Nova vest
Fudbal 0

31.5.2024.

17:17

Holanđani tužili UEFA zbog neovlašćenog korišćenja ofsajd tehnologije

Holandska kompanija "Ballinno" podnela je tužbu protiv Evropske fudbalske federacije (UEFA) i firme "Kinexon" zbog neovlašćene proizvodnje, prodaje i korišćenja ofsajd tehnologije za VAR sudije.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/ANDY RAIN

Prvo saslušanje dve strane imaće u ponedeljak u Hamburgu, na Sudu specijalizovanom za sporove u vezi sa patentima.

Ofsajd tehnologija koju je proizvela pomenuta holandska firma korišćena je i u Kataru, međutim "Balino" tada nije mogao da ide na Sud zbog pravnih blokada koje postoje u toj državi Persijskog zaliva.

U Evropi već imaju mogućnost da se na Sudu izbore za svoja prava. To su i uradili nakon što je postalo jasno da će UEFA koristiti njihovu ofsajd tehnologiju na predstojećem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Dve strane nisu uspele da se vansudski dogovore, pa je slučaj završio u sudnici.

Prema rečima advokata firme "Ballinno" presuda se može očekivati već u ponedeljak u korist njegovih klijenata. Ako se to desi, UEFA onda neće smeti da korist ofsajd tehnologiju na Evropskom prvenstvu koje startuje 14. juna u Nemačkoj.

Peter Borst, vlasnik "Ballinno" kompanije, i čovek koji je uz dvojicu svojih inžinjera izmislio ofsajd tehnologiju, tačnije razvio je softver koji nepogrešivo ukazuje na to da li je igrač bio u nedozvoljenoj poziciji zahvaljujući čipu koji je ugrađen u lopti.

On se aktivira u momentu kada igrač pošalje loptu ka igraču koji se u tom trenutku nalazi u ofsajdu.

Borst i njegov tim su još 2011. godine patentirali svoj izum.

On je, ipak, nedavno saznao da UEFA želi da koristi njegov sistem za vreme Evropskog prvenstva bez njegove dozvole.

"Odmah smo kontaktirali firmu "Kinexon", koja proizvodi tehnologiju za UEFA. Sve vreme smo pokušali da rešimo problem na normalan način, ali "Kinexon" i UEFA nisu bili voljni da sarađuju. Možda misle da smo suviše mali da se sudimo sa njima. Ali mi smo ponosni na naš izum i nećemo tako lako da pređemo preko toga da ga drugi neovlašćeno koriste. Zaštitićemo naš proizvod na sudu", poručio je Borst.

 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Povratak otpisanog

Društvena mreža X (Twitter), čiji je izvršni direktor Ilon Mask, podnela je novi zahtev za dozvolu da radi u Brazilu, nakon što su platili kazne.

Tanjug

8:10

5 h

Novo Sport Video Menu