Nova vest
Fudbal 4

23.9.2024.

22:50

Zvezda na skeneru B92.sport: Dominantno

Fudbaleri Crvene zvezde odigrali su najbolji meč ove sezone u pobedi u 174. "večitom" derbiju nad Partizanom (4:0).

Dušan Đukanović
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

174. "večiti" derbi

Partizan – Crvena zvezda 0:4 (0:2)
Endiaje 24p, 55, 65, Silas 45+3
Stadion: Stadion Partizana (Beograd)
Sudija: Novak Simović

Crveno-beli su upisali prvu trijumf u Humskoj od 2016. godine, ali su 11 uzastopnih neuspeha dobrano nadoknadili – najubedljivijom pobedom ikada na stadionu najvećeg rivala.

U dva navrata (1976. i 1982) je bilo 4:1, dok je 2002. godine Zvezda slavila rezultatom 3:0.

Sofascore

Posle takvog meča, teško je, gotovo nemoguće, naći bilo kakvu zamerku igračima Vladana Milojevića i njemu samom.

Golman i odbrana

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Omri Glazer – Nije imao previše posla, ali opet je jasno da nije na svom prepoznatljivom nivou. Tek se vratio posle oporavka od povrede i za očekivati je da se vrati u formu. Najbitnije – nije primio gol.

Naser Điga i Uroš Spajić – Ne bismo ih odvajali jer: 1. Nisu imali previše posla, 2. Ono što su imali to su odradili kako treba. Neočekivan odmor za Zvezdin štoperski par. Možda im to nije potrebno pred važne mečeve u Ligi šampiona.

Jong-vu Seol (do 83. minuta) – Morao da pokriva "izlete" Olajinke u napad, te se na tom delu terena nije istakao previše. Posle njegovog pokušaja centaršuta je postignut drugi gol. U odbrani korektno odradio svoj posao.

Piter Olajinka – Elšnik je bio kolaterlana šteta protiv Benfike, a sada Olajinka. I obojica su uspeli da odrade posao kom se nisu nadali. Pokrivao je levu defanzivnu stranu Nigerijac, a potom i pomagao u napadu po istoj strani. Sporadično mu je pravio problem Zubairu, imao je i onaj veliki gaf u 35. minutu kada je bio usamljen ispred Jovanovića, ali ništa od toga nije moguće zameriti kada igrate na poziciji koja vam nije prirodna.

Vezni red i napad

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Rade Krunić – Jedan od onih koji se najmanje video, a dosta toga uradio. Njegovo iskustvo je velika Zvezdina privilegija. Stena. Nadamo se da će preneti takve nastupe i na predstojeće mečeve.

Timi Elšnik – Slovenački maestro. Solo prodor kod trećeg gola Zvezde je priča za sebe. Posle toga zaigrao još slobodnije, pa samim tim i bolje. Krunić i Elšnik zaslužuju i više redova, ali solidno, pouzdano i zadovoljavajuće su reči kojima bismo opisali njihov nastup.

Andrija Maksimović (do 63. minuta) – 17 godina, tri meseca i 18 dana. Zvezdin "Mesi" je bio iznuđeno rešenje za ovaj meč i drugi "bonus", a ispostaviće se da će biti najveći dobitak crveno-belih. Nedostatak godina je nadoknadio kvalitetom, te se prvo nije ni osetilo. Učestvovao u akcijama kod prva dva gola, asistirao kod drugog. Bravo, dečko i samo tako nastavi. Budućnost srpskog fudbala.

Mirko Ivanić  (do 67. minuta) – Zvezda je ubedljivo slavila, a Ivanić nije bio glavni protagonista. I to je važan podatak za Zvezdu. Da pokažu da mogu i bez njega. To ne znači i da je Mirko imao loše izdanje. Ne, naprosto nije bilo potrebe da igra bolje nego što jeste.

Silas Mvumpa (do 63. minuta) – Uprkos debitantskom pogotku, još uvek je pitanje da li je Silas igrač koji će doneti razliku u Evropi. Ako ništa, barem je pokazao da može do gola u najvećoj utakmici srpskog fudbala. Osim toga, nije impresionirao. 

Sofascore

Šerif Endiaj (do 67. minuta) –  Postao je prvi igrač koji je postigao het-trik na derbiju od Stevana Ostojića koji je to uradio za crveno-bele na 43. prvenstvenom okršaju naša dva najveća kluba, koji je odigran u novembru 1968. godine. Dakle, pre skoro 56 godina. Osim njih dvojice, to su uspeli još Jovan Jezerkić (na prvom okršaju "večitih" rivala bio trostruki strelac za Zvezdu), Marko Valok (za Partizan u devetom duelu klubova) i Milan Galić (takođe za Partizan u 31. derbiju). Šest golova na četiri prvenstvena susreta protiv najvećeg rivala. Posle meča protiv Benfike, na kom je ušao sa klupe i asistirao, postavili smo pitanje da li je trebalo da počne od starta. Ako nije tad, sada nam je dao odgovor. Ne treba dužiti o Šerifovom nastupu. Igrač meča bez ikakve dvojbe.

Trener i izmene

Srdjan Stevanovic/Starsport

Vladan Miojević – Čekao i dočekao. Spočitavalo mu se kako nema pobedu u Humskoj, pa je na to odgovorio sa kamatom. Trener za velike utakmice, a od sada možemo reći i ekspert za naizgled bezizlazne situacije. Ne bi svakome posle povrede Mimovića palo na pamet da daju priliku golobradom Maksimoviću ili na beka stave Olajinku. Čista desetka za Vladana.

Felisio Milson (od 63. minuta) – U Ligi šampiona je bio odlična zamena, ali sada nije bilo potrebe da "zapinje".

Jegor Prucev (od 63. minut) – Pomalo zaboravljen Zvezdin igrač, koji jedva da je upisao minute ove sezone. Njegov ulazak je pokazao koliko je Zvezda u kontroli. Čim je ušao, asistirao je za het-trik Šerifa i četvrti gol Zvezde.

Aleksandar Katai (od 67. minuta) – Kao i Milson, nije bio previše zapažen od ulaska na teren.

Bruno Duarte (od 67. minuta) – Verovatno najveći gubitnik ovog meča kod Zvezde. Imao jedan pokušaj i sigurno izgubio mesto startnog napadača koje je imao protiv Benfike.

Gelor Kanga (od 83. minuta) – Premalo vremena na terenu da bi ostavio konkretan utisak.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu