Nova vest
Fudbal 9

13.10.2024.

11:50

Ako kaniš pobediti...

Ne smeš izgubiti, je l‘ tako?

Dušan Đukanović
Starsport

Sećate li se kada je fudbalska reprezentacija Srbije poslednji put pobedila?

Ne pričamo o utakmicama iza zatvorenih vrata, prijateljskim mečevima i onim između njih na treninzima, već o zvaničnim susretima.

Gotovo punih godinu dana (tek koji dan manje) je prošlo od poslednje pa sve do sinoćne nad Švajcarskom (2:0) u meču Lige nacija.

Tada su u jednom od ključnih mečeva u finišu kvalifikacija za EURO savladani Crnogorci u Beogradu (3:1). Od tada smo na šest mečeva imali četiri remija i dva poraza.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Sećate li se kada je Srbija poslednji put postigla gol?

Tri meča posta je imao naš tim imao usred previranja oko toga ko će se odazvati selektorovom poziv, a ko neće i zbog čega. Aleksandar Mitrović se vratio, a sa njim i golovi.

Pa opet, čak i sa Mitrom na golu bilo je potrebno da nas protivnik "pogura" i smesti loptu u sopstvenu mrežu da bismo se mi oslobodili ispred njihovog gola.

U tom dvestasedamdesetominutnom međuperiodu Srbija je izgledala kao kada je Majkl Oven čuvenim rečima opisivao igru Mančester sitija:

"Kada ne postižu golove, gotovo da nikad ne pobeđuju", bila je još jedna nenamerna fordovska umotvorina nekadašnjeg engleskog centarfora.

U pravom trenutku je stigla Švajcarska koja je totalno van forme, a mi smo to uspeli da iskoristimo za ulazak u golgetersku formu naših igrača.

Sećate li se kada smo poslednji put bili srećni posle utakmice Srbije?

Iako bi neki rekli da je to bilo nedavno posle remija sa Španijom (0:0), ne bih se saglasio. Teško je proslavljati remije u meču u kom si bio inferioran njegov veći deo i pukom slučajnošću izbegao poraz.

Sve što je šampion Evrope promašio protiv nas, a toga je bilo dosta, nadoknadio je već u narednom susretu baš sa Švajcarcima.

Poslednji put smo bili srećni posle remija sa Bugarskom (2:2) u novembru prošle godine. Ne zbog rezultata ili igre našeg tima, već činjenice da smo obezbedili mesto na Evropskom prvenstvu posle 24 godine.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Neki su tako dobili priliku da po prvi put gledaju naše fudbalere na kontinentalnom takmičenju, drugi su premladi da bi se sećali 2000. godine, dok su treći dobili priliku da se prisete tih momenata i tog perioda svog života u iščekivanju puta u Nemačku. Šteta je što je ona u međuvremenu došla i prošla, a mi o meču sa Bugarima i dalje govorimo kao "najsrećnijem".

Kao i sa Švajcarcima i taj duel je igran na stadionu "Dubočica" u Leskovcu, gde smo sinoć uspeli da damo nove odgovore na gorepomenuta tri pitanja i vraćanje nekih starih dugova. Nije malo.

Jesmo li još nešto dobili?

Starsport

Kako da ne. Najmlađeg debitanta u istoriji naše zemlje u zvaničnim mečevima. Andriji Maksimoviću je bilo 17 godina i 129 dana kada je kročio na teren, a Novopazarac će, čim se vrati u Ljutice Bogdana, moći da se našali na račun svog sportskog direktora Mitra Mrkele čiji je rekord oborio za jedan dan.

Dobili smo i potvrdu da će se leskovačka publika odazvati pozivu reprezentacije. Iako 8.136 mesta nije bilo ispunjeno, šta bismo tek mogli da očekujemo od na utakmice reprezentacije sviknute beogradske publike. Šest hiljada i kusur ljudi svakako lepše izgleda na manjem, nego stadionu od 50.000 mesta.

U odsustvu Dušana Vlahovića, protiv Švajcarske se ponudila nova napadačka opcija – Strahinja Pavlović. Nije šala, pored Mitrovića je bio glavna pretnja po gol protivnika.

Šteta za onu "biciklicu" à la Mansini protiv Liona 2007. godine. Brazilac je sludeo Revejera i zabio loptu u bliži ugao, a Pavlović, možda i sam iznenađen kako je tako duboko zašao do gola protivnika, šutirao nekontrolisano.

Toliko za ovaj put iz Leskovca, pa da nam i svaki sledeći put bude plodonosan. Rezultatski barem, dok ne stignemo do igre kojoj se nadamo.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 9

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

3 d

Novo Sport Video Menu