Nova vest
Fudbal 15

24.9.2024.

8:00

Zvezdana noć u Humskoj

Crvena zvezda je uspela da uradi ono što nije za skoro osam decenija svoje istorije. I verovatno će proći još barem toliko dok ponovo na ovaj način ne deklasira najvećeg rivala na njegovom ognjištu.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Srđan Stevanović/Starsport

Nikada u istoriji "večitih" derbija se nije dogodilo da jedan tim savlada drugi na gostujućem terenu sa četiri gola razlike. Učinila je to Crvena zvezda u ponedeljak uveče na polupraznom stadionu u Humskoj ulici, učinivši taj 23. septembar za pamćenje. Kako jednih, tako i drugih.

Jer, Zvezda će sigurno zlatnim slovima pisati taj datum, dok će i crno-beli imati vremensku odrednicu kada je zvanično "doš'o i taj dan..."

Pisali smo u najavi 174. "večitog" derbija da je razlika u kvalitetu ogromna, ali i da svako ima svoje muke, samo što je Zvezda svoje uspela da sredi, o čemu je pričao i sam Vladan Milojević. Te da, konačno, posle osam godina i 11 utakmica ostvari trijumf u Humskoj.

I ne samo da pobedi, već i ponizi ljutog rivala, pokaže mu zašto je ona deo elite, dok Partizana više nema nigde na evropskoj mapi. I ne, nije šala – pošalje ga u plej-aut zonu.

Ukazala se Zvezdana noć u Humskoj, gde se upravo videlo ko pripada "zvezdicama" Lige šampiona, a ko se nalazi, maltene, pred gašenjem.

Srđan Stevanović/Starsport

A nije čak Zvezda ni blistala. Opšte je mišljenje da je igrala na nekih 60-70 odsto snage. Da je išla "do daske", rezultat bi sasvim sigurno bio još porazniji po Partizan.

Milojevićev tim jeste dominirao od starta, ali je krenuo mirno i bez srljanja. Tražile su se pukotine u odbrani rivala i kada su one načete, posle je teklo u slapovima.

Pomoglo je što je slabašni Partizan posustao pod prvim jačim naletom. Praktično, posle jedne "štikle" Maksimovića i prodora Elšnika. Bivši fudbaler Zvezde Stefan Kovač je ispružio levu ruku i poklonio penal iz kog je krenula crveno-bela lavina.

Grobari sa Istoka su pozivali igrače da napuste teren, pao je i po koji topovski udar, ali to je više bilo usled nemoći i očaja, nego iz opravdanih razloga.

Bilo im je to jasno već do poluvremena, kada su igrači Partizana bili nemi posmatrači šetnje zvezdaša kroz kazneni prostor. Toliko je lako pao drugi gol Zvezde, da je i gostujućim igračima bilo "smor" da ga proslave.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Već tada smo, u poluvremenu, dobili prva skandiranja "Stanoje, odlazi", a koja su do kraja utakmice prerasla u "Stanoje, pi**o, Partizan si izd'o!".

Prilikom tog skandiranja, koje je najviše zabolelo crno-belog stratega, puklo je staklo u svlačionici koje je iseklo i raskrvarilo upravo Stanojevića i njegovog pomoćnika Marka Jovanovića.

"'Stanoje odlazi' je normalna poruka i poštujem poruku navijača. S druge strane, 'prodao si klub Stanoje', jedna je odvratna poruka i ona ne može na mene da se odnosi nikada. To 'Stanoje odlazi, to ćemo videti', to je najmanje problem. Borio sam se za titulu, igrao sam osminu finala i nemam problem da odem. Nisam neko ko beži od odgovornosti. Ali, da sam se prodao... Kome?", rekao je Stanojević sa knedlom u grlu i suzama u očima, pre nego što je portparolka Biljana Obradović ubrzala kraj konferencije.

"Suzama se vatre ne gase", glasi stih grupe "Parni valjak", gle čuda, baš nadimka Fudbalskog kluba Partizan. Od njega je samo to i ostalo.

Foto: Stefan Smuđa/B92
Ako su u prvom poluvremenu igrači Zvezde malodušno proslavljali golove, u drugom delu su bili energičniji i radosniji, a razveselio ih je Šerif Endijae.

Često osporavani napadač iz Senegala opalio je rafal po Partizanu i postigao het-trik, prvi u "večitim" derbijima u poslednjih više od pola veka.

Treći, pa četvrti gol bili su plod čistog kvaliteta, veće uigranosti i umeća igranja pri velikoj brzini, kojom su crveno-beli samleli protivnika.

Ti golovi su pali dok se katastrofalni Partizan valjao u sopstvenom blatu iskasapljenog terena. I može biti srećan što su se gosti samilovali i nisu hteli da nastave da šutiraju uveliko nokautiranog rivala.

I ne samo na terenu, već i van njega. Veliko se priznanje mora odati svima iz crveno-belog tabora, jer svojim gestovima i izjavama ni jedne sekunde nisu pokazivali nepoštovanje protivnika, aroganciju, nadmenost ili bahatost.

Svi se dobro sećamo izjave Milana Lole Smiljanića o zatvaranju "Marakane", što su sada mogli duplo da iskoriste iz Zvezde. Ali, svi do jednog su ostali uzdržani, na zemlji i time više nego bilo čime drugim pokazali sopstvenu veličinu.

Izvor: b92 sport

U toj "Zvezdanoj noći", zasijala je još jedna nova zvezda, koju u Ljutice Bogdana od milošte zovu "Mesi". Andrija Maksimović, 17-godišnji biser crveno-bele škole, odigrao je sat vremena za pamćenje, upisao asistenciju i umalo gol na debitantskom derbiju.

Videste li "štiklu" za Elšnika pre dosuđenog penala? Ili dodavanje iz prve prema Silasu za 2:0? Eto, tako se rađaju majstori.

Dobila je Zvezda i odličnog Radeta Krunića, potpuno suprotnog u odnosu na svoje izdanje protiv Benfike. Baš kao u njegovom slučaju, klasa je isplivala na videlo i kada je reč o Silasu, koji je takođe potvrdio da će biti veliko pojačanje.

"Radetu je ovo druga utakmica, došao je on, Silas... Koliko god nije izgledalo tako, ovo je jaka utakmica, zahtevna. Nemojte da gledate te neke stvari. Krunić je kvalitetan igrač koji je došao i koji će pomoći. Ja sam trener, imam strpljenja za sve to", rekao je Milojević posle utakmice.

Srđan Stevanović/Starsport

Ipak, možda i najveći dobitak Zvezde ovog leta jeste Timi Maks Elšnik. Slovenac je pokazao da je spreman da izdrži svaki jak duel i iznudi penal, poturi glavu gde drugi neće nogu, proigra pas kada zatreba i zategne "levicu" sa distance. Donosi kompletan paket, koji neretko bude ukrašen sa "mašnicom" kao što je bio u ponedeljak uveče.

Ima Zvezda pregršt kvalitetnih igrača, ne vredi ih ni nabrajati. Dok Partizan ima samo jednog. Momka koji je kapitenski podigao glas nakon sramotnog izdanja u derbiju, ali i koji je pokrenuo krucijalno pitanje.

"Ne mogu da verujem šta su dozvolili da naprave od ovog kluba. To je sramota! To svi znate, ali niko neće to da napiše. Ili ne smete. Mogu sutra da odem na Kipar, igraću negde za par stotina hiljada evra, nije mi problem. Ali, stvarno je sramota šta je dozvoljeno da se napravi od Partizana. Meni ovo nije izgledalo kao derbi. Verujem ni predsedniku, premijeru i kome god, jer je ovo nešto mnogo više. Ovo nikom ne odgovara, možda zapravo nekom odgovara, ali ne znam šta je poenta", otvorio se Jovanović dok je pričao u dahu.

Izvor: b92 sport

Zvezda će zasluženo likovati i još dugo vladati srpskim fudbalom. Jednostavno, nijedan joj klub nije ni do kolena. U organizacionom, finansijskom, igračkom i svakom drugom smislu.

Batalite priču o Lalatovićevoj Mladosti iz Lučana ili OFK Beogradu čiji je fudbaler Marko Gobeljić zdušno slavio pobedu Zvezde na severnoj tribini, a zatim i atletskoj stazi u Humskoj.

Nisu oni konkurenti i nema tu više ni trunke dileme ko će i osmi put uzastopno osvojiti šampionsku titulu u Superligi Srbije.

Ostaje samo da se vidi da li će taj "autoput" do novog trofeja u Srbiji Zvezdi ikako pomoći ili odmoći u jurišu na ono što je najbitnije, a to je konkurentnost u Ligi šampiona.

Do sada je Partizan, koliko-toliko, svake godine uspevao da "testira" Zvezdu i omogućavao joj jake utakmice kako bi održala "tonus mišića" za evropske izazove.

Sada smo ozbiljan meč mogli samo da sanjamo, jer Partizan odavno više nije merilo ni za šta.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 15

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu