Nova vest
Fudbal 37

16.10.2024.

8:00

B92.sport skener: Nemoć koja boli VIDEO

Za razliku od beogradskog okršaja, fudbalska reprezentacija Srbije nije bila ni blizu da odoli šampionu Evrope na njegovom terenu.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Stefan Smuđa/B92

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Svako će na poraz u Kordobi gledati iz drugačijeg ugla.

Boli nas saznanje da je najveća fudbalska sila u Evropi toliko iznad nas, da smo bili toliko nemoćni i mogli komotno da primimo šest ili sedam golova.

Ali, opet, i mnogo veći od nas su stradali pod naletom "crvene furije", pa zašto ne bi i Srbija pred takvom silom.

Meč u Kordobi je prelomljen, praktično, već u petom minutu kada je na "balon", koji je u peterac "Orlova" poslao Pedro Poro, jedini krenuo Ajmerik Laport.

Srbija se oporavila od početnog šoka, pravo niotkuda imala zicer za 1:1, mada je lako mogla da izbroji još golova u odbrani.

Valja se potući sa sebi ravnima (Švajcarska 15. novembra, Danska 18. novembra), a skalp ovakvoj Španiji (čak i žestoko oslabljenoj), teško da će još dugo neko skinuti.

Golman i odbrana:

🟢Predrag Rajković – Bojimo se i da zamislimo šta bi bilo da nije ovako branio golman Al Itihada. I njega je iznenadilo da je Laport onako iskosa uspeo da uputi udarac, te verovatno zbog toga nije bolje reagovao. Nakon toga u četiri ili pet situacija jeste sprečavao sigurne golove, a pomogli su mu stativa, prečka, Morata koji sa 11 metara šalje loptu nebu pod oblake, te Ojarzabal koji promašuje zicere u situacijama kada je gol bio "već viđen". Jedini koji je zaslužio prelaznu ocenu.

🔴Strahinja Eraković – Vrlo je teško suditi o ocenama defanzivaca u situaciji kada Španci nadiru kao poplava iz minuta u minut. Da li je zbog toga tri gola malo ili puno primiti u ovakvoj utakmici? Eraković, svakako, ne snosi najveću krivicu, ali je deli sa svim saigračima iz poslednje linije, jer niko nije uspeo da zatvori prozor od promaje koja je nemilice duvala.

🟡Nikola Milenković – Njegov uspon ove sezone je rapidan, ali ovo nije bila utakmica koja se uklapa u taj rast. Dobio je dosta duela sa Moratom, ali mu je ovaj ipak jednom pobegao, što je bilo sasvim dovoljno. Kao i svi defanzivci, bio je na vetrometi od koje se ni mnogo jači ne bi odbranili.

🔴Strahinja Pavlović – Nije ovo bila njegova utakmica ni pre dobijenog crvenog kartona. Gotovo neuporediva energetska razlika u odnosu na "Kalabinu" dominaciju protiv Švajcarske pre tri dana. Konstantno je za korak ili dva kasnio za ofanzivcima Španije, a to mu je u 76. minutu i "došlo glave".

Vezni red:

🔴Kosta Nedeljković – Trudio se bek Aston Vile, bilo ga je na obe strane terena, a rezultatu 1:0 je mogao da upiše asitstenciju Mitroviću, koji je vrlo loše reagovao i propala je prilika da se makar ugroze bodovi "furije". Bilo je dobrih, ali više onih loših stvari, koje nisu mnogo ni zavisile od Nedeljkovića, već od fudbalske "mašine" koja melje sve pred sobom.

🔴Saša Zdjelar – Povredom Saše Lukića je dobio šansu, kao što smo i najavili, ali ovo izdanje nije bilo ni izbliza dovoljno dobro. Zdjelareva Premijer liga Rusije miljama je daleko od Premijer lige Engleske, koja u ovom timu Španije ima pregršt igrača. I tu je početak i kraj svega, kada je u pitanju fudbaler CSKA iz Moskve.

🟡Nemanja Maksimović – Izuzetna je potrošnja bila kod bivšeg igrača Hetafea, ali je izdržao na terenu do kraja i preživeo golgotu. Kao da je imao poseban motiv da se dokaže španskoj publici. Ipak, nije mogao Bog zna šta da pokaže jer su "Orlovi" bil u potpuno podređenom položaju.

🔴Veljko Birmančević – Do sada je gotovo uvek donosio energiju i agilnost, ali je ove večeri fudbaler praške Sparte izgledao jako umorno. Šta je razlog, ostalo je nepoznato, tek od njega nismo dobili ono čime nas je oduševio u prvom duelu sa Špancima, kao i u Leskovcu protiv Švajcarske.

🔴Lazar Samardžić – Nudio se, tražio loptu, ali vala žuljaju "kopačke Dušana Tadića". Novi kreator igre Srbije nikako da se pronađe u ulozi koju od njega zahteva selektor Stojković. To bi i moglo da se istoleriše, vreme je pred njim, ali početničke greške u predaji lopte na 25 metara od svog gola nikako ne smeju. "Kažnjen" je izmenom već između dva poluvremena.

Napad:

🔴Dejan Joveljić – Pitanje je da li su ikada Joveljić i Mitrović igrali u istom timu, možda čak ni na treningu, što se naravno osetilo u njihovoj saradnji ove večeri u Kordobi. Potpuno razdvojeni, bez jasnih signala ko šta treba da radi i ko se kuda kreće. Joveljić je pretrčao dosta više od Mitrovića, ali uzalud. Morao je napolje već u poluvremenu.

🔴Aleksandar Mitrović – Kada je bio u duelu sa značajno nižim vezistom Zubimendijem upisivao bi po koji dobijen duel. Ali, kada mu "na leđa" dođe Laport, dobijao bi ozbiljne udarce. Neki su prošli kod sudije Stefanskog, neki nisu, ali je svaki propisno iznervirao srpskog napadača i izbacivao ga iz takta. Pritom je bio bez imalo prostora za bilo kakvu šansu da pogleda ka golu, što ga je dodatno nerviralo. I onda, kada je dobio prvu priliku, i to stopostotnu za 1:1, reagovao je užasno.

Izmene:

🔴Luka Jović (od 46. minuta) – Osim piruete i lepog dodavanja u 88. minutu, od reprezentativca Milana smo ove večeri videli jedno veliko ništa. Pritom je u nadoknadi na izuzetno glup način dobio žuti karton.

🔴Marko Grujić (od 46. minuta) – Jasno je bilo zbog čega je izašao Lazar Samardžić, ali nije zašto ga je zamenio na terenu Marko Grujić. Lutao je po pozicijama u drugom poluvremenu, nije se znalo da li igra iza špiceva ili zadnjeg veznog. Do te mere je bio dezorijentisan na terenu.

Andrija Maksimović (od 64. minuta) – Samo minut posle njegovog ulaska pao je drugi gol. Ne njegovom krivicom. To je uticalo na sva dešavanja na terenu, jer su Španci posle toga "osetili krv" i dokrajčili "Orlove".

Nikola Čumić (od 64. minuta) – Nijednom nije viđen napred, nazad potonuo pred naletom domaćina.

Jan-Karlo Simić (od 79. minuta) – Premalo na terenu da bi bio adekvatno ocenjen.

Selektor:

🔴Dragan Stojković – Ponovo je pokušao sa dvojicom napadača, što se do sada nebrojano mnogo puta pokazalo da, prosto, ne ide. Posebno ne u ovakvim utakmicama kada se Srbija brani i draži bi joj bio igrač više u veznom redu, nego li da oba napadača budu odsečena. Ali, očigledno je potrebno tu lekciju učiti iznova i iznova na teži način. U Beogradu smo imali sreće da Španija, "mamurna" nakon uspona na krov Evrope, ne postigne gol. Ovde nismo i primili smo ga već posle 250 sekundi, što je u startu razbilo sve taktičke zamisli Stojkovića, ako ih je uopšte i bilo. Sve će biti u redu ako se iz ovog poraza, koji se ruku na srce očekivao, izvuku pouke. Ako to ne bude slučaj, opadaju nam šanse u odlučujuće dve utakmice u borbi za drugo mesto, kao i kvalifikacijama za Mundijal u SAD, Kanadi i Meksiku.

Podeli:

Komentari 37

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu