Nova vest
Fudbal 16

14.10.2024.

10:15

Šta će Piksi smisliti za Španiju?

Fudbalska reprezentacija Srbije je prijatno iznenadila u subotu uveče pobedom nad starim dužnikom Švajcarskom (2:0). Ali, šta može samo tri dana kasnije na terenu aktuelnog šampiona Evrope?

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Peđa Milosavljević/Starsport

Od specijalnog izveštača B92.sport iz Kordobe

Cela je nacija, ponovo, reprezentacija. Tako je uvek kada Srbija pobedi nekoga "bitnog". A Švajcarci, koji su nam bili "noćna mora" na prethodna dva Mundijala, to svakako jesu.

Iako je zavladalo sveopšte lepo mišljenje o "orlovima", pa i o selektoru Draganu Stojkoviću (potpuno suprotno onom od pre tri meseca nakon EP u Nemačkoj), teško je očekivati isti ili sličan ishod protiv reprezentacije Španije.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Iako "crvena furija" neće imati polovinu startne postave koja je osvojila EURO, uključujući i Lamina Jamala, biće apsolutni favorit protiv Piksijeve Srbije.

Videli su Španci sve što osvežena Srbija ume. Sada će mnogo više računati na taktičku disciplinu, koja se pravo niotkud pojavila nakon fijaska u Nemačkoj, te energiju i rastrčanost koja kao bujica pristiže sa mnogih pozicija u timu. I time, zašto ne reći, uspela da nadoknadi manjak kvaliteta u odnosu na jačeg rivala.

Zato je pravo pitanje – šta to Piksi može novo da smisli protiv De la Fuenteove "kaznene ekspedicije"?

Starsport

Nije daleko od istine da su Španci mogli da padnu na "Marakani", samo da je Luka Jović pogodio "ono". Ali, videli smo i u Leskovcu da napadača Milana gol, jednostavno – neće, pa neće.

Zato je "platila" Švajcarska. Na čistu upornost, energiju i srce Strahinje Pavlovića, Aleksandra Mitrovića, Veljka Birmančevića i drugih "motora" tima Srbija je došla do jedne od najvećih pobeda u Stojkovićevoj eri.

Ali, sada će u Kordobi (utorak, 20.45) situacija biti drugačija. Nema Saše Lukića kome je stradalo rame, kao ni od ranije povređenih Ivana Ilića i Andrije Živkovića, inače odličnih u prvom susretu sa Španijom u Beogradu.

Srpski "Mesi" od starta?

Potpuno se menja vezni red i to bi moglo, pa čak i moralo, da se oseti. Saša Zdjelar je dostojno zamenio fudbalera Fulama u poslednjih 40-ak minuta na leskovačkom "Old trafordu", pa bi se možda moglo očekivati da ponovo uskoči u njegove "kopačke".

Peđa Milosavljević/Starsport

Uz njega bi parnjak na mestu zadnjeg veznog trebalo da bude Nemanja Maksimović, dok bi pored Lazara Samardžića na mestu kreacije mogao da uskoči nedavni debitant, popularni srpski "Mesi", Andrija Maksimović.

Piksi je izveo Aleksandra Mitrovića u 70. minutu meča protiv Švajcarske, kako bi dobio ovacije na otvorenoj sceni, ali i da bi ga odmorio za ono što Srbiju čeka u Kordobi. Zato se u samom napadu ne bi trebale očekivati promene, baš kao ni u defanzivnoj liniji.

Štoperski trio Eraković – Milenković – Pavlović se pokazao veoma sigurnim pri iskušenjima na koje su ih stavili Granit Džaka i Švajcarci, dok bi "kombo bekovi" morali da ostanu Kosta Nedeljković na desnoj, odnosno, neumorni Veljko Birmančević na levoj strani terena.

Starsport

Za Dragana Stojkovića je sada najvažnije da ponovo ne upadne u sličnu "zamku" kao posle uvodnog remija sa Španijom, kada se njegova ekipa potpuno "izduvala", i baš tako delovala na gostovanju Danskoj u Kopengahenu (0:2).

Ključno će biti da održi taj nivo srčanosti i energije koji je Srbiju i doveo do buđenja nacije i, generalno, ove situacije.

Situacije da se bori za drugo mesto u grupi 4, koje bi joj garantovalo mesto nosioca na žrebu za Svetsko prvenstvo u SAD, Kanadi i Meksiku 2026. godine.

Projektovani tim Srbije (3-4-2-1):

Rajković – Eraković, Milenković, Pavlović – Nedeljković, Zdjelar, N. Maksimović, Birmančević – Samardžić, A. Maksimović – Mitrović

Podeli:

Komentari 16

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

3 d

Aktuelno

Pao Reddit

Korisnici popularne platforme Reddit ne mogu da pristupe početnoj stranici sajta.

B92

11:35

40 min

Novo Sport Video Menu