Nova vest
Fudbal 1

8.6.2024.

14:00

Albanski duo predvodi Švajcarsku – koliko daleko može Jakinova četa?

Švajcaska, jedna od konstantijih reprezentacija na velikim takmičenjima, smeštena je u Grupu A za EURO 2024, gde će odmeriti snage sa Nemačkom, Mađarskom i Škotskom. Predvođena je albanskim duom.

Aleksandar Stajkovac
Profimdia/JoeranxSteinsiek

Jedno je sigurno, a to da je Švajcarska u poslednje vreme konstanta na velikim takmičenjima. Poslednji EURO 2020, Švajcarci su dogurali do četvrtfinala gde ih je eliminisala Španija na penale 3:1.

To im je bio i najbolji učinak na kontinentalnoj smotri. Da li sada mogu korak dalje?

Prethodni mečevi sa rivalima iz grupe A:

Nemačka: 12. mečeva – 2 pobede, 4 remija, 6 poraza (gol razlika 17:31).
Poslednji susret: Liga nacija, grupna faza 4. kolo, 13. oktobar 2020. (3:3 remi).

Mađerska: 9 mečeva – 4 pobede, 3 remija, 2 poraza (gol razlika 17:14).
Poslednji meč: Svetsko prvenstvo, kvalifikacije, 7. oktobar 2017. (5:2 pobeda Švajcarske).

Švajcarska: 10 mečeva – 3 pobede, 3 remija, 4 poraza (gol razlika 17:15)
Poslednji meč: Prijateljska utakmica, 1. marta 2006. (3:1 pobeda Švajcarske)

Kvalifikacije su završili kao drugoplasirana ekipa iza Rumunije i izborili vizu za Nemačku, otavivši iza sebe Izrael sa dva boda manje. 

Pet puta u učestvovali na Eropskom prvenstvu, a samo jedno su propustili u poslednjih šest takmičenja Starog kontinenta. Iznenadili su Francuze 2020. godine kada su ih eliminisali posle jedanesteraca u osmini finala.

Dokazali su da mogu da igraju protiv jakih selekcija, odlično su se borili i na Svetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru, kada su završili na drugom mestu iza Brazila, a ispred Kameruna i Srbije.

Predvodnik tima je albanski duo, kapiten Granit Džaka i Đerdan Šaćiri. Pored Nemačke i Mađarske, veliki su favoriti da prođu grupnu fazu takmičenja.

Jakinova četa

Profimdia/JoeranxSteinsiek

Najveća snaga ovog tima Švajcarske je svakako odbrana. Akanđi, Elvedi i Rodrigez, videli smo ih kako su delovali u Kataru na Stvetskom prvenstvu. Oni bi trebalo da čine štoperski trio. Na golu biti veteran Jan Zomer, a ovakva postavka garantuje sigurnost u poslednjoj liniji.

Takođe vrlo stabilna četvorka u veznom redu koju će predvoditi kapiten Granit Džaka, a uz njega će tu biti Frojler, Zakarija i Vargas, donosi izuzetnu stabilnost ne samo u veznom redu, već i u odbrani, a tu su i da povežu linije.

Ofanzivni trio će gotovo izvesno činiti Đerdan Šaćiri, Noa Okafor i Zeki Amduni, koji je u kvalifikacijama postigao čak šest golova i dokazao je da može da ozbiljno računa na njega. Blistali su i Kataru.

Golmani: Jan Zomer (Inter), Gregor Kobel (Borusija Dortmund), Ivon Mvogo (Lorijan);

Odbrana: Manuel Akanđi (Mančester Siti), Niko Elvedi (Borusija Menhengladbah), Rikardo Rodrigez (Torino), Fabijan Šer (Njukasl), Leonidas Stergiju (Štutgart), Silvan Vidmer (Majnc), Sedrik Cajsiger (Volfzburg);

Vezni red: Mišel Ebišer (Bolonja), Remo Frojler (Bolonja), Ardon Jašari (Lucern), Fabijan Rider (Ren), Vinsent Sjero (Tuluz),  Granit Džaka (Bajer Leverkuzen), Denis Zakarija (Monako), Stiven Cuber (AEK), Kvadvo Dua (Ludogorec), Zeki Amduni (Barnli);

Napad:  Brel Embolo (Monako), Den Endoj (Bolonja), Noa Okafor (Milan), Džerdan Šaćiri (Čikago), Renato Stefan (Lugano), Ruben Vargas (Augzburg).

Švajcarska je već godinama konstantna na velikim takmičenjima. Ipak, tim je u blagom opadanju, s obzirom da "vreme" gazi nosioce igre. Završili su na drugom mestu iza Rumunije u kvalifikacijama.

Po svemu sudeći, najveći okršaj će biti između Švajcarske i Mađarske za prolaz u narednu fazu takmičenja.

1. kolo - 15. jun

Mađarska - Švajcarska 15.00 (Keln)

2. kolo - 19. jun

Škotska - Švajcarska 21.00 (Keln)

3. kolo - 23. jun

Švajcarska - Nemačka 21.00 (Frankfurt)

Protiv Šotkse su favoriti na papiru, ali će to morati da dokažu i na terenu.

Takmičenje počinju protiv Mađarske 15. juna u Kelnu, a potom 19. juna odmeriće snagu sa Škotskom. Već tada mogu da znaju i nadaju se plasmanu u sledeću fazu.

U poslednjem kolu ih čeka težak zadatak, 23. juna protiv Nemačke u Frankfurtu od 21 čas.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu