Nova vest
Fudbal 30

23.9.2024.

8:10

Čija je muka veća?

Još nismo imali slučaj da se "večiti" derbi igra ponedeljkom, ali srpski fudbal služi za to da se uvek pomeraju granice iznenađenja.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Peđa Milosavljević/Starsport

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Naravno, nema dileme da je Partizan u nikad goroj poziciji u svojoj istoriji, te da su njegove migrene dugoročne i bez leka. Ali, i Zvezda se suočava sa tegobama u vidu povređenih igrača, izostanka bitnog "bonus" igrača i generalnog umora zbog kog je došlo do odlaganja najveće svetkovine srpskog fudbala.

Devet od 12 klubova, koliko ih je igralo utakmice Lige šampiona u četvrtak uveče, kada i srpski prvak Crvena zvezda, bilo je na terenu i u nedelju.

Primera radi, šampion Nemačke Bajer Leverkuzen, koji je u Roterdamu igrao u istom terminu kada i Zvezda, bez pogovora je pristao da ponovo na teren izađe samo 66 sati nakon deklasiranja Fejenorda (4:0) i odigra vrtoglavi duel sa Volfsburgom koji je rešen posle tri preokreta rezultatom 4:3.

Arsenal, koji je u četvrtak oko 23 sata završio svoj meč u Bergamu protiv Atalante, već u nedelju od 17.30 je gostovao Mančester sitiju, u najvećem derbiju prethodnog vikenda. I imao je pobedu u džepu do 98. minuta protiv četvorostrukog uzastopnog šampiona Engleske.

Barselona, koja je u četvrtak od 21.00 u Monaku odigrala ceo meč sa igračem manje i izgubila ga sa 2:1, u nedelju popodne je, takođe u gostima, deklasirala Viljareal sa 5:1.

Čak i Šturm, koji je u istom terminu gostovao Brestu u Francuskoj, na terenu je bio već u nedelju od 14.30. I, doduše, doživeo težak poraz od drugoplasiranog tima u Austriji, Volfsbergera (0:3).

Ali, nije se tražilo odlaganje, jer nije bilo "pravila od 72 sata".

Starsport

Odlučeno je da se ovog puta "večiti" derbi" igra ponedeljkom uveče, iako svi znamo da nikoga "ne radi" da tako veliku utakmicu gleda u tom terminu, ali... Ko još i šta pita navijače.

No, hajde da vidimo šta mi to možemo da očekujemo od dve, prilično uzdrmane strane Topčiderskog brda.

Partizan u strahu od "grobara"

Kakav Partizan možemo očekivati? Igrački, verovatno najbolji do sada.

Prvi je razlog taj jer gore od dosadašnjeg teško da može biti, a drugi je motiv da se "izgara" protiv najvećeg rivala do poslednjeg atoma.

To su pokazala i iskustva iz prethodnih sedam godina, koliko Zvezda dominira srpskim fudbalom. Gotovo uvek je, koliko god bio lošiji, Partizan bio u egalu sa najvećim rivalom, a neretko čak i dominirao i slavio.

Tu, verovatno, i leži Zvezdin razlog da se derbi odloži za ponedeljak, kako bi dobila dan više da "udahne vazduh" posle potpunog pražnjenja u Ligi šampiona. Fizičkog i psihičkog.

Srdjan Stevanovic/Starsport

Imao je, kako je sam rekao Aleksandar Stanojević, priliku i da koji put više odgleda Zvezdine utakmice i dodatno je skenira, iako ni Vladan Milojević sam ne zna šta da očekuje od tima koji predvodi.

"Ne znam za cifre, niti sam razmišljao na temu njihovih pojačanja. Zvezda pravi tim za Ligu šampiona, njihova stvar, sposobnost, mogućnost. Derbi je posebna utakmica. I ranije se dešavalo da neko više ulaže, neko manje. To je manje bitno. Novac znači i pomaže vam u nekim stvarima, ali ako vi napravite pravu strategiju i priču – možeš da budeš konkurentan", istakao je Stanojević.

Kada je u pitanju Partizan, motiv nije više ni borba za šampionsku titulu. Otkrio nam je to nedavno i novi-stari sportski direktor Ivica Iliev, koji je celoj javnosti priznao da "parni valjak" ove godine nije konkurentan ni za šta, već će to (garantuje on) postati tek za dva prelazna roka.

Više je Partizanu da pokaže da je još uvek živ (ako jeste?), te da aktuelna uprava dobije koju dozu veštačkog disanja i priliku da se još malo naruga navijačima.

Mada, poslednja dešavanja ukazuju da je i među čelnicima kluba počeo da raste strah od "grobara". I to poput kvasca.

Njima je, po svemu sudeći, prekipelo, što su pokazali u noć subotu na nedelju kada su preorali novu hibridnu travu na stadionu u Humskoj i posuli je benzinom.

Ima li većeg pokazatelja da na crno-beloj strani Topčiderskog brda nešto zaista nije u redu i da gospoda iz uprave više tamo nisu poželjna?

Pritom, stižu najave da kulja rat i podela među "grobarima", te da je preko noći ugašena navijačka grupa "Vandali" koja je postojala od 2001. godine i jedina je pozivala da navijači ipak prekinu bojkot i dođu na južnu tribinu.

Dakle, raspad sistema na svim nivoima i zato je, iz crno-belog ugla, puno razloga za bojazan pred večerašnji meč.

Šta Zvezdu muči?

Zvezda je, naravno, u mnogo lagodnijoj poziciji. Ima bodovnu prednost i svest da je daleko kvalitetnija od svog najvećeg rivala.

Ali, taj umor posle evropskih iskušenja... Umeo je baš često da bude koban po crveno-bele, pogotovo kada nakon teške utakmice u Ligi šampiona gostuju u Humskoj.

Svestan je toga vrlo dobro i Vladan Milojević, pa je bio oprezan u izjavama pred utakmicu. Diplomatski "povučen", bez razmetanja rečima, iako mu vrednost i kvalitet tima koji predvodi to čak daje za pravo.

Svestan je Zvezdin strateg da su mu pojačanja koja je doveo u smiraj prelaznog roka potpuno neuigrana i baš to je ogolio okršaj sa Benfikom.

Muku muči i sa povredom Ognjena Mimovića, koji je polomio metatarzalnu kost. Bio je predviđen kao siguran "bonus" igrač, uzdanica na desnom boku i domaći igrač koji će osloboditi mesto za nekog stranca više.

"Sve utakmice se spremaju na neki isti način. Posle utakmice u četvrtak imamo kadrovskih problema. Nismo imali puno prilika za trening. Moraćemo da vidimo u hodu kako ćemo. Imam dosta varijanti u glavi. Mislim da je ovo prvi put da do pred utakmicu neću doneti odluku koji tim će igrati. To je sastavni deo fudbala. Nismo želeli i očekivali. Sreća u nesreći je što Mimović neće dugo odsustvovati. Radio je i igrao dobro. Jeste da nam je dosta stvari poremećeno, ali šta da radim", dodao je Milojević.

Srđan Stevanović/Starsport

Najviše trpi srpski fudbal

U naslovu ove najave 174. "večitog" derbija smo se zapitali čije su muke veće. Imaju ih, vala, i jedni i drugi.

Ali, "večiti" derbi će doći i proći, a najveće će ostati muke srpskog fudbala, jer se ni ovog puta nije pomerio za pedalj kako bi se približio evropskom. Naprotiv...

Posle poraza od Benfike je kao najveći "krivac" okarakterisana slaba domaća liga i nemogućnost Zvezde da se protiv jačih timova uigra za elitu.

A onda, kada dođe do iole jačih prepreka (mada, od koga je to Partizan jači?), brže-bolje se traži (čitaj, naređuje) odlaganje.

Tako se ne hvata ritam za velike utakmice i ne jure najveće visine. I, eto, zato će nam Evropa uvek bežati... Barem za taj jedan dan.

O Partizanovom ambisu nema više potrebe ni pričati, o tom dnu već smo pisali...

Zbog svih ovih okolnosti, očekivanja od novog "večitog" derbija su blizu istorijskog minimuma.

Toliko da nam želje idu tako "daleko" da bismo samo voleli da se on završi bez incidenata i na sportskom terenu.

Da, istom onom zapaljenom i iskasapljenom, koji kao takav idealno oslikava ono što danas nazivamo srpskim fudbalom.

Podeli:

Komentari 30

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu