Nova vest
Fudbal 1

23.9.2024.

20:54

Derbi koji to nije bio – prekid Zvezdinog posta u Humskoj

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su Partizan rezultatom 4:0 u 174. "večitom" derbiju, koji se igrao u okviru 9. kola Superlige Srbije.

Dušan Đukanović
Srdjan Stevanovic/Starsport

174. "večiti" derbi

Partizan – Crvena zvezda 0:4 (0:2)
Endiaje 24p, 55, 65, Silas 45+3
Stadion: Stadion Partizana (Beograd)
Sudija: Novak Simović

Crveno-beli su u Humski stigli sa nizom od 11 mečeva (devet u prvenstvu i dva u Kupu) bez pobede na stadionu Partizana, te je i taj niz od 2016. godine konačno prekinut i Vladan Milojević je stigao i u gostima do trijumfa nad najvećim rivalom.

Nemile scene obeležile su dane pred meč koji bi trebalo da predstavlja "praznik fudbala" u našoj zemlji (iako to često nije). Vandali su uništili teren na kom je trebalo da se igra 174. duel crveno i crno-belih, ali je on na kraju ipak doveden u stanje koje omogućava igru. Uz vidljive "ožiljke" počinjenog u sitne sate u noći između subote i nedelje.

Sofascore

Nije to smetalo fudbalerima Crvene zvezde koji su od prvog minuta "sabili" protivnika u defanzivnu trećinu terena.

Prvo uzbuđenje smo videli već u petom minutu kada je u poslednjem trenutku odbrana Partizana reagovala ispred Silasa u petercu i sprečila rano vođstvo gostiju.

Dugo je to bila jedino uzbuđenje, tačnije sve do 19. minuta kada je Stefan Kovač na nesrećan način skrivio penal prema proceni arbitra Novaka Simovića i njegovih saradnika iz VAR sobe.

U začetku akcije je učestvovao 17-godišnji Andrija Maksimović, koji je dobio poverenje Milojevića i pored Nasera Đige bio drugi "bonus" na ovom meču.

Zvezdin Mesi, kako mu je nadimak u Ljutice Bogdana, je kombinovao za Timijem Elšnikom, posle čega je slovenački vezista oprobao šut.

Lopta je u rugu pogodila posrnulog Stefana Kovača, a Simović je posle pregledanja snimka pokazao na "belu tačku". Šerif Endiaje je preuzeo odgovornost i sigurno realizovao jedanaesterac.

Najubedljivija pobeda Zvezde u Humskoj

Nikada crveno-beli nisu sa 4:0 slavili na stadionu Partizana. U dva navrata (1976. i 1982) je bilo 4:1, dok je 2002. godine Zvezda slavila rezultatom 3:0.

Moglo je da bude još golova u tom periodu igre i to na obe strane. Pitanje je kako bi se meč dalje odvijao da je domaćin iskoristio svoju najbolju priliku u 32. minutu susreta.

Zubairu je probio po desnoj strani, gde je beka prinudno igrao Olajinka, centrirao i pronašao Jurčevića koji se ubacio iz drugog plana. Bek Partizana je gađao dalju stativu, ali je pogodio prečku.

Samo tri minuta kasnije Zvezdin Nigerijac je bio u još boljoj situaciji, kada je ostao usamljen ispred Jovanovića i bio previše neodlučan sa loptom.

Ipak, Zvezda je uspela da stigne do drugog gola pre odlaska na pauzu i tako praktično već tada dotuče protivnika i okonča takmičarski aspekt ovog meča.

Centaršut Seola je izblokiran, ali je na pravom mestu bio Maksimović koji ju se pružio i doturio je do Silasa, a ovaj šutnuo ispod noge protivničkog defanzivca i stigao do debitantskog pogotka.

Partizan: A. Jovanović - Filipović, Ilić, Mujakić, Jurčević (46. Antić) - Arijaga, Kovač - Zubairu (76. Trifunović), Natho (46. Goh), Zahid (56. Lazarević) - Kalulu (56. Đ. Jovanović)

Crvena zvezda: Glazer - Seol (83. Kanga), Spajić, Điga, Olajinka - Krunić, Elšnik - Silas (62. Milson), Maksimović (62. Prucev), Ivanić (66. Katai) - Endijaje (66. Duarte)

Šta god da je Stanojević rekao svojim igračima na poluvremenu – nije pomoglo.

Gosti su i u nastavku pokazali da su, u ovom trenutku, za nekoliko klasa bolji tim. Konkretno to pokazavši sa još dva gola protivniku, bez da su dozvolili protivniku da ozbiljnije zapreti.

Endiaje je u nastavku postigao još dva gola, za ukupno šest na četiri prvenstvena meča protiv Partizana.

Postao je prvi igrač koji je postigao het-trik na derbiju od Stevana Ostojića koji je to uradio za crveno-bele na 43. prvenstvenom okršaju naša dva najveća kluba, koji je odigran u novembru 1968. godine. Dakle, pre skoro 56 godina.

Osim njih dvojice, to su uspeli još Jovan Jezerkić (na prvom okršaju "večitih" rivala bio trostruki strelac za Zvezdu), Marko Valok (za Partizan u devetom duelu klubova) i Milan Galić (takođe za Partizan u 31. derbiju).

Zvezda posle osam odigranih mečeva ima 22 boda, odnosno 11 više od glavnog konkurenta za titulu koji ima i meč manje.

U narednom kolu dočekuju Železničar iz Pančevo, dok će Partizan u Lučane na gostovanje Mladosti.

Sofascore

Superliga, 9. kolo

Subota

Čukarički - Jedinstvo 2:1 (0:1)
Tufegdžić 51, Melo 55 - Mitrović 18

TSC - Novi Pazar 5:2 (0:0)
Jovanović 48, Đakovac 52, Pantović 63, Stanić 67, Ćirković 68 - Antvi 65, Opara 83

Napredak - Mladost 1:2 (1:2)
Stoiljković 39 - Pejović 7.p, Andrić 27

Nedelja
IMT - Vojvodina 0:3 (0:0)
Seri 52, 69, Poletanović 65.p

Radnički Niš - Spartak 3:2 (2:0)
Stjuart 7.p, 11, Ivelja 86 - Babić 57, Ubiparip 82

Železničar - OFK Beograd 0:1 (0:1)
Vlijter 33

Ponedeljak

Radnički 1923 - Tekstilac 1:0 (1:0)
Mirčetić 8
Partizan - Crvena zvezda 0:4 (0:2)
Endiaje 24p, 55, 65, Silas 45+3

Standings provided by Sofascore


 

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu