Nova vest
Fudbal 5

8.6.2024.

21:20

Danci dali tri gola Norvežanima, ali nisu bauk – Srbija ima čemu da se nada

Fudbaleri Danske savladali su Norvešku 3:1 u poslednjoj proveri pred Evropsko prvenstvo i meč sa Slovenijom u grupi C u kojoj su još Srbija i Engleska.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Ekipa selektora Kaspera Hjumlanda možda jeste dala tri gola, ali daleko od toga da je pokazala više od Halanda i družine u subotu uveče u kišovitom Brondbiju.

Od momenta kada su došli do prednosti i duplirali je (Hojbjerg, Vestergor) posle zaista bolje partije, Danci su sve vreme bili u podređenom položaju. Maltene do samog kraja.

Haland je propustio veliku priliku na 2:0, potom mu je poništen gol, a koji minut kasnije je uspeo i matirao Šmajhela.

Treći gol Norveška je primila u 90. minutu i to nakon kardinalne greške golmana Nilanda, koji je "proigrao" Kristijansena, ovaj Polsena, za 3:1 i tačku na meč.

Do tada, Danci su više strepeli. Drugi gol Norveške je "visio u vazduhu".

Podatak da su gosti imali daleko veći posed lopte maltene od sredine prvog poluvremena takođe mnogo toga govori o tome kako su se stvari odvijale ne terenu.

Martin Edegor je potvrdio klasu, bio je daleko najbolji akter meča, ali Danci su imali više raspoloženih igrača, svežinu sa klupe, pa su na kraju uspeli da završe meč onako kako su zamislili.

Veliku priliku za goste nije iskoristio ni vrlo aktivni defanzivac Ostigard još u prvom poluvremenu, na centaršut iz kornera.

Tada je Šmajhel pokazao da je i u 37. godini dostojan reprezentativnog dresa.

Danska je u prvih dvadeset minuta, kada je i postigla oba gola, zaista delovala brzo, energično, efikasno. Norvežani su jedva dolazili do lopte u tom periodu. Ali Danska koja se povuče, kao što je bilo u dobrom delu meča, je izuzetno ranjiva Danska.

Danska - Norveška 3:1 (2:0)

Strelci: Hojbjerg 12, Vestergor 21, Poslen 90 - Haland 72
Stadion u Brondbiju
Sudija: Stefani Frapar (Francuska)

Da li je to bilo samo taktičko prepuštanje igre rivalu ili već stvar kvaliteta jednog i drugog tima, to je teško reći, ali ono što je bilo evidetno je da su Norvežani bili ti koji su diktirali ritam. Edegor je plesao, a Halandu potom nije trebalo mnogo da isprati zamisli svog najkreativnijeg saigrača. 

Ima, naravno, rezervi u igri Danske, videlo se to i večeras.

Selektor Hjumland je neke važne adute ostavio ovog puta na klupi, pa ih uveo u drugom poluvremenu, i upravo je to i najjača snaga ovog tima. Veliki broj igrača koji u svakom trenutku mogu biti jednako kvalitetne alternative adutima koji su na terenu.

Norveška je, međutim imala pravu igru za Dance veći deo meča, do samog kraja je bila "u igri" da poravna. Čak ni kiks Nilanda i treći gol Danske u finišu ne menjaju generalni utisak o tome da je gostujuća selekcija zaslužila daleko bolji rezultat večeras. 

Danci su igrali u sastavu: Šmajhel, Bah, Andersen, Vestergor, Kristijansen, Hojbjerg, Kirtsnsen, Hjumlnad, Skov Olsen, Damsgard, Hojlund. Igrali su još: Dilejni, Kjer, Mele, Eriksen, Dolberg, Polsen

Meč sa stadiona u Brondbiju mogli ste kroz tekstualni prenos da pratite na B92.sport u LIVE BLOGU koji je pred vama.

Završeno

18:23

Semafor
Hojbjerg 12, Vestergor 21, Polsen 90+1-Haland 72
  DEN   NOR  
  3 : 1  

21:44

Kraj meča - pobeda Danske

Ne bi bilo nezasluženo i da su Norvežani došli do remija koji je "visio u vazduhu" u drugom poluvremenu.

Ipak, kiks Nilanda na kraju doneo je Dancima treći gol i olakšanje, i dobru uvertiru pred Evropsko prvenstvo.

21:20

Lepa predstava Danske pred EURO – 3:1 protiv Norveške

21:17

90' Polsen stavlja tačku - 3:1!

Velika greška golmana gostiju Nilanda, pogrešio je u dodavanju ka saigraču, Kristijansen je "presekao" pas, utrčao u kazneni prostor, poslao ka Polsenu a ovaj samo postavi nogu i preusmerio loptu u mrežu.

Nisu Norvežani zaslužili ovakav završetak i ovakav poraz.
 

21:12

87' Sreća za Dance

Haland nije najbolje zahvatio loptu na centaršut Donuma, bio je brži od čuvara, ali nije stigao da najbolej namesti telo i čelo za udarac.

Ipak, uzdasi na tribinama, Danci su imali sreće.
 

21:11

84' Nova izmena

Damsgard je napustio teren, Polsen je u igri.

21:09

82' Nalet Danaca

Mogao je i bolje da se završi po domaće da je Dolberg propustio loptu i omogućio Eriksenu da on pokuša sa udarcem.

Dolberg je ipak uzeo na sebe loptu, primio na grudi, nije imao mnogo prostora da sačeka da lopta padne pa je i udarac bio slabiji, iznuđen - drektno u Nialnda. 

 

21:04

77' Danci prestali da igraju

Osim onih prvih 20 minuta danski tim se nije proslavio danas, igra sve slabije, nesigurnije, kako meč odmiče. Bez šansi u drugom poluvremenu. Norvežani daleko bolji, od sredine prvog poluvremena diktiraju ritam utakmice.

21:00

72' Sada je gol - Haland!

Kakav pas je dobio od Odegarda Haland, ako postoji savršenstvo to je bilo ovo ododavanje igrača Arsnala ka saigraču.

Haland je odradio ostatak posla, pretrčao Šmajhela i rutinski pogodio mrežu rivala. Ni govora o ofsajdu sada, situacija čista kao suza, fenomenalna kombinacija dvojic najboljih igrača Norveške.

20:57

Haland nema sreće danas
Profimedia

20:52

65' Halandu poništen gol

Majstorska reakcija napadača Stija na pas Odegarda. Snašao se savršeno, prvi dodirom probacio loptu kroz noge čuvaru i matirao Šmajhela - ali gol ne važi.

Sutkinja Frapar je na poziv iz VAR sobe proverila situaciju, ustanovial da je Torsbi uticao na igru u prijemu lopte Halanda iako nije dodirnuo loptu.

Šteta, zaista lep gol poništen je napadaču gostiju.
 

20:49

62' Četvorostruka izmena kod Danaca

Hojlund, Skov Olsen, Bah i Hristensen su igrači koji su napustili teren. Umesto njih u igri su Eriksen, Dolberg, Mele i Kjaer.

Šmajhel je sada predao kapitensku traku defanzivcu Milana Simonu Kjaeru.

20:43

59' Hojlund u šansi

Prekombinovali su se igrači Norveške na svojoj polovini, pogrešili u traženju najboljeg rešenja i umalo bili kažnjeni zbog toga. Hojlundu se otvorio prostor, imao je ispred sebe samo Ostigarda, saigrača nad rugoj strani, i odlučio je da bude sebičan - šutirao je i naišao na blok defanzivca Norvežana.

20:41

53' Solidan napad Danaca

Dijelni je bio u završnici akcije, šutirao je sa 18 metara ali pravo u dobro postavljenog Nilanda. Prethodno je Bah sa krila ubacio u sredinu ka saigraču, a ovaj "iz prve" pokušao da donese promenu rezultata.

Prva prava, fudbalska stvar u nastavku meča.
 

20:36

50' Hojbjerg opasno ruši Odegarda

Bez razmišljanja mu Stefani Frapar pokazuje žuti karton. Nesmotren, neoprezan i nepotrebno opasan start strelca prvog gola za Dance nad najboljim igračem gostiju Odegardom.

20:34

47' Odegard testira Šmajhela

Majstor je Odegard, mnogo zna i mnogo ume sa loptom. Sada je na malom prostoru uspeo da se snađe, da šutira, gađao je dalji ugao Šmajhelovog gola, ali ovaj je bio spreman. Sjajna intervencija golmana Danaca.

20:33

46' Kreće drugo poluvreme - nova imena na terenu

Hjumland je izašao, Dilejni je umesto njega na terenu kod Danaca, dok su Volf i Donum novi igrači na terenu kod Norvežana. Izašao je Nusa, uz njega i Pedersen.

20:17

Poluvreme!

Hojlundov pokušaj i sigurna odbrana Nilanda bila je poslednja konkretna situacija iz prvog poluvremena posle kojeg Danska, zasluženo, ima prednost.

Iskoristili su igrači domačeg tima nalet u prvih 20 minuta i materijalizovali ga golovima Hojbjerga i Vestergora.


 

20:13

43' Najmirniji period igre

Nekoliko minuta su danski fudbaleri "držali" loptu, razmenili veliki broj pasova na polovini Norvežana, ali ništa konkretno nisu uardili, niti su to zaista pokušali. Opao je i intenzitet akcija Norveške, čeka se kraj poluvremena.

20:08

36' Bravura Šmajhela!

Ponovo je golmanu Danaca zapretio Ostigard, sada nakon kornera. Na prvoj stativi je sačekao loptu igrač Norvežana, sve uradio kako treba, ali je iskusni Šmajhel izvanredno intervenisao, paradom izbacio loptu u korner.

Najbolja prilika za Norvežane danas.
 

20:06

33' Norvežani diktiraju ritam

Već izvesno vreme gosti imaju više loptu u posedu, 64%-36% u korist Norvežana, ali malo toga konkretnog rade na polovini Danaca.

Domaći su maksimalno iskoristili svoj najbolji period igre i zato imaju sigurno vođstvo.
 

19:58

28' Haland - konačno!

U šansi se, prvi put na meču, našao i Haland - i to kakvoj. Uspeo je da primi pas na ivci kaznenog prostora, napravi korak-dva i da šutira, međutim prebacio je čitav gol.

Ume Haland iz ovakvih situacija daleko bolje.

Bila je ovo prva prava akciaj za Halanda, prvi pas saigrača ka svom najboljem napadaču, koga defanzivci Danske zasad sjajno markiraju.

19:54

21' Danci duplirali vođstvo

Vestergor je dominantno skočio u kaznenom prostoru Norvežana, niko ga nije ispratio, niti video da nailazi. Usledio je moćan skok, trzaj glavom i pogodak za novu radost Danaca.

Loptu je pred gol ubacio Skov Olsen.

Profimedia

19:51

20' Agresivni Ostigard

Vrlo aktivan je Ostigard, možda i najaktivniji igrač gostiju. Sada je preterao, prilično oštro je srušio Hojlunda sa leđa pa mu je Stefani Frapar pokazala žuti karton.

19:49

18' Odegard - Ostigard ponovo prete

Gotovo preslikana situacija u režiji dvojcie fudbalera Norveške. Odegard je ubacio pred gol, ponovo ka Ostigardu koji je sada bio u težoj poziciji, ali je ipak uspeo da zahvati loptu glavom. Danci su se odbranili, izbacili u korner.

19:48

16' Umalo 1:1

Velika šansa za Norvešku.

Nije je iskoristio Ostegard na centaršut Odegarda. Potpuno sam je bio Ostigard pošto je izbegao ofsajda zamku, šutirao je glavom, Šmajhel je bio već savladan ali je lopta otišla tik pored desne stative.

19:44

12' Danci vode

Strelac je Hojberg koji je iz drugog šuta - pošto mu je prvi izblokiran, savladao Nilanda. Golu je prethodila asistencija Olsena iz "dubine" ka Bahu, potom centaršut ovog igrača i potom realizacija Hojbjerga nakon što su se Norvežani nakratko odbranili.

Autoritativan početak Danaca u svakom smislu.

19:34

3' Visok presing Danaca

Norvežani gotovo da ne mogu da iznesu loptu sa svoje polovine usled pritiska igrača Danaca koji kreće skoro na golmana gostiju. 

Greše u pasu.

Za sada, Danska deluje vrlo sigurno, agresivno i motivisano.
 

19:32

Meč je počeo

Mokro vreme je danas u Brondbiju, 17 stepeni u momentu kada je krenuo meč. Pada i kiša koja ne bi trebalo previše da otežava posao igračima, jer je teren perfektan.

18:55

Halandova uvertira za Dance het-trik

Najbolji napadač Norvežana postigao je tri gola u pobedi nad reprezentacijom takozvane države Kosovo - 3:0.

Taj meč igran je pre tri dana u Oslu.

Podsetimo, Norvežani su zauzeli treće mesto u kvalifikacionoj Grupi A, iza Španije i Škotske, zbog čega ih nema na EURU.

Gruzija, koja je bila četrvta u istoj gruoi, plasirala se na EURO nakon uspeha u baražu u koji je upala zbog rezultata u Ligi Nacija.
 

18:28

Dama deli pravdu

Arbitraža na ovom meču poverena je Francuskinji Stefani Frapar koja važi za najblju evropsku sutkinju.

Ona je nedavno sudila finale Kupa Grčke između Arisa i Panatinaikosa (0:1) kada se našla na udaru igrača i ljudi iz stručnog štaba solunskog tima.

Na kraju je uz pratnju policiej morala da napusti teren.
 

18:24

Sastavi timova

Danska: Šmajhel, Bah, Andersen, Vestergard, Kristijansen, Hojbjerg, Hjumland, kristensen, Damsgard, Skov Olsen, Hojlund

Norveška: Niland, Rajerson, Ajer, Ostigard, Pedersen, Berg, Torsbi, Edegard, Nusa, Bob, Haland

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu