Nova vest
Fudbal 26

28.10.2024.

14:16

Novi Partizan – nešto sasvim drugačije

Talas ozbiljnih promena zapljusnuo je Humsku ulicu i na njemu je Partizan "jahao" tokom prve sedmice bitisanja novog rukovodstva.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Srđan Stevanović/Starsport

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Nakon devet godina najgoreg poslovanja u istoriji 79-godišnjeg kluba, rekordnog duga od 60.000.000 evra, najvećeg debakla u "večitim" derbijima igranim u Humskoj – došlo je vreme za restart.

Milorad Vučelić i Miloš Vazura konačno su prošlost, a budućnost, makar ona bliska, jesu Rasim Ljajić, Predrag Mijatović, Danko Lazović, kao i ljudi iz sveta biznisa, privrede i drugih "grana" potrebnih da se klub izvuče iz dubioze u koju je upao.

"Gore od ovoga, nadamo se, ne može", poručili su novi ljudi, čija su poznata imena, višedecenijski ugled i jasno izražen stav pokrenuli partizanštinu sa mrtve tačke.

Pisali smo i upozorili da upravo "tako izgleda dno", a baš o njemu poslednjih dana govore predsedavajući Prelaznog organa FK Partizan Rasim Ljajić, kao i njegovi prvi saradnici, čelnici sportskog sektora i velika fudbalska imena, Predrag Mijatović i Danko Lazović.

Srđan Stevanović/Starsport

Prvo su to činili rečima, najavivši da će rezovi biti bolni i nepopularni, mnoge su time i zaplašili, a onda su ekspresno prešli na dela.

Ljajić, Mijatović i Lazović su "uzeli mač" i pod njega, najpre poslali Ivicu Ilieva, a zatim i Ivicu Kralja, koji je posle funkcije sportskog direktora, pazite sad, kod stare uprave dobio izmišljenju ulogu pomoćnika sportskog direktora, pomenutog Ilieva.

Neće da može – obojica su otpušteni, a način na koji je to javnosti saopštio Predrag Mijatović bio je nesvakidašnji za srpski fudbal.

Ali je i te kako svojstven velikom klubu, poput Real Madrida u kom je proslavljeni as "kraljeva" bio sportski direktor pune tri godine.

"Želim da saopštim da Ivica Iliev nije više sportski direktor Partizana i moram da naglasim da je odluka donesena jednoglasno. Odluka je donesena na inicijativu sportskog sektora, odnosno moju i Danka Lazovića. Iliev je prihvatio odluku korektno što sam i očekivao. Ne bih dužio dalje radimo šta smo obećali, isključivo u funckiji Partizana", rekao je Mijatović.

Osim načina komuniciranja, rešio je Mijatović da uredi način ponašanja i oblačenja svih zaposlenih u klubu.

Nema više pušenja u kancelarijama, nema "masnih prstiju" od roštilja i bureka među bitnim papirima, niti majica i trenerki, već isključivo odela i kravate.

Vrlo bitna stvar, koja je prošla ispod "radara", jeste sastanak Mijatovića sa Zvezdanom Terzićem u jednom beogradskom restoranu.

Iako još uvek nismo saznali o čemu su tačno razgovarali, njihov srdačan susret ovekovečen "paparaco" fotografijom može samo da raduje.

Valjda će to u istoriju poslati ratove saopštenjima, međusobna optuživanja i upiranja prstom i, ko zna, možda doneti mirnije i dostojanstvenije dane u srpskom fudbalu.

Veliku stvar, koju su na samom početku uradili novi rukovodioci, jeste povratak Partizanovih navijača na stadion.

"Grobari" su prekinuli bojkot i, posle ko zna koliko, napunili južnu tribinu do poslednjeg mesta.

Možda još važnije, lože su bile prepune legendi kluba, bilo fudbalskog, košarkaškog ili vaterpola.

Tako su svojim prisustvom podršku dali Saša Ilić, Igor Duljaj, Novica Veličković, Filip Filipović, a iz Moskve se javio, zakupio ložu do kraja sezone i svim srcem podržao promene trener koji je poslednji doneo titulu u Humsku, Marko Nikolić.

Istok je takođe "ispoštovao", ali su možda najdragocenije scene viđene pre, za vreme i posle utakmice protiv Čukaričkog, jer je veliki broj dece ponovo bio na stadionu u Humskoj.

Na sat vremena pre početka meča, "ulovili" smo scenu kada desetak mališana prosto moli Danka Lazovića za sliku, iako možda nisu bili ni rođeni kada je on poslednji put bio u Partizanu.

Kasnije su zdušno navijali na krkačama svojih očeva, a po završetku meča slavodobitno utrčali na teren i radovali se "kao nekada pre".

B92.sport/SS

Sve je krunisano preokretom i pobedom nad rivalom sa Banovog brda (3:1), ali to je samo početak. Kao kada isplatite prvu ratu 20-godišnjeg stambenog kredita.

Bolni rezovi i promene će tek uslediti, jer gotovo svakodnevno iz "ormara ispadaju kosturi" koji su tu godinama nagomilavani.

"Sve je problem. Ne postoji nešto što nije problem u ovom klubu. Imam utisak da pekaru hleba nismo plaćali. Hoće da nam isključe struju, vodu, nema grejanja… Meni je dosadna ta kuknjava, ali nema druge nego da kažemo kakvo je realno stanje", otkrio je Rasim Ljajić.

Prvi koraci već su napravljeni, te je prodat Audi A8 koji je Vazura kupio iz klupske kase, kako bi se platila struja, što samo po sebi govori kako se do sada radilo u Partizanu.

Nekoliko sponzora već dalo po jedan evro za svakog od 17.156 igrača koji su došli na utakmicu za obnovu posrnulog velikana.

Ali, to je samo kap u moru, dobar simboličan početak i ništa više.

Na scenu će morati da stupe stručnjaci za finansije, poput Milke Forcan, privrednika Vojina Lazarevića i Bobana Stanojevića, kao i pravnik Dragan Milovanović.

Ima i zamerki novoj upravi, a one se tiču pre svega zbog činjenice da se ćuti o krivcima za aktuelno stanje u klubu.

Umesto toga, Vučeliću i Vazuri su uručene plakete i nagrade...

Međutim, stvar je u tome da klub nema mehanizam kojim bi se to učinilo. Zato će i ovaj "zločin" nad Partizanom, kako reče jedan dobri kolega, ostati bez kazne.

Znajući to, Ljajić, Mijatović i Lazović su odlučili da tu priču batale, zasuku rukave i prionu na posao, te da se makar na početku fokusiraju na pozitivnije stvari.

Da, njih svakako ima i sve što se dešava u Partizanu jeste nešto sasvim drugačije od onoga na šta smo navikli u prethodnim godinama. U svakom smislu.

Ali ćemo o ukupnom učinku Partizanovih "spasilaca" moći da sudimo tek nakon prvih "prolaznih vremena", koji neće biti pre zimske pauze ili izbora konačnog saziva Skupštine kluba.

Kao i prvih klupskih rezultata kao plodova svih ovih rezova, bez kojih ništa od svega ovoga, jednostavno, neće vredeti.

Podeli:

Komentari 26

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu