Nova vest
Fudbal 19

27.9.2024.

11:20

Milošević baš voli Partizan – navijači pamte lep fudbal, pobedu u derbiju i poslednji trofej VIDEO

Mnogi bivši fudbaleri često ističu svoju ljubav prema Partizanu, ali retko ko od njih je pokazuje i u praksi.

Aleksandar Kovačević
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Jedan od retkih je Savo Milošević, koji će drugi put u svojoj kartkoj trenerskoj karijeri preuzeti kormilo crno-belih.

I to u trenutku kada se trofejni klub nalazi verovatno u najtežoj situaciju od svog postojanja, što rezultatskoj, što organizacionoj.

Milošević stiže na čelo Partizana u trenutku kada su crno-beli tek deveti na tabeli Superlige, a nakon najtežeg poraza u "večitim" derbijima u Humskoj u istoriji.

Pred njim je teška misija da iz, po svim kriterijumima, skromnog sastava izvuče više od maksimuma i spase sezonu.

Da vrati poverenje navijača i natera ih da pomognu ekipi sa tribina bez obzira na stav prema upravi kluba.

Ovaj potez Miloševića je novi u nizu koji pokazuje koliko mu je stalo do Partizana i koliko želi da bude deo kluba.

Bivši napadač, koji je postigao 79 pogodaka za crno-bele, otkako je okončao igračku karijeru, stalno se trudio da bude blizu Humske 1.

Nije uspeo da smeni Đurića

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Prvo je pokušao da uđe u klub kao funkcioner.

U decembru 2009. kandidovao se za predsednika FK Partizan, ali je poražen (ubedljivo, dobio je samo jedan glas, od Ljubiše Tumbakovića) od tada aktuelnog predsednika, Dragana Đurića.

Kratko vreme, 2011-2012 godine, bio je pomoćnik selektoru Crne Gore, svom nekadašnjem saigraču iz Partizana i reprezentacije, Branku Brnoviću, da bi pomalo neočekivano, 19. marta 2019. godine, postao prvi trener Partizana.

Došao je nakon odlaska Zorana Mirkovića i ostao do 1. septembra 2020. godine, kada je, nakon poraza u Novom Sadu od Vojvodine, podneo ostavku.

"Kad sam došao u Partizan, prvo što sam rekao jeste da ako navijači na tribinama za tri meseca ne vide razliku od ovog sad, onda ja nisam za ovaj posao. Navijači, mediji, ljudi u klubu, stručnjaci, moraju da vide pozitivnu razliku za tri meseca svakodnevnog rada od momenta kad si došao", rekao je o svom prvom mandatu u Humskoj Milošević.

Prvu pobedu na mestu trenera Partizana ostvario je 3. aprila 2019, pobedom od 3:2 protiv Čukaričkog.

U prvom "večitom" derbiju na mestu trenera Partizana, pretrpeo je poraz od Crvene zvezde 2:1, koji je ublažio Rikardo Gomeš u 90. minutu.

Na kraju prve sezone, Milošević je uspeo da Partizan uvede u kvalifikacije za Ligu Evrope u sezoni 2019/2020.

Poslednji Partizanov trofej

Dana 23. maja 2019. osvojio je prvi trofej u trenerskoj karijeri, pošto je Partizan pobedio Crvenu zvezdu 1:0 u finalu Kupa Srbije 2018/2019, golom Bojana Ostojića.

To je poslednji trofej koji je Partizan osvojio do današnjeg dana!

U julu i avgustu 2019. godine, Partizan je obezbedio svoje deveto učešće u grupnoj fazi UEFA Lige Evrope.

Pod Miloševićevim vođstvom, Partizan je u kvalifikacijama pobeđivao redom ekipe Konahs Ki Nomads (1:0, 3:0), Jeni Malatijaspor (3:1, 0:1) i Molde (2:1, 1:1).

Partizan je na žrebu iz trećeg "šešira" bio svrstan u Grupu L zajedno sa Mančester junajtedom, Astanom i AZ Alkmarom.

Partizan nije uspeo da se plasira u nokaut fazu takmičenja, pošto je imao dve pobede, isto toliko puta izgubio i odigrao nerešeno.

Takmičenje je okončao tragičnim remijem u Hagu gde je u poslednjih 20 minuta sa igračem više ispustio dva gola prednosti koja su ga vodila dalje.

Navijači su voleli da gledaju Savin Partizan

Po mišljenju većine navijača, Milošević je za tih skoro godinu i po dana odlično vodio ekipu.

Osvojio je jedan Kup, "povratio" skoro izgubljenog Sejdubu Sumu, najskuplje pojačanje u istoriji kluba, imao uspeha sa dovođenjem stranaca (Natho, Sadik, Asano), dao šansu supertalentovanom Filipu Stevanoviću, pobeđivao Crvenu zvezdu u prvenstvu i Kupu, i, sa izuzetkom tih poslednjih dvadesetak minuta u Holandiji, odlično vodio ekipu u Evropi.

Neiskustvo u trenerskom poslu je bio najveći Miloševićev problem, ali je sa njim kao trenerom, Partizan igrao možda najlepši i najmoderniji fudbal u poslednjih tridesetak.

Na klupi ga je zamenio Aleksandar Stanojević, koga on sad menja.

"Da bih u potpunosti napravio igru koju ja hoću potreban je periodu od tri prelazna roka, odnosno godinu dana. U Partizanu ne možete da tražite godinu dana. Ovde te niko neće trpeti", rekao je nedavno Milošević.

Preko Ljubljane i Sarajeva do nove šanse u Humskoj

Od odlaska iz Partizana Milošević je sticao iskustvo u inostranstvu, doduše u regionu bivše Jugoslavije.

Prvo kao trener ljubljanske Olimpije, a potom i kratko kao selektor Bosne i Hercegovine.

Milošević je 16. juna 2021. zvanično predstavljen kao novi trener ekipe Olimpije iz Ljubljane sa kojom je potpisao dvogodišnji ugovor.

Olimpiju je napustio već 10. oktobra iste godine, nakon što je klub promenio vlasnika.

Predvodio je "Zmajčeke" na 16 utakmica u kojima je zabeležio po sedam pobeda i poraza.

Bez angažmana je bio naredne dve godine da bi 29. septembra 2023. postavljen je na funkciju selektora fudbalske reprezentacije BiH.

Nakon Faruka Hadžibegića i Mehe Kodre bio je treći šef stručnog štaba bosanskohercegovačkog nacionalnog tima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024.

Na svom debiju, 13. oktobra 2023, Milošević je slavio sa reprezentacijom BiH na gostovanju Lihtenštajnu (2:0).

Tri dana kasnije, u narednoj rundi kvalifikacija za EP, Bosna i Hercegovina je poražena na domaćem terenu u Zenici 5:0 od Portugala.

To je bio najteži poraz na domaćem terenu u istoriji reprezentacije BiH.

Usledio je poraz na gostovanju Luksemburgu (4:1) a zatim još dva poraza na domaćem terenu – prvo od Slovačke (2:1) a potom i od Ukrajine (2:1).

Dana 16. aprila 2024. godine, Fudbalski savez BiH objavio je da neće produžiti ugovor sa Miloševićem.

Milošević je vodio BiH na pet utakmica uz učinak od četiri poraza i jedne pobede (gol razlika 5:13).

Sada, pomalo neočekivano, opet uzima u ruke "vruć krompir" i u trenutku kada bi po njegovu trenersku karijeru verovatno bilo bolje da se okuša negde daleko od Balkana, on se opet okreće svom Partizanu.

Očigledno je da baš voli ovaj klub kada se odlučio da se vrati u Humsku u ovom trenutku. Videćemo da li će iko od toga da profitira.

Mošević je rođen 2. septembra 1973. godine u Johovcu kod Bijeljine, a kao igrač sa Partizanom je osvojio titule 1993. i 1994. godine, te kup Jugoslavije 1994. godine.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 19

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

18 h

ABA

Novi Partizan po kom se sezona poznaje

Teško da je epilog meča između košarkaša Partizana i čačanskog Borca mogao da bude drugačiji (96:66), ali ono što je donekle bilo nepoznato jeste kako će novi tim Željka Obradovića odgovoriti na prvi zvanični izazov u sezoni.

Dejana Popović

8:13

1 d

Novo Sport Video Menu