Nova vest
Fudbal 3

8.6.2024.

10:55

Nagelsmanova era – mladi stručnjak vraća Nemce na put slave

Reprezentacija Nemačke ima veliki pritisak kao domaćin na EURO 2024, ali i velike abicije da osvoji kontinentalno takmičenje u ovom veku, s obzirom da je poslednji uspeh imala u 1996. godine.

Aleksandar Stajkovac
Profimedia

Nemačka je smeštena u Grupu A na Evropskom prvenstvu, a za plasman u narednu rundu boriće se protiv selekcija Škotske, Mađarske i Švajcarske. Po kvalitetu tima, favoriti su za lidersku poziciju.

Nemačka ima uzbudljivu istoriju kada je u pitanju Evropsko prvenstvo u fudbalu. Tri puta su bili prvaci Evrope, ne u 21. veku, a takođe su i tri navrata bili i vicešampioni.

Prethodni mečevi sa rivalima iz grupe A:

Škotska: 9 mečeva – 6 pobeda, 2 remija, 1 poraz (gol razlika 16:10)
Poslednji susret: kvalifikacije za EURO 2016, 7. septembra 2015. godine (3:2 pobeda Nemačke)

Mađarska: 10 mečeva – 4 pobede, 2 remija, 4 poraza (gol razlika 17:19)
Poslednji susret: Liga nacija, 5. kolo grupne faze, 23. septembar 2022. godine (1:0 poraz od Mađarske).

Švajcarska: 12. mečeva – 6 pobeda, 4 remija, 2 poraza (gol razlika 31:17).
Poslednji susret: Liga nacija, grupna faza 4. kolo, 13. oktobar 2020. (3:3 remi).

Poslednji put su nadomak pehara bili 2008. godine, kada su u komšiliku (Austrija, Beč) poraženi od Španije sa 1:0. Tores je tada vodio "crvenu furiju" do druge titule Starog kontinenta.

Uprkos razočaravajućim partijama na poslednja dva velika takmičenja (EURO 2020 i SP 2022). Promeni selektora usled brojnih poraza u 2023. godini, Julijan Nagelsman stvara novi tim, koji bi mogao da promeni situaciju i povede "Elf" do četvrte titule na domaćem terenu.

Ovo je za njih 14. kontinentalno takmičenje, poslednja tri su za zaborav. Završavali su u šesnaestini finala 2020. godine, dok su ispadali u grupnoj fazi 2012. i 2016. godine. 

Nagelsmanov spisak za EURO

Selektor Julijan Naglesman je doneo konačnu odluku, poslednje ime koje je precrtano jeste golmana Štutgarta, Aleksandera Nibela.

Bilo je i za očekivati da će jedan od čuvara mreže da ostane bez mesta u timu.

Mladi stručnjak je odlučio da zadrži iskusnog Manuela Nojera, Mark Andre ter Štegena i Olivera Baumana.

Ostatak spiska je još od ranije poznat, tu su asovi poput Došue Kimiha, Antomnija Ridigera, Ilkaja Gundogana, Tonija Krosa, te Džamala Musijale, Leroja Sanea, Florijana Virca, Tomasa Milera, Kaija Haverca, a na kontinentalnoj smotri će boje "Pancera" braniti i vezista minhenskog Bajerna srpskih korena – Aleksandar Pavlović.

Igrač koji bi mogao da bude jedan od nosilaca tima je Florijan Virc. Vezista Bajera iz Leverkuzena je proglašen za igrača sezone u Bundesligi.

U sezoni za nama je upisao 18 golova i 20 asistencija u svim takmičenjima, te je jasno da će se Nagelsman osloniti na njega.

Golmani: Manuel Nojer (Bajern Minhen), Mark-Andre ter Štegen (Barselona), Oliver Baumann (Hofenhajm)

Defanzivci: Valdemar Anton (Štutgart), Benjamin Henrihs (RB Lajpcig), Jozua Kimih (Bajern Minhen), Robin Koh (Ajtraht Frankfurt), Maksimilijan Mitelštet (Štutgart), David Raum (RB Lajpcig), Toni Ridiger (Real Madrid), Niko Šloterbek (Borussia Dortmund), Jonatan Tah (Bajer Leverkuzen)

Vezisti: Robert Andrih (Bajer Leverkuzen), Kris Furih (Štutgart), Paskal Gros (Brajtun), Ilkaj Gundogan (Barselona), Toni Kros (Real Madrid), Džamal Musijala (Bajern Minhen), Aleksandar Pavlović (Bajern Minhen), Leroj Sane (Bajern Minhen), Florijan Virc (Bajer Leverkuzen)

Napad: Maksimilijan Bejer (Hofenhajm) Niklas Filkrug (Borussia Dortmund), Kaj Haverc (Arsenal), Tomas Miler (Bajern Minhen), Deniz Undav (Štutgart).

Međutim, dve martovske pobede nad Francuskom (2:0) i Holandijom (2:1), ali mnogo više kvalitet igre pokazali su da je Nagelsman napravio ozbiljan korak unapred. Poslednju pripremnu proveru pred EURO imali su protiv 7. juna. Grčke, slavili su sa 2:1.

1. kolo, 14. jun
Nemačka - Škotska 21.00 (Minhen)

2. kolo, 19. jun
Nemačka - Mađarska 18.00 (Štutgart)

3. kolo,  23. jun

Švajcarska - Nemačka 21.00 (Frankfurt)

Nemci otvaraju šampionat evrope, 14. juna protiv Škotske od 21 čas na "Alijanc Areni". Potom ih očekuje duel sa Mađarskom u Štutgartu, 19. juna, a poslednji četiri dana kasnije u Frankfurtu protiv Švajcarske.

Nemci, koji su trostruki prvaci Evrope, trostruki vicešampioni, a na domaćem terenu žele da se ponovo popnu na krov. Nisu prvi favoriti gledajući ostale rivale u drugim grupa,a, ali bez sumnje jesu za osvajanje grupe A. To moraju i da dokažu.

Ovo je prvo veliko takmičenje Julijana Nagelsmana koji je u septembru 2023. nasledio Hansija Flika, podmlađena selektorska uloga, ali i selekcija.

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu