Nova vest
Fudbal 12

15.10.2024.

11:04

Hrabro, pa koliko nam furija dâ VIDEO

Fudbaleri Srbije ove večeri idu na noge aktuelnom šampionu Evrope i, razumljivo, očekivanja nisu kao što su bila pre tri dana kada je pala Švajcarska (2:0).

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

Od izveštača B92.sport iz Kordobe

Istina, ni u trijumf nad starim dužnikom sa dva poslednja Mundijala mnogi nisu verovali, pa su posle susreta u Leskovcu bili ponosni "Orlovima".

Ipak, sada svi dobro znaju sa kakvom će se silom suočiti Srbija na stadionu "Novi Arhangel" u Kordobi. Bez obzira što će Španci biti oslabljeni neigranjem više od polovine startne postave iz berlinskog finala EP kada je savladana Engleska sa 2:1.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Podsetimo, jednim od dvojice ponajboljih igrača sveta Rodriju i Daniju Karvahalu stradali su u ligamenti kolena i za njih je sezona završena. Duel u Andaluziji propustiće i udarne igle: Lamin Jamal, Niko Vilijams i Dani Olmo, golman Unai Simon, kao i suspendovani štoper Robin Le Norman.

Iako su to sve bitni igrači, selektor "crvene furije" Luis de la Fuente ima dovoljno moćnih igrača na raspolaganju koji će dostojno zameniti odsutne.

Videli smo i pre tri dana u duelu protiv Danske u Mursiji, da je Španija ostvarila potpunu dominaciju protiv takođe veoma ozbiljne selekcije, ali ju je "otključala" i savladala tek u finišu golom Mikela Ojarzabala.

Srđan Stevanović/Starsport

Taj prvi meč na stadionu "Rajko Mitić" (0:0) Srbija i Španija dočekali su u potpuno različitim raspoloženjima – Španija kao novi šampion Evrope, ali još uvek "mamuran" od tog uspeha, dok je Srbija posle fijaska na EURO ostala bez čak 14 standardnih igrača.

Dragan Stojković Piksi je preživeo "već viđenu" smenu, ali su mu nove snage u nacionalnom timu udahnule novi život. Srbija je bila saterana u ćošak, nije više imala kud, a onda je mahajući na sve strane uspela da se odbrani od naleta "crvene furije" i osvoji veoma vredan bod.

"Orlovi" su bili sušta suprotnost onome što su prikazali samo dva meseca ranije u Nemačkoj. Hrabri, energični, otresiti protiv aktuelnog vladara "starog kontinenta".

Još da je ušao onaj stopostotni zicer Luke Jovića kada je promašio čitav gol ispred Davida Raje...

Za mnoge je, pa i za samog selektora Dragana Stojkovića, misterija čemu bi u Kordobi mogla da se nada Srbija, koja posle izuzetne potrošnje protiv Švajcarske, fizičke i emotivne, može ponovo da upadne u energetski problem.

Španija – Srbija (20.45)
A Liga nacija, 4. kolo

Stadion: "Novi Arhangel" (Kordoba)
Sudija: Danijel Stefanski (Poljska)

Ako bi se pred "furijom" pojavila kao "izduvan balon", kao što jeste u Kopenhagenu u drugom kolu, dileme nema – crno joj se piše.

Ali ako bi, pak, "Orlovi" pronašli snage da ispariraju oslabljenim Špancima u trkačkom aspektu, a da pritom sačuvaju taktičku disciplinu iz, recimo, beogradskog okršaja, sigurno ne bi loše prošli. Pa makar i izgubili.

"Razmišljamo o promenama. idećemo, pogotovo na planu osveženja", rekao je Stojković na konferenciji u Kordobi.

screenshot/FSS

Nijedna selekcija u grupi 4 A divizije Lige nacija svoje kalkulacije nije pravila sa bodovima u Španiji, pa ništa drugačije nije ni sa Srbijom.

Ali, ako bi se makar bod i desio, bio bi veliki kao kuća.

No, ono što najviše raduje kada je reč reprezentaciji Srbije jeste, pre svega, atmosfera koja se menja na bolje.

Navijači su i u Beogradu protiv Španije i u Leskovcu protiv Švajcarske pokazali prvrženost nacionalnom timu i bodrili ga bez ikakvih ružnih reči ili incidenata.

Izvor: B92.sport

Čak i "'ajmo, 'ajde, svi u napad!" pri rezultatu 2:0 protiv Švajcarske može samo da raduje, a ne da zbunjuje selektora Stojkovića.

Jer, nekako "'ajmo, 'ajde, svi u odbranu!" baš i ne zvuči lepo, zar ne?

Vidna je promena u napadačkoj konkretnosti u igri državnog tima, što je u direktnoj vezi sa novim snagama u ofanzivnom delu.

Dušan Tadić je više od decenije donosio mnogo Srbiji, ali je bilo momenata kada su ga rivali lako čitali i zaustavljali, pa je trpeo ceo tim.

Sofascore

Isto tako je i sa izostankom drugih vezista. Da, među njima najviše mislimo na Sergeja Milinković-Savića. Oseća se neka nova energija u veznom redu, baš kao i po bokovima gde je donose Kosta Nedeljković i posebno Veljko Birmančević.

Upravo to je promenilo kurs Srbije i, od letargične i trome ekipe na EURO, počela je "operacija" povratka poverenja navijača u državni tim. Upravo o tome je govorio Nemanja Maksimović na konferenciji za medije.

"U fudbalu je najteže steći poštovanje, a mnogo lako se izgubi. Narod, navijači i vi novinari ste izgubili veru u nas, pogotovo posle Evropskog prvenstva. Na nama je sada težak put, moramo da radimo jako svaki dan, da verujemo u nas i da vratimo to poverenje, pre svega naroda, a tako i vas novinara", rekao je Maksimović i dodao:

"Mislim da smo u ove tri utakmice na pravom putu, čeka nas još dugačak put. Rezultat u sutrašnjoj utakmici nije toliko bitan koliko je bitno kako ćemo mi da se predstavimo i koliko ćemo da damo energije i želje za svaku loptu. Mislim da ćemo samo tako uspeti da vratimo poverenje nacije u ovu ekipu i verujem da svi zajedno sutra možemo da odigramo dobru utakmicu".

Starsport

Baš kao što je rekao popularni Maksa, opet se vraćamo na tu energiju i srčanost, bez koje Srbija ne sme da se pojavi na oči Španiji.

Samo uz "11 Strahinja Pavlovića", kako je kolega Dušan Đukanović opisao duel sa Švajcarskom, uz naravno minimum grešaka, "Orlovi" bi možda mogli nečemu da se nadaju ove večeri u Kordobi.

Najavljena je i celodnevna kiša u ovom delu Andaluzije, što svakako menja uslove, kako za odbranu, tako i za napad, pošto su uloge unapred podeljene.

Ko zna, možda nas Španci opet počaste jednom onakvom šansom kao što ju je imao Luka Jović u Beogradu.

Zato hrabro, "Orlovi", pa šta nam "furija" dȃ!

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu