Nova vest
Fudbal 18

13.10.2024.

8:00

B92.sport skener: Svi sanjamo tim od 11 Pavlovića

Fudbaleri Srbije upisali su prvu pobedu u ovogodišnjoj Ligi nacija.

Dušan Đukanović
Starsport

UEFA Liga nacija, 3. kolo

Srbija – Švajcarska 2:0 (1:0)
Elvedi 45+1ag, Mitrović 62
Stadion: Dubočica (Leskovac)
Sudija: Simone Soca (Italija)

U meču trećeg kola "A" divizije savladana je Švajcarska rezultatom 2:0 na stadionu "Dubočica" u Leskovcu.

Od osamostaljenja naše zemlje ovo je bio treći uzastopni duel dva tima i prva pobeda "orlova" posle poraza na dva uzastopna Mundijala.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Sofascore

Vratilo se za one nesrećne neuspehe protiv tima Murata Jakina, iako se sudeći po startu utakmice naslućivalo da bismo mogli da svedočimo još jednom trijumfu protivnika.

Srbija već u utorak u Kordobi igraju revanš utakmicu sa Španijom. Za novembar su zakazane poslednje dve utakmice. Najpre sa Švajcarcima u Cirihu (15.11), a potom i sa Danskom u Leskovcu (18.11).

Golman i odbrana

Starsport

🟢 Predrag Rajković – Kada je bilo neophodno i kada je meč mogao da ode u potpuni preokret, odbranio je penal Embolu i time u Švajcarcima ubio i ono malo volje što su imali u tim trenucima da krenu po bodove. Da nije uradio ništa više na ovom meču (a sačuvao je mrežu netaknutom) bilo bi dovoljno za visoku ocenu na ovom meču.

🟡 Nikola Milenković – Zamenik kapitena je dobre partije iz Premijer lige preneo i na nacionalni tim. Da je Embolo iskoristio priliku u prvom poluvremenu možda bismo i drugačije Blekijevo izdanje gledali, ali nije. Siguran, staložen, vođa. Na terenu je bilo boljih, ali Milenković je odigrao baš onoliko koliko je trebalo.

🟢 Strahinja Pavlović – Trud se uvek isplati. Proslavio je gol pred poluvreme kao da ga je on postigao, isprva smo mislili i da jeste, ali – ko da jeste. Nije bio primetan u prvoj polovini uvodnih 45 minuta, ali se potom "probudio" kada je osetio da ima prostor ispred sebe povukao loptu i šutirao. Dobio je na samopouzdanju, ubrzo je u praktično jednom napadu izborio dva žuta kartona protivnika i prekid iz kog je Srbija stigla do gola. Sa mesta levog štopera je stigao do desnog krila. To je bila energija neopodna da Srbija prekine post od tri uzastopna meča bez postignutog gola. Šteta za "biciklicu". Igrač utakmice, bez konkurencije. Možda i najbolji njegov meč u dresu nacionalnog tima.

🟡 Strahinja Eraković – Sporo ušao u meč, bio meta protivničkih napada i nije se dobro sporazumevao sa Nedeljkovićem. Ubrzo se konsolidovao i zajedno sa dvojicom saigrača iz poslednje linije sazidao bedem oko našeg gola. Dobro izdanje štopera Zenita koji pretenduje na mesto trećeg startnog štopera, a dokazao je i da ga zaslužuje.

Vezni red i napad

Starsport

🔴Kosta Nedeljković (do 73. minuta) –  Ponekad zaboravljamo koliko je ovom momku godina, te da je tek od nedavno sa "orlovima". Bilo je tu nekih dobrih prodora, ali i propusta u odbranu. Slabije njegovo izdanje. U suprotnošću sa igrom Srbije, kako je meč odmicao sve je manje bio primetan na terenu. Sve do trenutka kada je naivno skrivio penal bez ikakve potrebe, a onda ubrzo i izveden iz igre.

🔴Saša Lukić (do 54. minuta) – Nije da su brojevi bitni, iako lično smatram da treba vratiti staru dobru od 1 do 11, ali kada vam je na leđima "desetka" očekuje se da ste igrač koji pravi razliku na terenu, zar ne? Lukić to ne radi i nije nikada ni radio. Možda nije bio ništa slabiji od svojih saigrača u veznom redu (koji takođe nisu briljirali), ali zbog broja koji nosi utoliko je više odskakao od njih. Loše izdanje je postalo još gore kada se povredio i bio primoran da izađe iz igre.

🟡 Marko Grujić (do 46. minuta) – Za razliku od saigrača iz Varne, od Grujića ne postoje nikakva očekivanja da bude nešto više od onoga što je. Njegova je uloga ona "svetionika", visokog fudbalera veznog reda čije nije da mnogo komplikuje već pre da kontroliše i odigrava prvom do sebe uz najmanji mogući rizik. To je i radio, ali se povredio u prvom poluvremenu i nije se vraćao na teren u nastavku.

🟡 Nemanja Maksimović – Manje-više sve isto kao i za prethodnu dvojicu. Trče, trude se, rade koliko mogu i umeju bez preteranih pretenzija ka progresivnim pasovima i kreiranju, ali i riziku. Takvi igrači su potrebni svakom timu, pitanje je da li baš trojica u startnoj postavi. Nisu preterano atraktivni, ali odrađuju posao. Ako moramo da biramo, od njih trojice najbolje ga je odradio baš Maksimović. Odlučili smo da se "pobijemo" sa Švajcarcima na sredini terena i tu bitku smo dobili.

🟡 Veljko Birmančević (do 88. minuta) – Još jedan od igrača koji su doneli timu neophodnu energiju. Srčano pozivao publiku da pruže podršku i isto tako igrao. Beskompromisni hitri fudbaler bio je solidan napred, ali nije pravio previše posla protivniku. Netipično, korisniji je češće bio pozadi kao ispomoć i veliki je deo razloga zašto Srbija nije primila gol na ovom meču. Bio sve bolji kako je meč odmicao u tom aspektvu igre, nakon nešto sporijeg starta.

🟡 Lazar Samardžić – Tehnički ubedljivo najbolji fudbaler ovog tima, ali kao da nije tu svih 90 minuta. Barem ne na istom nivou koji ume da bude izuzetno visok. Možda i nije do njega, prečesto se kretao sa krila i prebacivao na središnji deo terena. Kao da i dalje nema jasnu ulogu u ovom timu, a trebalo bi da bude jasna – zamena za ono što je Dušan Tadić donosio. Centrirao je kod prvog gola Srbije. Ponekad mu nedostaje više umešnosti u završnici. Solidno izdanje, čekamo jedno poput onog protiv Šahtjora u Ligi šampiona.

🟢 Aleksandar Mitrović (do 73. minuta) – Kapiten Srbije na ovom meču se vratio posle dva propuštena susreta zbog povrede i od starta meča je bilo jasno da se uželeo reprezentativnog fudbala. Unutar prvih 20 minuta kreirao je dve najizglednije šanse po jedanput proigravši naše krilne fudbalere "PES-ovskim" visinskim pasovima u prostor. Želeo i da igra visoki presing, ali nije taj tip fudbalera. Prečesto dobijao loptu daleko od protivničkog šesnaesterca, gde njegovi najveći kvaliteti ne dolaze do izražaja. Ipak, u jednom navratu jesu. Kao i Pavlović, bio je Mitar primer parole da se trud isplati. Nije odustajao od lopte koja je za njega naizgled bila neuhvatljiva i pretvorio ju je u spektakularan gol. Jedini koji Pavloviću može da konkuriše za zvanje najboljeg igrača ovog meča.

Selektor i izmene

STARSPORT photo Belgrade Serbia

🟡 Dragan Stojković – Zadatak trenera je da tim pobeđuje, a Piksijev je to uradio. Nećemo biti kratkog sećanja i zaboraviti kritike na račun selektora, ali posle tri boda možemo da pričamo i o lepšim temama. Iznenadio je Stojković i Švajcarce i nas kada je objavio startnih 11, a kada je meč počeo činilo se da je pogrešio. Ispostaviće se da nije, te da je konačno rasklopio "švajcarski sat" i proučio mehanizam njegovog funkcionisanja. Sa ovom pobedom je "kupio" još dosta vremena na klupi Srbije. Videćemo šta je spremio za Španiju i da li će to biti povratak u realnost ili povratak onog selektora koji nas je odveo na Mundijal i Evropsko prvenstvo.

🔴Luka Jović (od 46. minuta) – Serija promašaja se nastavlja. Imao je veliku šansu da postigne gol čim je ušao za 2:0, a onda i sa peterca glavom kada je bilo lakše pogoditi nego promašiti. Može samo saigračima da zahvali što nas to nije koštalo bodova na ovom meču. Pitanje je da li je ovakav Jović prva izmena za Mitrovića i Vlahovića, a kamoli nešto više od toga.

🟡 Saša Zdjelar (od 54. minuta) – Zamenio Lukića i u potpunosti odgovorio na taj zadatak i još malo preko. S obzirom da Lukić sigurno neće igrati protiv Španije, Zdjelar bi mogao da bude rešenje. Iako nije bio preterano precizan, piše se da je posle njegove duge lopte Mitrović postigao drugi gol za Srbiju.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

🟡 Jan-Karlo Simić (od 73. minuta) – Preuzeo Nedeljkovićevu poziciju koja njemu nije toliko poznata, ali u kojoj se snašao. Srpska formacija je postala asimetričnija sa njim više defanzivno, dok je Birmančević na drugoj strani dobio više prostora napred. Dva uzastopna i precizna starta u minut razmaka nad protivnikom u opasnoj zoni su najupečatljiviji momenat još jednog mladog fudbalera koji je dobio šansu. Nesmotrenim faulom u finišu meča poklonio protivniku priliku za centaršut u opasnoj zoni čime je i on pokazao da i dalje ima dosta da uči.

🟡Andrija Maksimović (od 73. minuta) – Debi koji smo svi čekali. Srbija se u prethodnim mesecima upoznala sa svojim novim, možda i najvećim, talentom u dresu Crvene zvezde, a sada je imala priliku da 17-godišnjaka vidi i u dresu seniorskog nacionalnog tima. Selektor je ispunio dato obećanje i šansu pružio najmlađem debitantu u takmičarskim mečevima u istoriji naše reprezentacije. U tim trenucima, neposredno posle promašenog penala, meč je praktično već bio rešen pa nismo mnogo toga od njega videli. U nekoliko navrata je pokazao da igra iskusno za svoje godine najpre kada se sjajno postavljao da iznudi faul. Nadajmo se da je ovo početak jedne sjajne internacionalne karijere.

🟡 Nikola Čumić (od 88. minuta) – Premalo vremena na terenu da ostavi konkretan učinak. Još jedan debitant.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 18

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

2 d

Aktuelno

Odmah ažurirajte

Vreme je za ozbiljnu zakrpu za Firefox internet pregledač, a Mozilla je korisnicima isporučila ispravku za kritičnu ranjvost.

B92

8:15

2 h

Novo Sport Video Menu