Nova vest
Fudbal 3

24.9.2024.

14:28

U kakvoj su formi Piksijevi puleni?

Iako reprezentaciju Srbije novi mečevi očekuju tek za tri nedelje, selektor Dragan Stojković Piksi je saopštio širi spisak igrača na koje računa.

Aleksandar Kovačević
Nikola Gligić/Starsport.rs

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Srbija će u nastavku takmičenja u A Ligi nacija igrati protiv Švajcarske, 12. oktobra u Leskovcu, te Španije tri dana kasnije u Kordobi.

Dosta toga može da se promeni do prvog meča i sudara sa velikim rivalom Švajcarskom, ali prilika je da vidimo u kakvoj su formi igrači koje je Piksi pozvao.

Na Piksijevom spisku su trojica povratnika – Aleksandar Mitrović, Vanja Milinković-Savić i Dejan Joveljić, dok od najvećih zvezda nema Dušana Vlahovića, Sergeja Milinković-Savića i Filipa Kostića.

U odnosu na prethodno okupljanje, nema ni Miloša Veljkovića, Đorđa Petrovića, Nemanje Stojića, Uroša Spajića, Kristijana Belića i Milana Aleksića.

Novajlije u timu su Zvezdino otkrovenje Andrija Maksimović, potom Dejan Zukić iz austrije lige, Nikola Čumić iz ruske, te talentovani Mihailo Ivanović koji je od skora igrač engleskog Milvola.

Srbija u septembru posle zadovoljavajućeg remija sa šampionom Evrope na premijeri LN, već na gostovanju u Danskoj pokazala da je daleko od tog nivoa fudbala.

Pred "orlovima" su dva nova teška izazova, možda i ključna u borbi za visok plasman.

Evo kakva je statistika Piksijevih izabranika u dosadašnjem delu sezone.

Golmani – čuvar mreže lidera Serije A

P. Rajković (Al Itihad)
4ut, 5 primljenih, 1 sačuvan
V. Milinković-Savić (Torino)
6ut, 5 primljenih, 3x sačuvan
A. Jovanović (Partizan)
13ut, 21 primljen, 5x sačuvan
M. Ilić (C. zvezda)
8ut, 6 primljena, 4x sačuvan

Ne možemo reći da naši golmani blistaju u dosadašnjem delu klupske sezone, ali bi povratak Milinković-Savića mogao da znači i odluku Piksija da njemu ukaže poverenje pre Rajkoviću.

Ipak, dok je Rajković u Saudijskoj Arabiji, Vanja brani u Seriji A i to za neporaženog lidera jedne od najjačih liga na svetu!

S druge strane, teško je očekivati da u prvi plan izbiju čuvari mreže "večitih", iako su imali nekih sjajnih izdanja krajem leta.

Jovanović jeste pet puta sačuvao mrežu ove sezone, ali svih pet puta u Superligi, pre nego što je u "večitom" derbiju četiri puta kapitulirao.

S druge strane, Ilić je rezerva i u Zvezdi, pa nema previše logike da bude prvi golman reprezentacije.

Odbrana – štoperi blistaju na elitnoj sceni

Sofascore

N. Milenković (N. Forest)
5ut (390')
S. Pavlović (Milan)
5ut (361'), 1 gol
S. Babić (Spartak M)
10ut (855'), 2g, 1as
JK Simić (Anderleht)
9ut (718'), 1as
K. Nedeljković (A. Vila)
3ut (93')
S. Eraković (Zenit)
10ut (827'), 1as

Defanzivci će opet biti pod posebnom lupom, pre svega jer su nas skupo koštali u prethodnim susretima sa Švajcarcima.

Raduje odličan start Milenkovića u Premijer ligi, posebno blistavih 90 minuta na Enfildu, a sjajan je bio u proteklog vikenda u remiju sa Brajtonom, pa je jasno da će on biti lider odbrane.

Sjajno je svoju eru u velikom Milanu počeo i Pavlović, a ukoliko se Piksi opet odluči za trojicu u poslednjoj liniji, verovatno će im društvo praviti Strahinja Eraković koji je standardan u Zenitu.

Dosta minuta u nogama ima Srđan Babić u Rusiji, a u takmičarsku formu ušao je i Jan-Karlo Simić u Belgiji.

S obzirom na reputaciju, možda je ovo prilika da Piksi i od njega vidi da li je pravi kadar za prvotimca, a videćemo da li je 93 minuta u Premijeršipu dovoljno da Kostu Nedeljkovića gurne u prvi plan u dresu "orlova".

Sredina – Lazare, sad ili nikad

S. Lukić (Fulam)
7ut (391')
I. Ilić (Torino)
6ut (474') 1g, 1as
M. Grujić (Porto)
3ut (95')
N. Maksimović (PAO)
10ut (425')
S. Zdjelar (CSKA M)
11ut (727')
L. Samardžić (Atalanta)
4ut (144'), 1as
A. Živković (PAOK)
10ut (635') 2g, 2as
N. Čumić (Rubin K)
12ut (587'), 1g, 1as
V. Birmančević (Sparta P)
13ut (944'), 6g, 3as
D. Zukić (Volfsberger)
8ut (661'), 4g, 3as
A. Ćirković (TSC)
9ut (626'), 2g
S. Mitrović (Leven)
1ut (60')
A. Maksimović (C. zvezda)
8ut (570'), 4ut, 2as

Vezni red je trenutno najbolnija tačka reprezentacija, bez jasnog lidera i plana.

Gledajući statistiku, najviše se očekuje od Veljka Birmančevića i Andrije Živkovića, ali teško je očekivati da budemo konkurentni najboljim timovima Evrope ako su nam lideri iz liga Češke i Grčke, uz dužno poštovanje ovim momcima.

Svi čekamo da ulogu kreativnog vođe preuzme Lazar Samardžić, koji se zasad ne ističe previše u Seriji A.

A možda je i sjajan trenutak da Piksi "prepiše" od kolege iz Španije Luisa de la Fuentea i ukaže poverenje nekom klincu, pre svega Zvezdinom vunderkindu Andriji Maksimoviću koji je zablistao na derbiju u ponedeljak.

Zvezdin vunderkind – eto zašto klinci moraju da igraju VIDEO

Ukoliko se, pak, odluči na proverene karte, u startnih 11 treba očekivati Sašu Lukića i Ivana Ilića.

Gledajući ove brojeve, mnogi će se upitati šta je to selektor video u skromnoj minutaži Marka Grujića u Portu (95 minuta cele sezone), ili jednom jednočasovnom nastupu Stefana Mitrovića u Belgiji.

U takmičarskoj formi su i naši "Rusi" Saša Zdjelar i Nikola Čumić, dok je teško očekivati da Piksi gurne u vatru novajlije Zukića i Ćirkovića.

Napad – copy Arabija, paste Srbija

A. Mitrović (Al Hilal)
7ut (630'), 11g, 1as
L. Jović (Milan)
4ut (128')
D. Joveljić (LA Galaksi)
25ut (1.682'), 14g, 5as
P. Ratkov (RB Salcburg)
11ut (347'), 1g, 1as
M. Ivanović (Milvol)
10ut (646'), 1g

Što se tiče napada, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti u narednih dvadesetak dana, jasno je da će napad Srbije opet predvoditi njen najbolji strelac u istoriji.

Aleksandar Mitrović dominira u Saudijskoj Arabiji (11 golova na 7 utakmica), ali je ove godine postigao samo jedan gol na sedam nastupa za reprezentaciju. To mu je najslabiji učinak još od 2015.

Što se tiče alternativa, logika kaže da je jedina Dejan Joveljić, koji je učestvovao kod 19 golova na 25 utakmica za Los Anđeles Galaksi u tekućoj MLS sezoni, mada još uvek traži pravu formu od povrede koja ga je zadesila sredinom jula.

Piksi je pozvao još trojicu napadača, ali su Jović, Ratkov i Ivanović zajedno postigli svega dva gola ove sezone, računajući i pogodak novajlije u Superligi Srbije pre transfera u Milvol.

FSS

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Srpski fudbal

Zvezdana noć u Humskoj

Crvena zvezda je uspela da uradi ono što nije za skoro osam decenija svoje istorije. I verovatno će proći još barem toliko dok ponovo na ovaj način ne deklasira najvećeg rivala na njegovom ognjištu.

Stefan Smuđa

8:00

8 h

Aktuelno

Kim Kardašijan opet iznenadila VIDEO

Pošto ima više novca nego što može da potroši, nije ni čudo što Kim Kardašijan malo-malo pa nas iznenadi nekom novom modifikacijom u voznom parku. Ovog puta, u pitanju je Tesla Cybertruck.

CarScoops

15:00

1 h

Novo Sport Video Menu