Nova vest
Fudbal 7

12.10.2024.

22:39

Srpska bajka u Leskovcu – surova osveta Švajcarcima uz majstoriju Mitrovića VIDEO

Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je Švajcarsku rezultatom 2:0 (1:0) u meču 3. kola grupe 4 A divizije Lige nacija.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

U jednoj od najboljih utakmica "orlova" u poslednjoj deceniji, a možda i duže, servirana je osveta selekciji koja nas je dobila u dve odlučujuće utakmice na Mundijalima u Rusiji i Kataru.

Ove bajkovite večeri u Leskovcu sve je išlo na vodenicu izabranika Dragana Stojkovića Piksija koji su odigrali sa ogromnom energijom, srčano i hrabro, što je na kraju naplaćeno velikom pobedom.

Primenjen je sličan recept onom iz meča protiv Španije, ali se početna defanziva Srbije pretvorila u furiozne napade i ovog puta su oni doneli golove, od kojih će se onaj Aleksandra Mitrovića dugo prepričavati.

Na samom startu je Švajcarska pritiskala i bilo je tu nekoliko vrlo opasnih situacija pred golom Predraga Rajkovića. Ali, ne i prave šanse za Granita Džaku i drugove.

Na drugoj strani, Srbija je šansu vrebala iz kontranapada, ali je otprilike od 25. minuta krenula mnogo hrabrije na protivničku polovinu.

Prvi je povukao Veljko Birmančević, koji je pravio pravi dar-mar po levoj strani i, najpre, šutirao ka golu Kobela, a onda iznudio slobodan udarac u opasnoj zoni, uz žuti karton Vidmera.

Probao je i centaršutom ka Mitroviću, koji nije prošao, a onda je Srbija u finišu prvog poluvremena pojačala sa napadima.

U dva minuta je izvela četiri kornera, da bi potom u 45. minutu Strahinja Pavlović na sličan način poput Birmančevića probio i iznudio karton Elvedija.

Ni taj "slobodnjak" sa leve strane nije uspeo, ali je na drugoj strani ponovo Pavlović došao do lopte, ovog puta probio po desnoj strani i iznudio prekid koji je doneo prednost Srbiji.

Lazar Samaradžić je centrirao, Nikola Milenković šutirao, a lopta na putu ka golu pogodila nesrećnog Nika Elvedija, promenila smer, te završila u mreži Švajcarske.

Vođstvo u idealnom trenutku i gol koji potpuno menja sliku cele utakmice.

Srbija je u nastavku zaigrala mnogo poletnije, na krilima tog vodećeg gola, ali je nastavila da bude disciplinovana u postavci i pokušavala iz kontranapada da reši pitanje pobednika.

Već u 47. je Luka Jović imao zicer, za koji se sam izborio, ali sa Manuelom Akanđijem na leđima nije izdržao i Kobel mu je skinuo taj udarac.

Zatim je Švajcarcima poništen gol Ananđija zbog ofsajda Endoija prilikom šuta Džake i odbijene lopte, a onda je stigla i kazna.

Srbija je u 61. minutu rešila pitanje pobednika. Tačnije, kapiten Aleksandar Mitrović je postigao fantastičan pogodak, kojim je otklonio svaku dilemu oko toga da li mu je stalo do reprezentacije čiji je najbolji strelac u istoriji.

Dobio je dugu loptu od Saše Zdjelara, pretrčao 50 metara da bi je stigao pre nego što ona ode u aut. Uspeo je u tome krajnjim naporom, a onda napao gol.

Išao je licem ka rivalima, nameštao se na desnu nogu, a onda pogodio same rašlje gola Kobela. Kapa dole, kapitenu!

Švajcarci se nisu predavali ni posle toga, već su imali nekoliko velikih prilika za gol, od kojih je najbolja bio penal u 72. minutu.

Endoji je pobegao Kosti Nedeljkoviću, on ga oborio sa leđa, a loptu na "belu tačku" stavio je Embolo umesto već viđenog Granita Džake.

Gađao je levi ugao, ali ga je Predrag Rajković pročitao i volšebno odbranio.

I posle toga je Švajcarska imala prilike, ali u dva navrata Niko Elvedi nije uspeo da pogodi.

Srbija sada ima četiri boda na tabeli grupe 4, Španija ima sedam posle pobede nad Danskom koja ima šest.

Švajcarska je na dnu bez ijednog boda.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

2 d

Novo Sport Video Menu