Nova vest
Fudbal 3

8.6.2024.

19:55

"Orlovi" pokvarili Zlatanov oproštaj – ubedljiv trijumf pred EURO, ali i poziv na oprez

Fudbaleri Srbije savladali su Švedsku u Stokholmu rezultatom 3:0 na poslednjem pripremnom meču pred start Evropskog prvenstva.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

Pripremna utakmica pred EP

Švedska – Srbija 0:3 (0:1)
Milinković-Savić 18, Mitrović 60, Tadić 70
Stadion: Frends arena (Stokholm)
Sudija: Jasper Vergote (Belgija)

Skandinavskoj reprezentaciji je u fokusu bio oproštaj Zlatana Ibrahimovića, nakon što nisu uspeli da obezbede plasman na kontinentalno takmičenje. Barem simbolički, pošto je legendarni fudbaler već gotovo godinu dana u penziji.

Za tu priliku je na teren "Frends arene" izašla ekipa Dragana Stojkovića, koji su "pokvarili" ceremoniju priređenu u čast nekadašnjeg švedskog centarfora.

Teško će Jon Dal Tomason, prvi selektor stranac u istoriji te zemlje, objasniti tamošnjoj javnosti šta se desilo na utakmici sa Srbijom u kojoj su tokom dobrog dela meča bili dominantni, ali čak i u tim trenucima u rezultatskom zaostatku.

Sofascore

Ofanzivno su krenuli Šveđani, najviše po bokovima. Centrirali su Kraf i Elanga, ali nisu uspevali da iskoriste svoje prilike. Ne malom zaslugom Predraga Rajkovića, koji je sa nekoliko odbrana (naročito u drugom poluvremenu) bio jedan od najboljih aktera ovih susreta.

Srbija je povela u 18. minutu iz prve šanse na meču. Lopta je stigla do Andrije Živkovića na desnu stranu. Malo su ga potcenili protivnički igrači, ostavili mu previše prostora i vremena, a ovaj je to iskoristio da uputi precizan centaršut.

Pronašao je na drugoj stativi Sergeja Milinkovića-Savića, koji je takođe iskoristio sporu reakciju švedskih defanzivaca i zatresao mrežu Robina Olsena za deveti gol u dresu nacionalnog tima.

Švedska: Olsen – Kraft, Hien, Lindelef (od 79. Starfelt), Kajuste – Kuluševski, Saletros, Forsberg (od 61. Holm) – Elijason (od 46. Isak), Nilson (od 46. Larson), Elanga (od 61. Svedberg)

Srbija: Rajković – Stojić, Milenković, Pavlović – Živković (od 71. Jović), Ilić, Lukić (od 46. Gudelj), Mladenović (od 61. Kostić) – SMS (od 71. Birmančević) – Vlahović (od 79. Samardžić), Mitrović (od 61. Tadić)

Neposredno posle prvog gola, Vlahović je loptu posle volej udarca poslao preko prečke i to su praktično bile jedine šanse za naš tim u prvih 45 minuta, koji su okončani burno.

U nadoknadi smo videli prve žute kartone, čak dva i to oba za srpske reprezentativca. Prvo Saša Lukić, a potom Strahinja Pavlović koji je posle duela sa Dejanom Kuluševskim ostao raskrvavljenog nosa.

Šveđani su bolje ušli i u drugo poluvreme, dok ujedno nisu bili nimalo nežni prema našim reprezentativcima. Na zemlji su se u nekoliko minuta razmaka našli Aleksandar Mitrović, pa Nemanja Gudelj. Obojica su nedavno imali problema sa povredama, te je bojazan kod srpske javnosti bila utoliko veća.

To kao da je razjarilo srpske reprezentativce, pa su od tog trenutka zaigrali bolje.

Selektor Piksi je odlučio da na ovom meču proba da upari Mitrovića i Vlahovića u napadu, što i nije dobro funkcionisalo sve do 60. minuta kada je Vlahović započeo akciju iz koje je najbolji strelac u istoriji našeg tima postigao 58. gol za "orlove".

Centarfor Juventusa je odložio loptu na levu stranu do Filipa Mladenovića, usledio je centaršut i sjajno ubacivanje Mitrovića za 2:0.

Tačku na meč stavio je rezervista i kapiten Dušan Tadić koji je iskoristio pometnju u šesnaestercu Švedske i volej udarcem zakucao loptu u gornji ugao.

Srbija se sada okreće ka Evropskom prvenstvu, gde će prvi meč igrati u nedelju, 16. juna, protiv Engleske.

Potom će 20. juna odmeriti snage sa Slovenijom, a pet dana kasnije u poslednjem kolu sa Danskom.

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

1 d

Aktuelno

Presuđeno: Vrhovni sud odlučio

Brazilski Vrhovni sud odredio je da X (Twitter) treba da plati kaznu od nešto više od pet miliona dolara kako bi mogla da nastavi da radi u toj zemlji, pokazuju sudski dokumenti.

Tanjug

12:17

3 h

Novo Sport Video Menu