Nova vest
Fudbal 15

21.10.2024.

8:00

Dan koji crno-beli svet čeka godinama

Ponedeljak, 21. oktobar 2024. godine, mogao bi biti upisan u istorijskim knjigama Fudbalskog kluba Partizan kao dan odlaska predsednika Milorada Vučelića i generalnog direktora Miloša Vazure.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Srđan Stevanović/Starsport

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Mnogi će reći, i neće pogrešiti, da je to jedan od najneuspešnijih vodećih tandema u 79-godišnjoj istoriji velikana srpskog fudbala.

Upravo pod njihovim patronatom taj velikan je potpuno posrnuo i dotakao dno, zbog čega će ovog popodneva svi navijači Partizana nestrpljivo čekati "push" vesti da su Vazura i Vučelić, posle devet godina, konačno napustili svoje pozicije.

To bi trebalo da se dogodi na Skupštini koja će od 14.00 biti organizovana na Sportskom centru "Teleoptik", na kojoj bi dužnosti trebalo da budu razrešeni, pored pomenute dvojice, i svi članovi Upravnog odbora.

Srđan Stevanović/Starsport

Najavljeno je da će biti organizovano rukovodeće telo u prelaznom periodu, kojim će predsedavati Rasim Ljajić.

Dugogodišnji političar i bivši ministar u vladi Republike Srbije se nametnuo kao spasilac, barem tako on ističe, te se brojna armija navijača nada da bi uz njega klub mogao da krene sa "mrtve tačke" i dna koje je dotaklo najnižu tačku nedavnim porazom u 174. "večitom" derbiju od Crvene zvezde u Humskoj (0:4).

Naravno da i uz njegovo ime stoji znak pitanja i opravdana sumnja, ali je situacija posle Vučelića i Vazure toliko teška, da je svima jasno da se nikakve značajne promene ne mogu desiti "preko noći".

"Svi prijatelji, oni koji me sretnu i znaju, kažu: 'Jesi li ti normalan? Šta će to tebi, ne treba ti da ideš u taj mulj, niko iz njega nije izašao čist. Ne treba ti to sada na kraju karijere'. Ali čovek je satkan od čudnog materijala. Dok nisam ušao u fudbal, mislio sam da u politici ima svega i svačega. Ali u politici su časne sestre za ono što možete da vidite i doživite u fudbalu", rekao je Ljajić gostujući u subotu na TV Prva i dodao:

"Sve što vidite ispod te površine je ružno, teško, čovek mora da traži neka nekonvencijalna rešenja. Ako poštujete neka pravila, automatskoi ste donji. Lagao bih ako bi rekao da li sam imao dilemu. I dalje je imam, ali sad nemam kud. Rešio sam i apsolutno mi je priporitet svih prioriteta. Ne treba mi slava, ne trebaju mi pare. Svi koji budemo u tom organu radićemo bez ijednog jedinog dinara. Mislim da Partizanu treba pomoć, a ne da Partizan pomaže druge kao što je bilo godinama unazad. Sad svi koji vole Partizan treba da pomognu da se klub stabilizuje."

Izvor: Prva tv

Ali, ako njegovo ime nije, onda je kod navijača optimizam probudila najava da će u novoj upravi svoje mesto imati Predrag Mijatović, kao bivši direktor Real Madrida sa kojim je išao na krov Evrope i kao igrač i kao funkcioner.

Takođe, njemu uz rame biće i Danko Lazović, Zoran Bata Mirković, Gordan Petrić... Imena koja imaju neki kredibilitet u crno-belom svetu.

No, činjenica je da je pred svima njima i ostatkom nove garniture, zaista deluje, Sizifov posao.

Profimedia/Antonio Ahel/ATAImages

Partizan je ogrezao u dugovima (ukupan iznosi preko 60.000.000 evra), omladinska škola nikad manje talenata nije izbacivala, a prvi tim više nije konkurentan ni u jednom takmičenju koje je započeo.

O basnoslovnim ugovorima potpisanim sa strancima skromnog kvaliteta i da ne govorimo.

"Takve plate ne bi mogao da podnese ni Mančester junajted", istakao je Ljajić.

Ozbiljno gori pod nogama i kada je u pitanju evropska licenca, pošto klub mora kako zna i ume da "stvori" 10.000.000 evra kako bi prošao UEFA monitoring. I tako na svaka tri meseca...

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Takođe, videćemo hoće li se pojaviti neko od predstavnika "Apela za spas Partizana", koji čini preko 100 bivših igrača kluba i koji su bili najglasniji u protestima protiv dosadašnjeg rukovodstva.

Interesantno je da su se oni ogradili od podrške Rasimu Ljajiću, dok je novi-stari trener Savo Milošević istakao da nije bio ni u kakvom kontaktu sa bivšim saigračima i prijateljima ispred popularnog "Apela".

"Kako je moguće da isti oni koji su u januaru 2022. sami sebi izglasali novi mandat do 2027. godine, sada predlažu razrešenje predsednika i generalnog direktora kluba i izbor novog rukovodstva? Odakle vam pravo da odlučujete više o bilo čemu!? Ako ste već u prvoj polovini ovog novog mandata postali svesni svoje nesposobnosti da vodite FK Partizan, i to očigledno nakon što vas je neko na to ‘prisilio’, odakle vam moralno pravo da predlažete bilo kakve promene, pa čak i svoje razrešenje, umesto da podnesete neopozivu ostavku i konačno preuzmete odgovornost za propadanje kluba?", pitaju se bivši igrači u svom saopštenju i dodaju:

"U petak, možete sebi čestitati na tome što ste kao saučesnici unizili nekada slavni klub i potpisali sve moguće negativne rekorde u dugoj istoriji, najveće poraze, godine bez trofeja i dug koji se meri desetinama miliona evra. Čestitajte sebi i na sramno lošem položaju u domaćem fudbalu, u Fudbalskom savezu i Zajednici Superlige, gde se FK Partizan pita manje nego ikada pre. Možete se "dičiti" i neefikasnom i preobimnom administracijom koja je očigledan primer najnegativnije moguće selekcije, kojom ste vi sve vreme rukovodili".

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Ova Skupština je bila najavljena za 11. oktobar, za kada su i navijači najavili svoj dolazak na "Teleoptik", ali je potom "u minut do 12" odložena na zahtev upravo Rasima Ljajića koji nije imao dovoljno vremena da okupi tim ljudi sa kojim će pokušati da krene u renesansu crno-belog kluba.

Videćemo da li su i "grobari" odložili svoj dolazak ili će se pojaviti i izraziti svoj revolt iza zaključane kapije "Zemunela", dok se unutra bude održavalo krucijalno zasedanje.

B92.sport će svakako biti na licu mesta i izveštavati o svim dešavanjima, koja će potencijalno doneti revolucionarne promene u Fudbalskom klubu Partizan.

Podeli:

Komentari 15

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu