Nova vest
Fudbal 8

23.9.2024.

22:50

Partizan na skeneru B92.sport: Da li vas je sada sram?

Partizan je još ranije dotakao istorijsko dno, ali je u 174. "večitom" derbiju doslovno olupan o isto od strane Crvene zvezde.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Srđan Stevanović/Starsport

Bila je bruka protiv Dinama iz Kijeva (2:9), sramotno je i izgubiti od Lugana sa igračem više, kao i ispasti od Genta bez ijednog "ispaljenog metka".

Ali je Partizan ove večeri potpuno obeščašćen od strane najvećeg rivala, i to na svom stadionu, gde je doživeo najteži poraz u istoriji "večitih" derbija.

Zvezda je slavila u Humskoj sa 4:0, a mogla je još toliko golova da postigne, čini se, samo da je htela.

Postaje krajnje zanimljivo da se vidi još koliko će uprava Partizana odolevati i praviti se luda na sramote do kojih je dovela nekada veliko ime.

Do tada, osvrnućemo se na (ne)učinak igrača Partizana i njegovog (u trenutku nastajanja ovog teksta) još uvek aktuelnog trenera Aleksandra Stanojevića.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Golman i odbrana:

Aleksandar Jovanović – Momak koji se u Humskoj našao u pogrešno vreme. Nije zaslužio ovo što mu se dešava. Ni debakle od Nordsjelanda i Dinamo Kijeva, pa ni sada od Crvene zvezde. Umesto da se pamti kao jedan od boljih golmana crno-belih, ostaće upisano da je kao kapiten predvodio Partizan u najtežem porazu u istoriji "večitih" derbija.

Aleksandar Filipović – Za direktnog rivala je imao na ovoj utakmici beka Pitera Olajinku i nijednom ga nije ugrozio, dok je u nekoliko navrata dozvoljavao da se komotno prošeta po toj levoj strani. Nije da smo Bog zna šta očekivali od njega, ali makar malo više čvrstine svakako je bilo neophodno.

Mihajlo Ilić – Ušao u kopačke Svetozara Markovića i zaigrao poput njega. Na momente čvrsto i otresito, a već u sledećem bojažljivo i nesigurno. I tako do kraja. Tako je u 51. minutu svojom kardinalnom greškom poslužio čist zicer koji Silas nije iskoristio za treći gol. Ali, vrlo brzo je njegova "odbrana", ako to tako možemo nazvati, poklekla još dva puta.

Srdjan Stevanovic/Starsport

Nihad Mujakić – Nemi posmatrač svih dešavanja na terenu. Ako mu debitant Maksimović stoji sa loptom na tačno 16 metara okrenut golu, a štoper Partizana gleda u njega i ništa ne radi, onda tu definitivno nešto nije u redu. Naravno, već u sledećoj sekundi Silas je postigao gol za 2:0. Raspad je bio potpun u drugom delu, kada su se crveno-beli kao na korzou šetali kroz kazneni prostor Partizana.

Mario Jurčević (do 46. minuta) – Najslabija karika u iovako očajnom Partizanu. Nervirao je navijače Partizana svojim proklizavanjima i očajnim postavljanjem, zbog čega su ga igrači Zvezde prolazili sa lakoćom. Izvadilo bi ga samo da je umesto prečke sredinom prvog poluvremena pogodio gol. Ali, nije i završio je svoj prvi derbi već posle 45 mučnih minuta.

Vezni red i napad:

Stefan Kovač – Hajde da ga častimo i kažemo da je počeo dobro, sa nekoliko jakih duela i oduzetih lopti koje je poneo napred. Ali, izgubljen duel sa Elšnikom i potom igranje rukom stavljaju mu na dušu vodeći gol. Kao i ceo dalji tok derbija, jer se sve posle toga za Partizan otišlo bestraga.

Kervin Arijaga – Borbenost koju on ima nije dovoljna u ozbiljnom fudbalu, jer se to prečesto pretvori u mahnito trčanje ka lopti, jer je time često ostavljao linije tima potpuno razorene. Zvezda ga je prečesto zbog toga lako kažnjavala, kao i Partizan koji je sa njim u sredini bio potpuno bezopasan napred i porozan pozadi.

Starsport

Zubairu Ibrahim (do 77. minuta) – Ako postoji takav, onda je Ibrahim bio najkonretniji u timu Partizana. Igrao je sa energijom koju su u derbijima nekada Partizanu donosila njegova deca iz omladinske škole, a sada je to morao da čini letnji novajlija sa Uba. Probijao je Olajinku, napadao prostor i nije se libio da uđe u telo mnogo korpulentnijeg Đige. Odlično centrirao za prečku Jurčevića. Ali, ništa nije mogao bez podrške razbijenih saigrača.

Bibars Natho (do 46. minuta) – Dobio je prililku da od prvog minuta započne svoj 20 meč protiv Crvene zvezde, od čega 18 u crno-belom dresu. Nadavao se golova crveno-belima, ali ove večeri nije bio ni bleda senka iz svih dosadašnjih partija protiv najvećeg rivala. Zato je ostao u svlačionici već u poluvremenu.

Gajas Zahid (do 56. minuta) – Već dugo se uklapa u crnilo Partizana i nije onaj igrač kakav je na momente bio i kakav je nagoveštavao da bi mogao biti. Zavarao je navijače onom asistencijom za Saldanju na prošlom derbiju u Humskoj, jer ove večeri ni delić te kreacije nismo videli.

Aldo Kalulu (do 57. minuta) – Čak je i uspeo po koji duel da dobije i izbori se za loptu, kao kada je u 38. minutu odložio do Kovača, a on proigrao Natha za šut pored gola. Ali, generalno, nije imao nikakvu šansu da se izbori sa Spajićem i Đigom, koji su na mnogo većem nivou od Francuza. Mnogo puta tokom evropskih kvalifikacija je bilo jasno da on NE MOŽE da bude lažna devetka, ali Stanojević je i ovog puta bio uporan.

Srdjan Stevanovic/Starsport

Izmene:

Nikola Antić (od 46. minuta) – Zamenio očajnog Jurčevića, ali je svojim ulaskom samo bio učesnik potpunog raspada igre Partizana.

Jungdžun Goh (od 46. minuta) – Dva prodora po levoj strani i nijedan centaršut. To je njegov učinak za celo odigrano poluvreme u ovom "večitom" derbiju.

Milan Lazarević (od 56. minuta) – Potpuno je bilo nejasno njegovo uvođenje, pošto je zamenio jedinog preostalog kreativnog igrača Partizana i nije uradio ništa vredno pomena.

Đorđe Jovanović (57. minuta) – Jedini klasičan napadač u timu nema poverenje da počne utakmicu, već se traže alternativna rešenja. To dovoljno govori o njemu, a ništa nije uradio ni po ulasku u igru da to promeni.

Nemanja Trifunović (od 77. minuta) – Premalo na terenu da bi bio ocenjen.

B92 sport

Trener:

Aleksandar Stanojević – Za ovakve debakle je najveća krivica trenera. Tim je većinski on selektirao, ali je i pored toga forsirao igrače na pozicijama koje nisu njihove. U prevodu, čak ni ih ovako mizernog kvaliteta nije uspeo da izvuče ono najbolje. Kao i ceo klub, olupan je o dno svoje trenerske karijere i ne znamo šta bi moralo da se desi da nastavi sa poslom koji očigledno loše obavlja. Pogotovo kada je doživeo da se na konferenciji za medije pojavi krvav, povređen i uvređen od strane svojih navijača.

Podeli:

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu