Nova vest
Fudbal 35

12.10.2024.

8:00

Može li Srbija da ne postigne gol, a da ga Švajcarska primi?

Fudbaleri Srbije dočekuju Švajcarsku (20.45) u meču trećeg kola "A" divizije Lige nacija na stadionu "Dubočica" u Leskovcu.

Dušan Đukanović
Profimedia

"A" divizija Lige nacija, 3. kolo

Srbija – Švajcarska
Stadion: Dubočica (Leskovac)
Sudija: Simone Soca (Italija)

Pitanje u naslovu najave tog meča nije pokušaj šale ili da se čitaoci zbune, nego realno stanje našeg nacionalnog time u elitnom rangu takmičenja pod okriljem UEFA.

Srbija je u uvodna dva meča remizirala sa Španijom u Beogradu (0:0) i, uprkos tome što se veći deo susreta branila i ponajviše srećnim ishodom izvukla bod, tako najavila da će ovoga puta možda biti drugačije.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Usledio je poraz od nama uvek neugodne Danske u Kopenhagenu (2:0), što je bio drugi i ukupno treći, računajući duel baš sa Dancima na Evropskom prvenstvu (0:0), na kom nismo uspeli da postignemo gol.

Sofascore

U eri najboljeg strelca u istoriji našeg tima, jednog od najvrednijih napadača sveta i njihove rezerve koji nastupa za sedmostrukog šampiona Evrope – to je neprihvatljivo.

O tom problemu je govorio i kapiten "orlova" Aleksandar Mitrović koji se vratio u tim

"Mislim da smo u početku davali dosta golova i primali. Sada teško primamo, a slabo dajemo... Nadam se da ćemo napraviti balans i biti dobri na obe strane. Utakmica protiv Švajcarske je teška i imamo iskustva svi, a i njima i nama se oprostilo 5,6,7 igrača u odnosu na prošle mečeve. Očekuje nas jako teška utakmica sa ekipom koja je jako dobra i sa dobrim trenerom što smo videli i na EP i bilo bi lepo da pobedimo i još ako dođe koji gol bilo bi perfektno. Bitno je da kao ekipa igramo dobro, a kada se to desi dolaze šanse i golovi. Ako odigramo kako znamo, golovi će doći", rekao je Mitrović novinarima na stadionu "Dubočica".

Spisak Srbije

Golmani:
Predrag Rajković (Al Itihad), Aleksandar Jovanović (Partizan), Veljko Ilić (TSC)

Odbrana:
Nikola Milenković (Notingem Forest), Strahinja Pavlović (Milan), Strahinja Eraković (Zenit), Jan Karlo Simić (Anderleht), Kosta Nedeljković (Aston Vila)

Sredina:
Saša Lukić (Fulam), Marko Grujić (Porto), Nemanja Maksimović (Panatinaikos), Saša Zdjelar (CSKA), Lazar Samardžić (Atalanta), Nikola Čumić (Rubin), Dejan Zukić (Volfsberger), Aleksandar Ćirković (TSC), Andrija Maksimović (Crvena zvezda)

Napad:
Aleksandar Mitrović (Al Hilal), Luka Jović (Milan), Dejan Joveljić (LA Galaksi)
Mihailo Ivanović (Milvol), Veljko Birmančević (Sparta)

Srbija ima i kadrovskih problema. Kada je selektor Dragan Stojković objavio spisak na njemu je bilo trojica Nišlija, ali je u petak na teren "Čaira" izašao samo jedan – Aleksandar Jovanović.

Andrija Živković ima problema sa kolenom, a Ivan Ilić sa ahilovom tetivom zbog čega su na poštedi. Srđan Babić i Petar Ratkov se nisu ni našli na spisku zbog povreda, iako su ranije bili redovni, dok se Vanja Milinković-Savić javio u Staroj Pazovi, ali je odlučeno da je bolje da preskoči ovaj meč.

Zapravo, samo je za golmana Torina imenovana zamena i to će biti Veljko Ilić, čuvar mreže TSC.

Izvor: B92 sport

Švajcarci nemaju tih briga, oni u Leskovac stižu sa identičnim timom koji je selektor Murat Jakin i objavio. Rezultatske brige, doduše, im jesu veće.

Jedina ekipa koja je u grupi ispod nas su upravo oni, bez iti jednog osvojenog gola posle dva poraza od Danske (2:0) i Španije (4:1).

Velika pobedom nad Italijanima u osmini finala Evropskog prvenstva (2:0) je bila poslednja na kojoj su uspeli da sačuvaju mrežu, a od tada su prošle tri utakmice.

Protiv "azura" je među stativama bio Jan Zomer koji se u međuvremenu oprostio od reprezentacija, baš kao i Fabijan Šer i Đerdan Šaćiri.

Kobel, koje je zamenio čuvara mreže Intera, Manuel Akanđi i Granit Džaka su osovina ovog tima. Trebalo bi obratiti pažnju na Embola koji bi svojim fizičkim predispozicijama mogao pre svega da nam pravi probleme, kao što smo i videli na Svetskom prvenstvu.

Priliku da zaigra protiv zemlje za koju je mogao da nastupa možda će dobiti vezni igrač Jang Bojsa Filip Ugrinić.

Spisak Švajcarske

Golmani: Gregor Kobel (Borusija Dortmund), Filip Ken (Monako), Ivon Mvogo (Lorijan)

Odbrana: Manuel Akanđi (Mančester Siti), Niko Elvedi (Borusija Menhengladbah), Ulises Garsija (Marselj), Bećir Omeragić (Monpelje), Rikardo Rodriges (Real Betis), Silvan Vidmer (Majnc), Sedrik Cajsiger (Volfzburg).

Sredina: Mišel Ebišer (Bolonja), Remo Frojler (Bolonja), Fabijan Rider (Štutgart), Vinsent Sjero (Tuluz), Filip Ugrinić (Jang Bojs), Granit Džaka (Bajer Leverkuen), Denis Zakarija (Monako), Edmilson Fernandeš (Brest), Kristijan Vicig (Sankt Galen)

Napad: Zeki Amduni (Barnli), Bril Embolo (Monako), Žoel Monteiro (Jang Bojs), Den Endoj (Bolonja), Andi Zećiri (Genk).

Neka nova lica

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Šestorica igrača sa spiska igrača za meč sa Švajcarskom nikada nisu upisala nastup za seniorski tim Srbije.

Najveću priliku da taj broj smanji ima Andrija Maksimović koji u poslednje vreme privlači sve više pažnje. Navodno, na Piskijevom spisku je bio i pre dobrog izdanja u Milanu uprkos ubedljivog poraza

O tome koliko ga Stojković ceni, govore i njegovi nagoveštaji o tome da će srpski Mesi ili Jamal, kako vam drago, ne samo debitovati već i biti među starterima.

I sam Piksi se u tim godinama probijao u nacionalni tim, pa je u 17-godišnjem Novopazarcu možda video i nešto od sebe.

"Lepa vest za srpski fudbal je što on predstavlja budućnost. Pokazao je sa 17 godina pokazao jedan nivo igre koji je takav, kakav je i naterao me je da ga pozovem. On će debitovati, da li kao starter ili ne, to je svejedno. Ovo je početak njegove seniorske karijere. Ostali su tu takođe. Samo da napomenem da smo imali personalnih problema. Nemamo Vlahovića, Sergeja, Živkovića, Ivana Ilića, kad pogledate to je pola tima. Ali, to ne potenciram kao neki alibi, ovi momci su zaslužili da budu tu i svako će sačekati svoju šansu da dobije koji minut i da oseti kako je igrati za A tim", rekao je Piksi.

Sofascore

Maksimović nije i jedini tinejdžer. Za Kostu Nedeljkovića već možemo da vežemo atribut etabliranog igrača, Jan-Karlo Simić je već zabeležio prve minute, a na njih i dalje čeka Mihailo Ivanović.

Trebalo je napadač Milvola da debituje na mečevima protiv Španije ili Danske, ali se zbog dvostruke povrede stopala i zadnje lože vratio u London gde je letos stigao iz Vojvodine.

Već je korpulentni napadač dobio i sopstvenu pesmu na Ostrvu, iako nije uspeo da se upiše u strelce na dosadašnje četiri utakmice u Čempionšipu.

"Dobili smo velikog je*enog Srbina", je njen jedini stih. Ne preterano kreativno, ali upečatljivost ne može da se spori.

Iz Vojvodine nam stiže i nekadašnji duo tog kluba iz pretprošle sezone. Nikola Čumić i Dejan Zukić su partijama u Rubinu, odnosno Volfsbergeru zavredeli poziv, videćemo da li i šansu da zaigraju.

Konkurencija će im biti Aleksandar Ćirković, krilni igrač TSC-a, koji je već neko vreme jedan od najboljih igrača domaćeg šampionata.

Na kraju, na spisak je "upao" i pomenuti Veljko Ilić kao zamena za Vanju Milinkovića-Savića. Kao treća opcija između stativa ima najmanje šanse od njih šestorice da debituje.

Dosadašnji dueli

Profimedia

Istorija međusobnih susreta Srbije i Švajcarske je kratka, ali burna. Dve reprezentacije su igrale dvaput do sada i svi manje-više znamo sve o tim duelima. Nije zgoreg da ih se još jednom prisetimo.

Prvi put smo osamostaljenja sa Švajcarcima igrali 2018. godine u Kaljinjingradu u grupnoj fazi Svetskog prvenstva, gde nam je ekipa Vladimira Petkovića nanela jedan od najbolnijih poraza (2:1).

Aleksandar Mitrović nas je doveo u ranu prednost, Granit Džaka je izjednačio na startu drugog poluvremena, a Đerdan Šaćiri u 90. minutu doneo preokret.

Poražavajuć rezultat, provokativne proslave i sudijski Feliks duo su obeležili još jedan u nizu slabih izdanja fudbalera našeg nacionalnog tima na velikim takmičenjima.

Priliku za revanš smo imali na istoj sceni četiri godine kasnije u Kataru. Žreb nas je ponovo spojio u grupi sa Švajcarcima, a sada smo mi bili ti koji su napravili rezultatski preokret posle gola Šaćirija. Pad koncentracije na prelazu između dva poluvremena nas je košta, pa smo upisali još jedan poraz (3:2).

Kao što je poznato, ni u prvom ni u drugom slučaju nismo prošli u nokaut fazu i to najvećim delom zbog slabih rezultata upravo protiv te reprezentacije.

Naravno, ponovo i sporne situacije koje su obeležile ovaj meč i sa poznatim vinovnicima u glavnim ulogama.

Jedno od pitanja na konferenciji za medije Dragana Stojkovića se ticalo i potencijalnih novih čarki i provokacija, ali selektor nije zabrinut.

"Verujem da ljudi znaju prošlost i provokacije. Apelujem da se utakmica odigra u fer-pleju. Na način kako ekipe treba da odigraju. Ponašanje na tribinama i navijača na visokom nivou. Te stvari treba zaboraviti i fokusirati se na igru. Ne bojim se. To je potpuno apsurdno. Džaka je veliki igrač i svestan je toga. Zaista ga cenim. Dug niz godina pokazuje svetsku klasu. Mislim da tu neće biti neki problem", rekao je Stojković.

Iako to jesu jedina dva meča Švajcarske i Srbije pod tim nazivom, Jugoslavija je između 1933. i 2001. godine odigrala čak 13 utakmica protiv te države. Šest pobeda, pet remija i dva poraza našeg tima.

Najvažnija je odirana 1950. godine u grupnoj fazi Mundijala u Brazilu kada smo i upisali jedini trijumf protiv njih na planetarnoj smotri – 3:0. Rajko Mitić, Kosta Tomašević i Tihomir Ognjanov su postizali golove u drugom poluvremenu.

Kasnije smo u Porto Alegreu dobili i Meksikance (4:1), ali ne i domaćina koji je jedini prošao dalje iz grupe i stigao sve do finalne faze gde je bolji bio Urugvaj. Brazilcima nije pomoglo ni devet golova Ademira.

Dvaput smo igrali i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Prvi put pre 90 godina kada je bilo nerešeno (2:2), a zatim i 2002. godine.

U prvoj utakmici u Humskoj je bili nerešeno nakon što je Stefan Šapuiza, prvi stranac sa 100 golova u Bundesligi, u finišu "poništio" gol Siniše Mihajlovića.

Naš tim je u revanšu u Bazelu slavio rezultatom 2:1, pošto su Savo Milošević i Mladen Krstajić doneli preokret posle gola Hakana Jakina.

Šta su treneri rekli?

Starsport

Selektor Srbije nije želeo da nipodaštava važnost ovog takmičenja.

"Kada reprezentacija igra svaka utakmica je važna. Važan je pristup, stil igre, svi ti elementi koji treba da krase jednu ekipu mi mormao da pokažemo i rezultat je važan bez obzira što je Liga nacija jer su ovo teške provere sa ekipama koje su u vrhu evropskog fudbala", rekao je Stojković i potom se okrenuo ka narednom protivniku:

"Utakmica sa Švajcarskom je u tom rangu, Švajcarska poseduje kvalitet kako individualnom tako i u kolektivnom smislu. Oni već 20-ak godina u kontinuitetu igraju na velikim takmičenjima i sa te strane mi se dobro poznajemo. Grupa igrača koja je tu dugi niz godina i istrčaće na teren, znamo se svi dobro i ne očekujem iznenađenja što se taktike tiče. Nema nikakvih tajni, zbog svih ovih stvari očekujem tešku i borbenu utakmicu, da damo svoj maksimum i probamo da pobedimo jer svaki pozitivan rezultat koji se rezultuje u pobedi podiže samopouzdanje i vraća osmeh i raspoloženje kod igrača i navijača, javnosti, medija."

 
B92.sport

Murat Jakin je pre svega zadovoljan što nema kadrovskih problema.

"Srećan sam što na terenu mogu da pošaljem 11 najboljih. Znamo da će biti mnogo individuelnih duela. Mi njih nećemo mnogo iznenaditi, a ni mi njih. Svi čekamo grešku druge strane, to je normalno. Svaka greška će biti iskorišćena", rekao je selektor Švajcarske.

Najviše pitanja u njegovom obraćanju medijima su se ticala

"Razgovarali smo i sa njim i sa svim igračima. U fudbalu se pokrenu emocije. Koliko mi njega poznajemo, on je uvek fokusiran na posao, a mi se fokusiramo na ono što će se dešavati sutra, a ne u prošlosti. Ja računam na svakog igrača. Sigurno ćemo imati dobru igru", jasna je Jakinova poruka.

Reprezentacija na mestu uspeha

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Na istom mestu će se igrati i protiv Danske 18. novembra.

Fudbalski savez Srbije odlučio je da se vrati na mesto velikog uspeha, gde je izborena učešće na prvom Evropskom prvenstvu posle 24 godine.

Stadion "Dubočica" bio je domaćin meča odluke protiv Bugarske u kom su timovi remizirali (2:2), a Srbija tako izborila mesto u Nemačkoj.

Zbog toga je doneta odluka da se sve manje mečeva igra na tom stadionu koji je otvoren prošlog leta i kapaciteta je od nešto više od 8.000 mesta.

Na njemu će u subotu biti svega 70 navijača Švajcarske, iako je prema ranije utvrđenom kontigentu ostavljeno 300 ulaznica.

Glavni razlog tome je što nema direktnih letova do Leskovca, oni koji budu leteli do Beograda potom će morati da pređu oko 300 kilometara do grada gde se igra utakmica..

Švajcarci su već rasprodali sve karte za revanš meč koji se igra u poslednjem kolu na stadionu "Lecigrund" u Cirihu.

Nacionalni tim Švajcarske od meča sa tzv. Kosovom u martu 2022. godine nije igrao na tom mestu, te je to jedan od razloga zbog čega je "nestalo" 30 i kusur hiljada karata.

Drugi je, svakako, brojna srpska dijaspora.

Ko deli pravdu?

EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Italijasnki arbitar Simone Soca deliće pravdu na meču Srbije i Švajcarske u Leskovcu.

Soca je rođen u Milanu 1987. godine, a do sada nije učestvovao u mečevima dva seniorska tima koja će u subotu od 20.45 igrati na stadionu "Dubočica". Omladinskoj reprezentaciji Srbije nije doneo sreću nedavno u Rigi u meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Ukrajine (2:1).

Pomagaće mu Đovani Baki i Davide Imperijale, dok će četvrti arbitar biti Đovani Airoldi. U VAR sobi će sedeti Luka Paireto i njegov pomoćnik Mikel Fabri.

Soca nikada nije delio pravdu u mečevima Lige šampiona, dok u druga dva UEFA takmičenja ima po tri meča na svom kontu.

Na mečevima Serije A je redovan od 2020. godine.

Liga nacija, 3. kolo

Divizija "A"

Četvrtak

Grupa 2
Izrael – Francuska 1:4 (1:2)
Gandelman 24 – Kamavinga 7, Nkunku 28, Genduzi 87, Barkola 89
Italija – Belgija 2:2 (2:1)
Kambijaso 1, Retegi 24 – De Kujmer 42, Trosar 61

Petak

Grupa 3
Bosna i Hercegovina – Nemačka 1:2 (0:2)
Džeko 71 – Undav 30, 36
Mađarska – Holandija 1:1 (1:0)
Salaj 32, Damfris 83

Subota

Grupa 1
18.00 Hrvatska – Škotska
20.45 Poljska – Portugal

Grupa 4
20.45 Srbija – Švajcarska
20.45 Španija – Danska

Divizija "B"

Četvrtak

Grupa 3
Austrija – Kazahstan 4:0 (1:0)
Baumgartner 10, Lejnhart 53, Sabicer 56, Seidi 79
Norveška – Slovenija 3:0 (1:0)
Haland 7, 62, Sorlot 52

Grupa 2
Engleska – Grčka 1:2 (0:0)
Belingem 87 – Pavlidis 49, 90+4
Finska – Irska 1:2 (1:0)
Pohjanpalo 17 – Skejls 57, Brejdi 88

Petak

Grupa 1
Češka – Albanija 2:0 (1:0)
Kori 3, 63
Ukrajina – Gruzija 1:0 (1:0)
Mudrik 35

Grupa 4
Island – Vels 2:2 (0:2)
Tomason 69, Vard 72ag – Džonson 11, Vilson 29
Turska – Crna Gora 1:0 (0:0)
Kahveči 69

Divizija "C"

Četvrtak

Grupa 4
Letonija – Severna Makedonija 0:3 (0:1)
Atanasov 35, Ćamili 70, Elmas 90+3
Farska Ostrva – Jermenija 2:2 (1:1)
Benjaminsen 37, Bjartalid 85 – Zelarajan 44, Manvelijan 90+3

Petak

Grupa 1
Estonija – Azerbejdžan 3:1 (2:1)
Jakovlev 32, Sinjavski 45+2, Šein 71– Bajramov 45+1p
Slovačka – Švedska 2:2 (1:2)
Strelec 44.71 – Ajari 25, Sema 32

Subota

Grupa 2
15.00 Litvanija – Tzv. Kosovo
20.45 Kipar – Rumunija

Grupa 3
18.00 Bugarska – Luksemburg
20.45 Belorusija – Severna Irska

Divizija "D"

Četvrtak

Grupa 2
Moldavija – Andora 2:0 (1:0)
Jonita  31, Kojokaru 90+5
Gibraltar – San Marino 1:0 (0:0)
Brito 62

Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 35

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

1 d

Novo Sport Video Menu