Nova vest
Fudbal 4

7.6.2024.

20:27

Najbolji dan u istoriji EURO?

Ljubitelji fudbala dugo će pamtiti "magični ponedeljak" sa prethodnog EP koje se igralo po celoj Evropi.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/DANIEL MIHAILESCU / POOL

Celokupna fudbalska javnost je uživala u duelima Hrvatska – Španija (3:5 posle produžetaka) i Francuska – Švajcarska (3:3, penali 3:5).

Na dve utakmice videli smo 14 golova, dva preokreta i dva povratka i ambisa, dva produžetka uz eliminaciju jednog velikana na penale.

Ovaj ponedeljak 28. juna 2020. uspeo je da nadmaši čak i prošlu sredu u kojoj smo na četiri utakmice tokom 240 minuta videli 18 golova.

Da nas čeka spektakularan dan videli smo već u 20. minutu utakmice u Kopenhagenu gde je Hrvatska povela protiv Španije šokantnim autogolom sa 40 metara.

EPA-EFE/DANIEL MIHAILESCU / POOL

"Crvena furija" je preokrenula nadmoćnom igrom u drugom poluvremenu, da bi Hrvati uzvratili u poslednjih pet minuta preko rezerviste Mislava Oršića i sa 1:3 stigli do produžetaka.

"Doživeo sam kao igrač i trener neke izuzetno intenzivne utakmice, ali ovaj je imao od svega po malo. Ja sam spreman za ovakve utakmice ako ih bude opet, ali nisam siguran da će biti i moja porodica i navijači", rekao je tadašnji selektor Španije Luis Enrike.

"Kraj ovakvih utakmica je divan, drago mi je što nam je meč dao drugu šansu za pobedu. Bila je ovo epska utakmica. Doživeo sam mnogo sjajne u karijeri, ali je ova najbolja", dodao je Enrike.

Hrvati, ipak, nisu imali snage da odole Španiji bar do penala, pa su završili svoj nastup na EP u osmini finala.

"Kada smo dali dva brza gola i izjednačili srce mi je bilo veliko kao kuća, a onda je dva puta puklo", rekao je fudbaler Hrvatske Nikola Vlašić.

Mnogi su pomislili da će posle toga meč u Bukureštu biti dosadan u poređenju sa Kopenhagenom, ali su se prevarili.

"Kao neutralni posmatrači su odmah uvučeni. Zbog ovoga je fudbal najbolja igra na planeti", rekao je bivši vezista Mančester junajteda i Republike Irske Roj Kin.

Videli smo još veći spektakl uz identično kretanje rezultata kao na Parkenu – 0:1, 3:1, 3:3.

Francuzi su se mučili sat vremena da bi "slomili" Švajcarce, a uspeli su da preokrenu nakon što je Igo Loris odbranio penal za 0:2.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL / POOL

Ekspresno su preko Benzeme i Pogbe stigli do 3:1, a onda su pokazali da su nedostojni imena svetskog šampiona.

Bukvalno su prestali da igraju, počeli su da se glupiraju na terenu potcenivši srce Švajcaraca koji se nisu predavali već su poput Hrvata na krilima rezervista u poslednjih deset minuta izborili produžetke.

U dodatnih pola sata Francuzi nisu uspeli da se vrate na nivo koji im je doneo 3:1, pa su usledili penali, a tamo nova drama.

"Doživeli smo kroz svaku moguću emociju i iskreno, ovo je fudbal kakav volimo. Ali dva gola koja smo primili u poslednjih četvrt sata nas mnogo bole", rekao je golman Francuske Igo Loris.

Švajcarci, očigledno dobro spremni za jedanaesterce, šutirali su nepogrešivo, a onda je loptu u petoj seriji za Francuze uzeo Kilijan Mbape.

Igrač koji je pred turnir važio za najboljeg i najvažnijeg igrača "trikolora" potpuno je podbacio u grupnoj fazi, nije dao nijedan gol, a nije uspeo da realizuje ni dve sjajne šanse u osmini finala koje mu je "spakovao" Pol Pogba.

Bilo je jasno da mentalno nije na vrhuncu i to je potvrdio. Jan Zomer ga je "pročitao" i doneo Švajcarskoj senzacionalnu pobedu nad prvakom sveta i četvrtfinale EURO.

"Kakva utakmica, kakva fudbalska noć. Kraj je ludački, ovo je divno, vratili smo se posle dva gola zaostatka. Ponosan sam na ovaj tim. Uvek smo verovali, uvek smo govorili ako budemo gubili da se borimo do kraja i da ne odustajemo. Neverovatno je kako smo igrali. Sve je moguće, ali je u fudbalu uvek ovako. Mi smo mala zemlja ali sa mnogo kvaliteta i iskustva u timu", rekao je Zomer.

Sofascore
Sofascore

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu