Nova vest
Fudbal 19

8.6.2024.

22:45

Srbija na skeneru B92.sporta: Da se ne zalećemo

Fudbaleri Srbije ubedljivo su savladali Šveđane (3:0) u poslednjoj pripremnoj utakmici, ali taj rezultat ne treba uzeti sa preteranom ozbiljnošću iz najmanje dva razloga.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

Pripremna utakmica pred EP

Švedska – Srbija 0:3 (0:1)
Milinković-Savić 18, Mitrović 60, Tadić 70
Stadion: Frends arena (Stokholm)
Sudija: Jasper Vergote (Belgija)

Prvi je taj što mirne duše možemo reći da su momci Jona Dala Tomasona u većem delu meča bili dominantnini, a drugi je taj što za njih ovaj meč nije imao nikakav značaj kako mesto na Evropskom prvenstvu nisu izborili.

Srbija je do prednosti stigla iz prve šanse, duplirala ju je iz druge i tek od tog trenutka zaigrala rasterećenije, pa posledično tome i bolje.

Sofascore

Do tada (pa i posle toga) je heroj bio Predrag Rajković koji je i najveći dobitnik utakmice koja se igrala u čast oproštaja Zlatana Ibrahimovića.

Pa da vidimo, ko nas je impresionirao, a ko nije ove večeri na "Frends areni".

Golman i odbrana

Starsport

Predrag Rajković – Srbija jeste postigla tri gola, ali je najbolji akter susreta bio čuvar mreže našeg tima. Rajković je protiv Švedske pokazao Piksiju zašto bi trebalo da bude prvi izbor, pa je sada na selektoru da proceni šta mu više treba. Ako je to tradicionalni golman u odnosu na onog sa boljom igrom nogama (Vanja), onda je Rajković siguran. U nekoliko navrata ulazio u šut protivnika i blokirao ga, pokazao sigurnost i sjajnu anticipaciju posle protivničkih udaraca.

Nemanja Stojić – Praktično debitant pošto mu je jedini prethodni meč bio u ekipi koju su činili isključivo fudbaleri iz Superlige. Zauzeo je mesto u štoperskom triju i imao solidno izdanje po strani preko koje je napadao brzonogi Elanga. Nije Zvezdin povratnik odigrao sve perfektno, nekoliko puta je ispao, ali bez obzira na to je još jedan od igrača koji su više dobili nego izgubili posle ovog susreta.

Strahinja Pavlović – Jeftino dobijen žuti karton, ali i još jednom pokazana srčanost zbog koje je završio sa raskrvavljenim nosem. Ta osobina je ono zbog čega ga navijači Srbije vole, ali možda je njegov najveći problem prevelika želja u pojedinim trenucima. Protiv Švedske solidan, ali moraće bolje kada dođu na red mečevi na Evropskom prvenstvu.

Nikola Milenković – Najbolji u štoperskoj liniji. Dobijao bitke sa Nilsonom koji je bio neutralizovan, Isak mu kasnije pravio koliko-toliko više problema. Uspevao i špica Njukasla da isprati i onemogući mu dobre pozicije za udarac ili ga primoravao da rešenje pronađe izvan šesnaesterca.

Vezni red i napad

Starsport

Filip Mladenović – Igra po bokovima bolje funkcionisala, kada ju je uopšte i bilo, po njegovoj strani. Asistent kod drugog gola, nakon što je sjajno pronašao Mitrovića u protivničkom šesnaestercu, a ovaj na još bolji način uklizao i sproveo loptu u mrežu. Ekipa bolje izgleda kada je on na levoj strani, ali je Kostić veće fidbalsko ime i teško da neće dobiti prednost na tom delu terena.

Saša Lukić – Ne preterano blistavo prvo poluvreme je dodatno pogoršao žutim kartonom. Prvi zamenjen već na poluvremenu, ostaje nepoznato da li zbog lošeg nastupa ili Piksijeve taktičke zamisli. Ukoliko je tako, pun pogodak selektora jer je naša sredina terena bila daleko bolja sa Nemanjom Gudeljem.

Ivan Ilić – Neprimetan. Bledo izdanje srpskog veznog reda se otelotvorilo u njemu. Učestvovao u začetku akcije kod prvog gola i to je bilo sve od njega.

Sergej Milinković–Savić – Sjajno pozicioniranje kod prvog gola Srbije i mirna završnica. Ubedljivo najbolji igrač srpske sredine na ovom meču. Pozicija u kojoj vreba iza napadača mu paše i možda ga na njoj i treba forsirati. Isto tako bio solidan i kada je trebalo dublje sići. Sjajnim loptama u prostor otvarao kontre našeg tima. Naravno, kao i ostatak našeg veznog reda, ostavlja mnogo toga o čemu se da maštati.

Andrija Živković – Niti dobro, niti loše – solidno. Teško je oceniti igru ofanzivno orijentisanog igrača kada iza njega nije sve bilo kako treba. Asistirao kod prvog gola pronašavši na drugoj stativi Milinković-Savića posle centaršuta. Za sada glavni favorit za mesto u startnih 11 na desnom boku.

Aleksandar Mitrović – Kao što smo i navikli, Mitrović uvek garantuje golove. Protiv Šveđana 58. u dresu nacionalnog tima. Da ništa više nije uradio i to je dosta. Prelomio je meč svojim pogotkom.

Dušan Vlahović – Daleko slabiji u napadačkom tandemu. Propustio barem dve velike šanse i još nekoliko manjih. Započeo akciju kod drugog gola, ali to nije dovoljno da bi opstala o ideja o igranju njega i Mitrovića u paru. Vredi istaći i da se sjajno spuštao po loptu, učestvovao u akcijama svoje ekipe, nudio se i konstantno ulazio u šanse koje je nažalost promašivao. Samo je nedostajala koncentracija ispred protivničkog gola.

Selektor i izmene

Profimedia/xMarkoxMetlas/xMNxPressx

Dragan Stojković – Koristi Piksi pripremne utakmice da isproba različite kombinacije, pa se tako protiv Šveđana vratio na ono što srpska javnost želi najviše da vidi – Vlahović i Mitrović zajedno u napadu. Ponekad isprobava i previše, kao na primer sa kombinacijama igrača u poslednjoj liniji, pa njegovi timovi umeju da izgledaju neuigrano dok ne postignu radnu temperaturu. Tog luksuza sigurno neće biti protiv Engleske i Danske. Za razliku od Katara i grandioznih najava, pred put u Nemačku se trudi da smanji euforiju, koje gotovo i da nema u domaćoj javnosti iako četvrt veka nismo bili na kontinentalnoj smotri. Na taj način, kakav god uspeh da ostvarimo biće ogroman. Sa igrom iz prvog poluvremena, čini se nemoguća misija protiv iole boljeg protivnika, što pomenuta dva u odnosu na Šveđane svakako jesu.

Nemanja Gudelj – Fudbaler koji je promenio odnos snaga na sredini terena. Sa njegovim ulaskom taj deo terena je pripao Srbiji, što je i  donelo prevagu u odnosu snaga. "Cementirao" svoje mesto u startnih 11 pored Sergeja, pa ostaje da se vidi ko će biti treći igrač u tom delu terena.

Dušan Tadić – Kapiten počeo meč sa klupe, pa nije jasno da li selektor nije želeo da ga umara ili sprema neke nove planove za EP koji podrazumevaju da Tadiću pripadne uloga "džokera". Na ovom meču ju je svakako ispunio, postigavši gol nedugo po ulasku u igru.

Filip Kostić – Solidan, ali ne i na nivou Mladenovića kojeg je zamenio. Imao sjajnu sekvencu kada je oduzeo loptu i pokrenuo kontru, ali potom bio neodlučan ispred gola Olsena. Brzina koju nudi po levoj strani nikako ne sme biti zanemarena.

Luka Jović – Neprimetan na terenu po ulasku.

Veljko Birmančević – Jedan od slabijih nakon što je ušao u igru. Ponovo se aktuelizuje pitanje da li u formaciji koju forsira Piksi ima mesta za zvezdu praške Slavije.

Lazar Samardžić – Premalo vremena na terenu za konkretan utisak.

Podeli:

Komentari 19

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

1 d

Aktuelno

Presuđeno: Vrhovni sud odlučio

Brazilski Vrhovni sud odredio je da X (Twitter) treba da plati kaznu od nešto više od pet miliona dolara kako bi mogla da nastavi da radi u toj zemlji, pokazuju sudski dokumenti.

Tanjug

12:17

3 h

Novo Sport Video Menu