Nova vest
Fudbal 1

11.6.2024.

8:35

Grupa E: Belgijanci i "liliputanci"

Retko koja grupa na Euru pokazuje ovako jasan kvalitativni jaz izeđu jednog favorita i ostatka konkurenata kao što je to slučaj sa grupom E, makar na papiru.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Belgija je izraziti favorit da grupu završi kao prva sa maksimalnim brojem bodova u konkurenciji Slovačke, Rumunije i Ukrajine.

Na prvi pogled, po imenima, reputaciji i kvalitetu ekipa ova grupa se može proglasiti za susret Gulivera i liliputanaca, ali da li je baš tako?

Belgija (Drugi 1972, treći 1980)

Belgiji će ovo biti sedmo učešće na Evropskim prvenstvima. Najveći uspeh postigli su 1980. godine u Italiji kada su bili drugi, u finalu su tada poraženi od Zapadne Nemačke.

Nukleus te generacije, pojačan nekim novim imenima poput Enca Šifoa, postigao je zapažen uspeh i na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. i taj rezultat, pored onog na Euru, bio je to vrhunac vrlo berićetnog perioda po belgijski fudbal, do tad najuspešnijeg u istoriji.

EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Pre toga, najveći uspeh bilo je treće mesto na Evropskom prvenstvu 1972. godine, kada je Belgija bila domaćin šampionata.

Od osamdesetih nastupio je period potpunog posrtanja i zatišja Belgijanaca. Nije ih bilo nigde! O tome svedoči podatak da su igrali na samo jednom Evropskom prvenstvu od 1988. do 2016.

Bilo je to 2000. godine kada su bili suorganizatori takmičenja sa Holandijom. Tada su ostvarili samo jednu pobedu i Euro završili u grupnoj fazi.

Prethodni mečevi sa rivalima iz grupe E

Slovačka - 3 prijateljska meča,  1 pobeda, dve nerešene (gol razlika 4:3). Poslednji susret: prijateljska, 6. februar 2013 (2:1).
Rumunija - 12 mečeva, 5 pobeda, 2 nerešene, 5 poraza (gol razlika 16:14). Poslednji susret, 14. novembar 2012 (1:2)
Ukrajina - nisu igrali do sada

Došla su nova vremena, pojavili su se neki novi igrači koji su promenili "krvnu sliku" belgijske fudbalske reprezentacije.

Ova selekcija od 2014. pa sve do danas nije propustila nijedno veliko takmičenje!

Vezala je tri evropska i tri svetska prvenstva i etablirala se kao jedna od vodećih evropskih fudbalskih sila.

Od pojave "zlatne generacije" predvođenje Edenom Azarom i družinom Belgija je svoj vrhunac doživela na Svetskom prvenstvu u Rusiji koje je završila na trećem mestu.

Na prethodna dva evropska prvenstva najviši domet bio im je četvrtfinale.

I aktuelni sastav je prepun talentovanig igrača, i onih čije vreme tek dolaz, onih čije je vreme došlo i onih najiskusnijih koji su srce i duša ekipe koju predvodi italijanski trener Domeniko Tedesko.

Slovačka (Osmina finala 2016)

Kao i Česi, i Slovaci su svoje najveće uspehe postigli u vreme dok su bili zajednika država. Tadašnja Čehoslovačka bila je važna evropska fudbalska priča - dva puta je selekcija te države bila treća na Evropskim prvenstvima (1960 i 1980) i jednom je osvojila takmičenje (Beograd, 1976).

Bile su to zlatne godine fudbala u ovoj zemlji.

Od osamostaljenja, ipak, ništa nije tako dobro i tako uspešno po Slovački fudbal. Tek je malo bolje Česima u tom pogledu.

EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Slovačka je propustila pet uzastopnih EURA od osamostalljenja i tek je 2016. godine prvi put pod tim imenom nastupila na završnoj kontinentalnoj smotri.

Tada je uspela da prođe grupu, ali ne više od toga i to je bio najveće ostavrenje Slovaka na Eurima.

Ovo će Slovacima biti treće uzastopno Evropsko prvenstvo i sama ta činjenica govori da se polako gradi kontinuitet igranja na velikim takmičenjima, makar na Starom kontinentu.

Prethodni mečevi sa rivalima iz grupe E

Belgija - 3 prijateljska meča,  2 nerešene, 1 poraz (gol razlika 4:3). Poslednji susret: prijateljska, 6. februar 2013 (1:2).
Rumunija - 11 mečeva, 1 pobeda, pet poraza, pet nerešenih (gol-razlika 20:12). Psolednji susret: 14. avgust 2013, prijateljska (1:1)
Ukrajina - 8 mečeva, 2 pobede, 3 nerešene, 3 poraza (gol-razlika 10:9). Poslednji susret: 16. novembar 2018, Liga nacija (4:1)

Uskoro ćemo saznati da li ovaj tim u konkurenciji Belgije, Ukrajine i Rumunije ima kvalitet da napravi novi iskorak na Evropskim prvenstvima.

Rumunija (Četvrtfinale 2000)

Svaka priča oko rumunskog reprezentativnog fudbala počinje i završava se sa generacijom koju pamti svaki ljubitelju fudbala koji drži do sebe.

Ekipa predvođena Giorgijem Hadžijem zablistala je 1994. godine na Mundijalu u SAD, stigla do četvrtfinala i maltene od tada naše balkanske komšije nemaju značajniji uspeh na nekom velikom takmičenju.

Bio je vrhunac Rumuna na svetskoj sceni.

Prethodni mečevi sa rivalima iz grupe E

Belgija - 12 mečeva, 5 pobeda, 2 nerešene, 5 poraza (gol razlika 14:16). Poslednji susret, 14. novembar 2012 (1:2)
Slovačka - 11 mečeva, 5 pobeda, jedna pobeda poraza, pet nerešenih (gol-razlika 12:20). Poslednji susret: 14. avgust 2013, prijateljska (1:1)
Ukrajina - 6 mečeva, 3 pobede, 3 poraza (gol-razlika 14:10). Poslednji susret: 29. maj 2016, prijateljska (3:4)

Na Evropskim prvenstvima Rumunija je jednom uspela da se plasira među osam najboljih selekcija, bilo je to onda kada je naša selekcija poslednji put igrala na kontinentalnom šampionatu - 2000. godine.

Ovo će inače biti šesto učešće Rumuna na Eurima.

Prvi put su se pojavili na završnom turniru 1984. godine, potom 1996, da bi posle toga uvek preskakali po jedno Evropsko prvenstvo.

S obzirom na to da su pokazali visok nivo igre i rezutata u kvalifikacijama (završili ih bez poraza ispred Švajcarske), u konkurenciji Ukrajine i Slovačke, jer verujemo da nisu dorasli Belgiji, tražiće svoju šansu da napadnu plasman u drufu rundu.

Ukrajina (Četvrtfinale 2020)

Ukrajincima će predstojeći EURO biti četvrti u istoriji na kojem se takmiče, i četvrti uzastopni.

Taj podatak mnogo toga govori o tome koliko je fudbal u ovoj zemlji napredovao i održava se na visokom nivou.

Najbolji rezultat Ukrajinaca na završnom turniru je četvrtfinale iz 2000. godine.

Prethodni mečevi sa rivalima iz grupe E

Belgija - Nisu igrali do sada
Slovačka - 8 mečeva, 3 pobede, 3 nerešene, 2 poraza (gol-razlika 9:10). Poslednji susret: 16. novembar 2018, Liga nacija (4:1)
Rumunija - 6 mečeva, 3 pobede, 3 poraza (gol-razlika 10:14). Poslednji susret: 29. maj 2016, prijateljska (4:3)

Aktuelni tim je sastavljen od nekoliko izuzetnih pojedinaca koji su kvalitet i karakter potvrdili na putu do Eura na koji su stigli kroz baraž.

Ukrajinici će na tom talasu pobeda u mečevima u kojima nisu imali pravo na poraz nastaviti i kroz Grupu u kojoj je čekaju rivali po meri.

Belgijanci će biti najteža prepreka, neki kažu nepremostiva, ali će ekipa Sergeja Rebrova imati i te kako šta da traži u mečevima sa Slovacima i Rumunima.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu