Vrhovni sud odlučio

Brazilski Vrhovni sud odredio je da X (Twitter) treba da plati kaznu od nešto više od pet miliona dolara kako bi mogla da nastavi da radi u toj zemlji, pokazuju sudski dokumenti.

Tanjug

12:17

5 h

Novo Sport Video Menu