Nova vest
Fudbal 32

4.6.2024.

23:45

Jeftina bečka škola

Fudbaleri Srbije su u Beču odigrali prvu od dve pripremne utakmice pred EURO u Nemačkoj. I pokazali loše i dobre strane.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Austrija je slavila trijumf rezultatom 2:1 (2:1) zahvaljujući dva brza gola u razmaku od tri minuta, a koji su u velikoj meri bili produkt neozbiljnosti i nepostojanosti odbrane Srbije.

Selektor Dragan Stojković je u pravu kada kaže da je ova utakmica idealna za analizu, jer je direktno ukazala na najveći problem srpskog tima, a to je odbrana. Ali je i pokazala kako bi "orlovi" trebalo da igraju na drugoj strani terena, a tu je reper vrlo dobro drugo poluvreme.

Srbija je meč u Beču počela baš onako kako je igrala kroz cele kvalifikacije za EURO. Poroznom odbranom, početničkim greškama i olako primljenim golovima.

Uostalom, ozbiljna i ekipa ne prima dva gola za tri minuta, praktično, iz svog poseda.

Razlog za to sigurno leži u činjenici da je Srbija krenula sa izmešanom poslednjom linijom, a da je na desnoj strani, ni kriv ni dužan, bio Uroš Spajić.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Doduše, nije bilo ni do kraja najjasnije da li je Spajić bio desni bek u liniji sa četvoricom ili je bio ofanzivni bek sa trojicom štopera gde je Gudelj bio centralni half.

Razlog za tu nedoumicu leži u tome što ne postoji nikakva logika da Spajić bude "ving bek", ali opet Gudelj je prečesto bio u poslednjoj liniji da bismo ga "proglasili" vezistom.

Zbog toga je krivica isključivo selektora Stojkovića, jer je sve to uticalo na, praktično, nepostojanje srpske odbrane na početku.

"To je za analizu. Mi smo krenuli sa četvricom u poslednjoj liniji, ali opet me je nešto uverilo da nije to to. Da moramo da visoko pritisnemo protivnika i da ga napadnemo", rekao je Stojković posle utakmice.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Preveliki su bili razmaci između linija, a najbolje je to eksploatisao tandem Baumgartner-Vimer, koji je i bio protagonista prvog gola u 11. minutu.

Drugi je pao samo dva minuta kasnije, kada je Vlahović izgubio loptu na centru, a ostatak tima nemo posmatrao Baumgartnera kako prima loptu, namešta se i pogađa bliži ugao gola Vanje Milinković-Savića.

Naravno, prijateljske utakmice i služe za taktičko-tehničke eksperimente, probe i kombinacije. Ali, navijače Srbije baš "peče" činjenica da se to odavno ponavlja i da se od Katara do sada ništa nije uradilo na tom polju napretka.

A do prve utakmice na Evropskom prvenstvu je ostalo još samo 12 dana. I to protiv silne Engleske...

Ima i pozitivnih strana

Austrija je pokazala disciplinu i jak presing koji sa klupe naređuje Ralf Rangnik. Kao i čvrstoću u duelima, često preko granice, ali upravo to je ono što će čekati Srbiju u duelima sa Engleskom i Danskom, pre svih.

Međutim, osim toga, ničim više domaći nisu zapretili, niti pokazali kvalitet više (a koji Englezi sigurno imaju).

Stoga se Srbija brzo oslobodila početnog šoka i mogla je istog momenta da uzvrati udarac da je kapiten Tadić zicer pretvorio u gol, kao što bi učinio u 9/10 slučajeva iz one situacije.

Međutim, nije. Ali zato jeste Strahinja Pavlović, najbolji igrač reprezentacije Srbije, kako u odbrani, tako i u napadu.

Energija sa kojim je i ove večeri nosio dres sa nacionalnim grbom "nagradila" ga je u 35. minutu pogotkom za 2:1.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

U drugom poluvremenu je imao i jednu "gola vrednu" intervenciju pred svojim golom (zapravo, dve u istoj akciji), te je zasluženo istaknut kao najbolji "orao u Piksijevom jatu".

Ono što najviše može da hrabri, jeste igra Srbije u drugom poluvremenu, gde je potpuno potisnula Austriju daleko od gola. Još da je iskoristila neku od oduzetih lopti na polovini rivala i izjednačila na 2:2, utisak bi bio još lepši.

No, optimistično deluje i trio koji je sa klupe uneo energiju i kreaciju. U pitanju su Lazar Samardžić, Ivan Ilić i Veljko Birmančević, koji bi mogli da budu opasno (i neočekivano) oružje u budućnosti.

Ko zna, možda već u bliskoj, u Nemačkoj.

Podeli:

Komentari 32

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu