Nova vest
Fudbal 83

7.6.2024.

22:41

Englezi razočarali pred Srbiju – Island slavio na Vembliju!

Fudbalska reprezentacija Engleske poražena je od Islanda na Vembliju 1:0 u poslednjoj proveri pred start Eura i meč sa Srbijom 16. juna u Gelzenkirhenu.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Strelac jedinog gola bio je Jon Dagur Torsteinson u 12. minutu.

Zvižduci polupraznih tribina "Vemblija" neposredno nakon poslednjeg sudijskog zvižduka možda i pre bilo kakvog opisa igre govore o izdanju nacionalnog tima u petak uveče.


Istina u pitanju je prijateljski meč. Sautgejt je naravno i protiv Islanda, kao i protiv BiH par dana ranije (3:0), izveo kombinovani sastav, poštedeo najvećeg napora najjače adute, i jasno je kao dan da ovo nisu Englezi koji će biti kada bude najvažnije. Oko toga nema dileme.

Ipak, srpski selektor Dragan Stojković Piksi, koji je, uzgred, u toku dana iz Švedske poručio da je njegov tim nadigrao Austriju u bečkom porazu, mogao je da vidi kako se može postaviti igra protiv tima kakav je Engleska i čemu bi možda trebalo da teži kada bude pravio taktiku za taj meč.

Njegov kolega Age Hareide taktički je savršeno vodio tim, imao plan koji su njegovi igrači do tančina ispoštovali, bili disciplinovani, borbeni, motivisani i na kraju sve to naplatili velikom pobedom, u meču bez takmičarskog značaja.

Defanziva gostiju sa šestoricom u liniji i trojicom ispred tog zida, bila je prava enigma za igrače Engleske.

A ovako su kaznili Engleze - kontrom iz udžbenika.

Islanđani su do postignutog gola gotovo sedeli svom golmanu u krilu. Bio je to i najbolji period meča za engleski tim. Lopta je konstantno bila u posedu igrača "gordog albiona" ali nisu umeli da je pošalju tamo gde je trebalo i gde su želeli - u mrežu.

Pogodak gostiju kao da je "presekao" Kejna i družinu. Sa protokom vremena igra Engleza nije bila sigurna kao pre primljenog gola, krunila se, usput su se i Islanđani sve više oslobađali i jasno stavili do znanja renomiranom rivalu da će se i te kako pitati u nastavku meča.

Imali su i sreće doduše, u par situacija.

Nikome na stadionu nije bilo jasno kako je Hari Kejn uspeo da promaši šansu u prvom delu meča, bio je sam na nekoliko metara od gola. Šutirao je i poslao loptu pored stative. Pre njega obrukao se Gordon, početkom drugog dela meča u dve šanse našao se Kol Palmer - i njemu kao da je ponestalo rutine u ključnim trenucima.

Island je u dva navrata mogao da kazni Engleze za promašaje - gosti su imali dve najbolje šanse u drugom poluvremenu.

Kod prve, napadač i strelac jedinog gola Torsteinson se okliznuo na pet metara pred Ramsdejlom, na pas saigrača, baš u momentu kada je samo trebalo da preusmeri loptu u mrežu.

Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

U drugoj, Finason je posle kornera glavom zapretio, a Ramsdejl potvrdio klasu.

Ni pet izmena nije pomoglo Englezima. I dalje su bili bezidejni, tromi, nije bilo kreacije niti prave inicijative.

Pripisaćemo to osećaju da se bliži Euro i da jednostavno nisu želeli da kidišu i rizikuju povrede.

Sautgejt je upravo iz tog razloga izveo Stounsa na poluvremenu, štoper mu se povredio u začetku utakmice i selektor nije želeo ništa da rizikuje.

Engleska je, kada se sve sabere, razočarala u petak uveče, kritike neće izostati što može biti samo loše po Srbiju koja će u Gelzenkirhenu, definitivno, na drugoj strani imati tim koji će želeti da se iskupi i za ovo loše veče. 

Sve najvažnije momente sa utakmice mogli ste ispratiti uz LIVE BLOG na B92.sport u nastavku.

Završeno

20:27

Semafor
Torsteinson 12
  ENG   ICL  
  0 : 1  

22:38

Kraj - pobeda Islanda!

Zvižduci za Engleze, poraženi su od Islanda u generalnoj proveri za Euro rezultatom 1:0.

22:36

90+5' Aleksander-Arnold preti

Pokušao je udarcem u dalji ugao igrač Liverpula, bilo je to nešto između udarca i centrašuta. Islanđani su bili zatečeni, zakačila je lopta jednog od njih i prošla pored stative. Korner za Engleze. Ništa ni posle nogog udarca sa ugla.

22:33

Pet minuta nadoknade

Toliko još nade za Engleze da mogu izbeći poraz i za Island da sačuvaju vođstvo.

22:33

90+3' Izmena

Torsteinson, strelac jedinog gola na meču izlazi, menja ga Fridrikson. Odlična partija napadača Islanda.

 

22:31

90' Loš pokušaj Sake

Traljav Sake šut posle dobrog prodora. Izblokiran je. 

22:30

88' Island ide ka pobedi

Englezi kao da su izgubili elan, nema više energije niti igre koja može nauditi odbrani Islanđana. Gosti prilično sigurno kontrolišu meč i teren. Na pragu su velike pobede. 

22:26

Nema prolaza pored stamenih Islanđana
Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

22:22

77' Peta izmena kod Engleza

Sautgejt je uveo Ezea. Van igre je Palmer.

22:22

82' Sve manje nade za Engleze

Islanđani deluju sve bolje, sigurnije sa protokom vremena. Sve su bliže pobedi na Vembliju. Vrlo loša igra engleskog tima. Ni "sveža krv" sa klupe niej promenila sliku igre domaćih.

22:16

76' Muke za Ramsdejla

Nije ovo očekivao golman Engleza, nije niko na stadionu - Finson je volej udarcem zahvatio loptu sa tridesetak metara nakon odbitka odbrane Engleza posle kornera i umalo postigao spektakularan gol.

Ramsdejl je, ipak, bio dovoljno priseban da interveniše i izbaci loptu u korner. 
 

22:14

72' Prekid - povreda Geja

Nezgodan udarac Geja, pogodila ga je lopta direktno u glavu i završio je na zemlji fudbaler Kristal Palasa. Posle ukazane pomoći je ustao i nastaviće meč.

22:13

Sautgejt daje instrukcije Toniju
Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

22:11

67' Nova prilika za goste

Inganson je bio najviši u skoku nakon kornera, oslao loptu ka golu ali je Ramsdejl sjajno intervenisao i spasio svoj tim veće neprijatnosti.

22:09

65' Četvorostrka izmena Sautgejta

Izašli su Tripije, Kejn, Gordon i Voker, a ušli Trent-Aleksander, Gomez, Toni, Saka.

Menja i selektor Islanda Hareide - Anderson je ušao umesto Tordarsona.

22:05

63' Ogromna sreća za Engleze

Kako sada gosti nisu uspeli da postignu gol?! Englezi nisu najbolje postavili ofsajd zamku na centru igrališta, Islanđani su imali situaciju 2 na 1, a Torstinson je bio tragičar - okliznuo se u momentu kada je trebalo samo da preusmeri loptu u mrežu.

22:02

Valdimarson dobija duel sa Palmerom
Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

22:02

60' Muke po Engleze

Sat vremena igre na Vembliju, rezultat i dalje neočekivan - Island vodi 1:0.

Sautgejt sprema izmene, zagrevaju se Bukajo Saka i Trent Aleksander Arnold. Nema kud selektor Engleza, vrlo loše napadačko izdanje njegovog tima.

 

21:55

54' Palmer se obrukao

Zakomplikovao je idealnu priliku Palmer u kojoj se našao na pas Rajsa. Sam je bio pred golmanom Valdimarsonom, ali umesto šuta usledio je dribling ulevo, izgubio je tu već korak, ugao i prostor, a golman gostiju iskusno ga je ispratio, na kraju izblokirao.

21:54

50' Palmer u spoljni deo mreže

Otišao je previše udesno ofanzivac Čelsiaj na pas Kejna, oklevevao sa udarcem i onda je već bilo kasno kada je i šutirao ka golu Islanda.

Samo spoljni deo mreže.
 

21:51

48' Silovit start Engleza

Odmah su iskreirali šansu domaći igrači. Posle kombinacije Palmera i Gordona, Foden je ostao na šutu, bio je u dobroj poziciji, međutim poslao je lptu ptik pored stative.

Opasan napada Engleza.
 

21:47

45' Kreće drugo poluvreme

Sautgejt je izvršio jednu izmenu, uveo je defanzivca Aston Vile Ezri Konsu umesto Stonsa sa kojim, očito, selektor Engleza ne želi da rizikuje.

Stonsu se još u uvodnim minutima ukazivala pomoć nakon što mu je igrač Islanda pao na nogu.

21:36

Taktički savršen Island vodi

Posle prvih 45 minuta Islanđani vode i znaju šta rade i kako da dođu do cilja. Defanzivno su savršeno disciplinovani, sa šestoricom igrača u liniji kada Englezi kreiraju akcije, a napred opasno prete, doduše tek dva puta su ugrozili gol Engleza.

Iz prvog pokušaja su i poveli preko Torsteinsona.
 

21:35

Borba!
Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

21:30

45' Umalo 0:2

Mogli su islanđani u samom finišu poluvremena da zadaju novi udarac Englezima. Traustason je šutirao nakon asistencije strelca gola Torsteisona, međutim jedna defanzivac Engleza je u poslednji čas izblokirao udarac.

21:29

40' Englezi bez ideje

Već nekoliko minuta engleski tim nije uspeo da iskreira šansu oko kaznenog prostora Islanda. Potpuno su bezidejni igrači Gereta Sautgejta. Posed lopte i dalje je "debelo" na strani domaćeg tima ali malo toga korisnog rade a loptom večeras Englezi.

21:19

34' Ništa ni nakon kornera Rajsa

Dva puta je Rajs ubacio loptu pred gol Islanda, prvi put iz kornera, a onda još jednom nakon intervencije odbrane Islanđana.

I ovog puta su gosti otklonili opasnost.
 

21:14

28' Neverovatan promašaj Kejna

Palmer je ubacio loptu pred gol Islanda, tamo je Kejn izbegao ofsajd, ostao je sam da reši situaciju, ali je promašio čitav gol udarcem desnom nogom.



 

21:12

27' Pojačan bedem Islanđana

Sa šestoricom igrača u liniji brane se Islanđani od pozicionih napada Engleza. Lopta nema gde da prođe jer još trojica igrača gostiju stoje ispred psoeldnje, guste linije defanzivaca.

 

21:11

Radost strelca gola za Island
Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

21:08

24' Gol "presekao" Engleze

Kao da posle vođstva Islanda engleski tim igra sa manje elana, ne vode igru dominantno, nemaju toliku prevlast kao do pogotka Torsteinsona.

 

21:07

21' Mainu-Foden u akciji

Kombinovali su ova dvojica igrača na levoj strani, Foden je dobio pas i šutirao, ali pravo u golmana Islanda koji lako kroti loptu. 

21:06

Evo i gola Torsteinsona

21:03

17' Sreća za Island

Golman gostiju Valdemarson se poigravao, pod pritiskom poslao pas ka Palmeru, ovaj imao gotovo nebranjenu mrežu pred sobom, ali je u psolednji čas intervenisao defanzivac Islanda i lopta se od njega odbila u korner.

21:01

14' Reakcija Engleza

Malo je nedostajalo da Engleska ekspresno uzvrati golom, ipak Gordon je upropastio zaista izglednu šansu posle kontre.

Sjajno je Kejn "izbacio" Gordona, ovaj preršao tridesetak metara, ušao u kazneni prostor, međutim šutirao je gotovo amaterski u situaciji kada su mnogi videli loptu u mreži.
 

20:57

12' Šok na Vembliju - Island vodi

Solo akcija Torsteinsona, išao je u direktan dribling na Stounsa i sjajno pogodio mrežu Ramsdejla. Gađao je donji bliži ugao gola Engleza.

Lopta je prošla i kroz noge Stounsa koji je, čini se, bio previše daleko od strelca gola u trenutku kada je ovaj nadirao.

20:56

Navijači Engleske u dobrom raspoloženju
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

20:53

9' Prvi korner

Izvešće ga Englezi koji gotovo da ne dopuštaju da lopta dođe u posed igrača Islanda. Kejn ga je iznudio. Foden je izveo udarac iz ugla, ali Valdimarson kroti loptu i pokreće akciju Islanda.

20:49

5' Totalna dominacija u igri Engleza

Lopta je konstantno u nogama igrača u belim dresovima, kratkim dodavanjima pokušavaju da probiju dva poslednja bloka Islanđana. Za sada, gosti se brane.

20:48

3' Briga za Stounsa

Pao je jedan igrač Islanda na nogu Stounsa koji je već bio na zemlji. Uhvatio se za nogu igrač Mančester sitija uz bolnu grimasu. Ukazana mu je pomoć, ali nastavlja meč.

20:47

Utakmica je počela

Vembli se i dalje puni.

20:33

Nemir zbog Griliša

Nakon što su sa spiska otpali Džejms Medison i Kurtis Džouns, u redovima "gordog albiona" u Nemačkoj neće biti ni Harija Megvajera, ali ni Džeka Griliša.

Odluka Sautgejta da precrta Griliša posbeno je odjenula i u svlačionici Engleza pa su, navodno, pojedini igrači tražili pojašnjenje od selektora zbog toga što je izostavio vezistu Sitija.

20:31

Hram fudbala

20:28

Sastavi timova

Engleska: Ramsdejl, Voker, Stouns, Guehi, Tripije, Rajs, Mainu, Gordon, Palmer, Foden, Kejn

Island: Valdimarson, Bjarkason, Gretarson, Ingason, Finson, Traustason, Gudmundson, Haraldson, Gudjonsen, Anderson, Torsteinson

Podeli:

Komentari 83

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu