Nova vest
Fudbal 0

7.6.2024.

16:19

Zidan umešan u politička prepucavanja Italije i Francuske FOTO

Posle Emanuela Makrona, na udaru zamenika italijanskog premijera Matee Salvinija našao se i Zinedin Zidan.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/NEIL HALL

Salvini je prvo objavio fotomontažu francuskog predsednika Emanuela Makrona u borbenoj opremi, a potom je na platformi Iks (X) objavio fotografiju Zinedina Zidana koji glavom udara italijanskog igrača tokom finala Svetskog prvenstva 2006.

"Manje Evrope, više Italije", napisao je Salvini kao potpis za fotografiju, koja predstavlja Zidanov udarac glavom na grudi Marka Materacija. Zbog toga je Zidan, Francuz alžirskog porekla, isključen iz igre a Francuska je tada izgubila od Italije.

Na drugoj fotografiji koju je postavio Salvini, vide se italijanski fudbaleri, uključujući legendarnog golmana Dina Zofa, kako podižu pobednički pehar sa Svetskog prvenstva u fudbalu 1982. u Španiji.

Salvini, vođa desničarske i antimigrantske stranke Liga, poslednjih nedelja je sve manje popularan u anketama javnog mnjenja, a povećao je kritike na račun Francuske i Evropske unije.

On je tokom nedelje objavio fotomontažu Makrona u borbenoj opremi i naoružanog jurišnom puškom, optužujući ga da želi da gurne Evropu u rat sa Rusijom.

Analitičari smatraju da je Salvinijev cilj da emocije povezane sa fudbalom prenese na politički plan i tako predstavi Evropu koja propada jer je vode proevropski orijentisani lideri kao što je Makron.

Stručnjaci su dodali da prikazivanje Zidana kako udara glavom u fudbalera predstavlja poruku da je Makronova Francuska spremna da prima imigrante iz muslimanskih zemalja, koji su po Salvinijevoj ideologiji pretežno nasilnici i kriminalci.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

1 d

ABA

Novi Partizan po kom se sezona poznaje

Teško da je epilog meča između košarkaša Partizana i čačanskog Borca mogao da bude drugačiji (96:66), ali ono što je donekle bilo nepoznato jeste kako će novi tim Željka Obradovića odgovoriti na prvi zvanični izazov u sezoni.

Dejana Popović

8:13

1 d

Promo

Telefon na 36 rata u Yettelu

Korisnici novih paketa Yettela mogu da kupe telefon na čak 36 rata preko Yettel Banke. Uz to automatski dobijaju i tri godine garancije na uređaj, bez dodatnih troškova.

Promo

15:56

9 h

Novo Sport Video Menu