Nova vest
Fudbal 24

24.9.2024.

8:30

Kako seješ, tako žanješ

Fudbaleri Partizana doživeli su još jedan udarac, ali onaj koji boli, onaj od koga će se teško oporaviti, onaj čije posledice ostaju dugo vidljive.

Srđan Novaković
Srđan Stevanović/Starsport

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Nijednom navijaču da li Partizana ili Crvene zvezde naravno nije prijatno kada njegov tim izgubi "večiti" derbi. 

Neće ljubitelji crno-bele boje po dobrom pamtiti 23. septembar 2023. godine, jer je tad Partizan doživeo istorijski neuspeh.

Ne dešava se svaki dan da se izgubi od najvećeg rivala sa 4:0, što je i najubedljivi poraz crno-belih u istoriji večitih derbija na svom terenu. 

Crveno-beli su tako uspeli da posle devet godina odnesu sva tri boda na stadionu najvećeg rivala i to na najsuroviji način u istoriji derbija.

Dolazila je Crvena zvezda i ranije u Humsku sa kvalitetnijim sastavom, ali je Partizan pojačan hukom sa tribina, uspeo da pokaže zube i ne dozvoli rivalu da odnese tri boda.

Sada nije bilo ničega ni huka sa tribina, koga već u Humskoj nema duži vremenski period, a ni onog prkosa crno-belih na svom stadionu.  

Ovim porazom fudbalski klub Partizan je još jednom pokazao da je po kvalitetu dosta daleko od Crvene zvezde, ali samo je problem što je saznao na jedan surov način. 

Srđan Stevanović/Starsport

Ovaj klub je zreo za dugme na kojem stoji restart. 

Naš narod bi rekao "kako seješ, tako i žanješ", e pa to se može reći i za Partizan, čiji je poraz u derbiju bio samo kulminacija svega lošeg što se dešava u klubu, a i oko kluba iz Humske ulice. 

Ne znamo šta još Paritzanu treba da se desi u ovoj sezoni, sve što je moglo da krene po zlu, krenulo je. 

Prvo su ispali iz Evrope, i to pošto su krenuli od kvalifikacija za Ligu šampiona, gde su ubedljivo poraženi od Dinama iz Kijeva, potom od Lugana i na kraju od Genta, koji po kvalitetu i nisu neki bauk, ali za Partizan su bili prejaki u tom momentu.

Ostaje nam da vidimo da li će ovaj debakl pokrenuti neke promene u klubu, koje većina navijača Partizana i priželjkuje. 

Ova nemoć crno-belih na večitom derbiju i to na svom terenu samo je pokazatelj da se u klubu ne radi kako treba, i da nema nikakvog pomaka u napred kako bi se izašlo iz ove teške situacije, možda i najteže koje pamti Partizan u svojih skoro 80 godina slavne istorije. 

Ako za sada stavimo ovaj rezultat na derbiju sa strane, Partizan je klub koji je izgubio svoju težinu. Klub koji nema svoju reč, klub koji je izgubio svoju oštrinu, koga svi mogu da pretrčavaju i udaraju kako stignu i gde stignu. Partizan nije više ime koje uliva strah u kosti protivnicima, koje natera rivala koji dođe u Humsku ulicu da već u svlačionici gubi sa 1:0. 

Srđan Stevanović/Starsport

"Ja sam siguran da niko nije srećan zbog svega ovoga i ovo svi vidite, a ima mnogo stvari o kojima ne bi trebalo da pišete. Ja ću otići iz kluba sutra, nije mi problem, igraću negde za par stotina hiljada evra i nije mi problem. Šta smo dozvolili da se napravi od ovakvog kluba i svi pokušavamo, trudimo se, ali mi stvarno nemamo kvaliteta i to je činjenica. Ovo je prosečna ekipa i meni ovo danas nije izgledalo kao derbi i verujem da nikome ovo ne odgovara. Možda nekome i odgovara i da li neko vidi svesno kako se klub srozao. Ja volim ovaj klub, ali neću nekome da se zamerim i daću sve od sebe da ostanem i nije dobro, a ne vidim ni neki izlaz iz ovoga", rekao je iskreni Jovanović.

Niko više ne preza od crno-belih, niko ne brine da li će osvojiti tri boda kada se nađe preko puta ekipe koju sada vodi Aleksandar Stanojević, kome su posle ovog istorijskog neuspeha i navijači okrenuli leđa.

Dozvolio je da od trenera koji je uveo klub u Ligu šampiona, imao neke legendarne pobede u derbijima i osvajao titule, doživi da ga navijači vređaju i traže njegovu smenu.

Kako se ovo može popraviti, mislim da je svima odgovor jasan, samo treba da postoji želja i volja da se to uradi i situacija bi gotovo sigurno bila bolja.

Videćemo hoće li ovaj istorijski debakl nešto promeniiti u klubu, koji je u nokdaunu već duže vreme, a da stvar bude još gora, i dalje smo na startu sezone, ko zna šta nas još očekuje do kraja takmičarske godine.

Deluje da je Partizan već sad izgubio bilo kakvu šansu za šampionsku titulu, za razliku od prošle sezone, gde je čak uspeo i da prezimi na liderskom mestu, baš posle pobede na derbiju. 

Sada ostaje crno-belima borba za drugo mesto, ili neko drugo, vreme će pokazati svoje.  

Podeli:

Komentari 24

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Srpski fudbal

Zvezdana noć u Humskoj

Crvena zvezda je uspela da uradi ono što nije za skoro osam decenija svoje istorije. I verovatno će proći još barem toliko dok ponovo na ovaj način ne deklasira najvećeg rivala na njegovom ognjištu.

Stefan Smuđa

8:00

6 h

Novo Sport Video Menu