Nova vest
Fudbal 13

24.9.2024.

10:00

Zvezdin vunderkind – eto zašto klinci moraju da igraju VIDEO

Na stadionu "Rajko Mitić" u ulici Ljutice Bogdana, pojavila se "nova zvezda", koja je prvo zasijala iza "Juga Marakane", a onda i na velikoj sceni. Radi se o Andriji Maksimoviću, momka koji ostavio veliki trag u jučerašnjem "večitom" derbiju.

Aleksandar Stajkovac
Srđan Stevanović/Starsport

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Maksimović je napunio 17 godina pre oko tri i po meseca. Momak rođen 2007. godine u Novom Pazaru, prošao je kroz sve mlade selekcije Crvene zvezde, a potom dobio pravu šansu u prvom timu i to u "večitom" derbiju.

On je oberučke prihvatio i pokazao Vladanu Milojeviću da ozbiljno može da računa na njega u budućnosti.

Crveno-beli su savladali Partizan sa 4:0, a Maksimović je uspeo da ostavi svoj "pečat" na ovom meču. Upisao je asistenciju za Silasa kod drugog pogotka Zvezde.

Piksijev poziv

Odlična igra u večitom derbiju 17-godišnjeg Maksimovića najverovatnije će lansirati u seniorsku reprezentaciju Srbije.

Skoro je izvesno da će ga selektor Dragan Stojković Piksi uvrstiti na širi spisak za oktobarske utakmice sa Švajcarskom i Španijom u Ligi nacija.

Njegov talenat i fudbalsko znanje je došlo do izražaja, odigrao je 63 minuta i to vreme je odlično iskoristio. Imao je 26 od 29 uspešnih dodavanja (ukupno 90 odsto) uz dva ključna pasa.

Videla se čvrstina u njegovoj igri, odlučnost, iako nema velikog iskustva i bio je ubedljivo najmlađi akter na terenu. Imao je šut u okrvi gola, ali siguran je bio Aleksandar Jovanović pri njegovom pokušaju.

Posle ovakvog izdanja, Milojević će morati da razmisli da češće daje šansu mladom Maksimoviću, iako je na ovom meču bio "iznuđeni" bonus, zbog povrede Ognjena Mimovića.

Trener crveno-belih je u poslednjem momentu odlučio da mu da šansu, a to se ispostavilo kao pravi potez.

"Mali Mesi je talentovano dete. On nije dobio šansu jer ima 17 godina, ja to nisam ni znao. Dobio je šansu zaslugama, radom, ponašanjem u Grafičaru. Ovo je njegova nagrada, ali i poruka za druge igrače, da znaju kako to ide kad igrate u velikom klubu", izjavio je Milojević.

Treba da mu se da konkretna šansa i da se vidi čime raspolaže, kada pogledamo velike evropske klubove, njihova deca sa 16-17 već su standardni prvotimci.

Ne možemo sada da ga poredimo sa Kilijanom Mbapeom, Laminom Jamalom i ostalima, ali svakako zaslužuje šansu sa većom minutažom i standardnim mestom u timu, ako ne u Ligi šampiona, bar u srpskom šampionatu.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Maksimović posle derbija:

"San svakog deteta koje prođe Zvezdinu školu je da jednog dana zaigra za prvi tim i to u večitom derbiju. Meni se danas san ostvario i mislim da nije moglo lepše - pobeda u gostima na derbiju i to posle osam godina. I to velika pobeda od 0:4. Hvala našim navijačima na neverovatnoj energiji tokom 90 minuta. Hvala i saigračima na tome što smo se svi zajedno borili tokom čitavog meča, te pokazali da smo Zvezda. Spreman sam bio, nisam osećao tremu, ali mnogo mi je pomogao stručni štab. Dobio sam jasan savet da smem da pogrešim, ali da ne smem da prestanem da pokušavam. Sve od sebe sam dao i nadam se da su svi zadovoljni. Danas je bila asistencija, nadam se golu na sledećem derbiju."

Ove sezone je odigrao ukupno osam utakmica, dve za Crvenu zvezdu u Superligi Srbije (četiri minuta protiv Napretka i 63 protiv Partizana), jednu u Ligi šampiona za mlade, gde je postigao pogodak protiv Benfike i pet u Prvoj ligi Srbije za Grafičar, čiju ima dvojnu registraciju. Na tri meča je postigao po pogodak i upisao je jednu asistenciju.

Da je prerastao fudbal u juniorskom takmičenju, mogli smo da vidimo u sezoni 2022/23, kada je za kadetski tim Zvezde na 26 utakmica postigao 30 golova (ne postoji statistika za asistencije).

Kada je napunio 16, debitovao je u seniorskom fudbalu za ekipu Grafičara, gde je na 22 utakmice prošle sezone postigao šest pogodaka uz jednu asistenciju. Igrao je i te godine za Zvezdu u Ligi šampiona za mlade, gde je u konkurenciji do 19 godina upisao šest nastupa i jedan pogodak.

Svojom partijom u derbiju skrenuo je pažnju i selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju, pa bi uskoro mogao da se nađe i u prvom timu srpkse reprezentacije i tako posle Andrije Živkovića postane drugi najmlađi koji je dobio šansu.

Neverovatnog talenta ima Crvena zvezda i Srbija, nadamo se da će nastaviti da pokazuje svoj kvalitet i da će dobijati šansu i u budućnosti, pošto je on budućnost srpskog fudbala.

Sofascore

Podeli:

Komentari 13

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Srpski fudbal

Zvezdana noć u Humskoj

Crvena zvezda je uspela da uradi ono što nije za skoro osam decenija svoje istorije. I verovatno će proći još barem toliko dok ponovo na ovaj način ne deklasira najvećeg rivala na njegovom ognjištu.

Stefan Smuđa

8:00

4 h

Novo Sport Video Menu