Nova vest
Fudbal 155

9.9.2024.

14:00

Nikola Jokić je bio u pravu

Ljubitelji fudbala u Srbiji često su podeljeni po mnogim pitanjima, a kada je reč o reprezentaciji... E, tu su svi ujedinjeni – u podeli.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Profimedia/Dejan Obretkovic

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj ujedinilo je naciju, većinski protiv Fudbalskog saveza Srbije i Dragana Stojkovića. Ne postoji anketa koja je pravljena, a da u velikom broju navijači nisu bili, nedvosmisleno i direktno, za ostavku popularnog Piksija.

Činilo se u jednom trenutku da je to praktično gotova stvar, ali je selektor poput mačke sa devet života – ponovo preživeo.

Dobio je Stojković šansu da kroz dodatna dva ciklusa potvrdi, u "A" diviziji Lige nacija i kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. godine, da li je kadar i dostojan te pozicije, ili je napokon vreme da mu svi vidimo leđa.

Ali, umesto njegovih, ovog leta videli smo leđa dugogodišnjeg kapitena Dušana Tadića koji se nakon Nemačke, nekako mirno i u tišini, oprostio od nacionalnog dresa.

Peđa Milosavljević/Starsport

I ne samo njegova, već i još 13 igrača koji su išli na EURO. A najveću su podelu napravili otkazi Aleksandra Mitrovića, Sergeja Milinković-Savića i Dušana Vlahovića.

I dok se napadač Juventusa selektoru, kao i pratiocima na Instagramu, javio porukom da ima porodičnih obaveza i da zbog toga nije u mogućnosti da stane na crtu Španiji i Danskoj, tandem iz Al Hilala je nevešto prijavio povrede.

Iako su samo veče pre objave spiska igrača obojica odigrali ceo meč za svoj klub u Saudijskoj Arabiji (Mitrović čak postigao dva gola), dostavili su FSS medicinske dokaze da nisu u stanju da nastupaju za Piksijev tim.

Da bi na dan utakmice sa Španijom isplivale njihove slike sa treninga, gde punom parom i bez zadrške rade u teretani i na terenu.

To je bila inicijalna kapisla da svi zaista pomisle da se radi o (više ne tako tihom) bojkotu selektora nakon Evropskog prvenstva. Ali, i kapisla koja je rikošetirala, udarivši na ponos ostatka "A" selekcije, čak i onih najmlađih koji su debitovali protiv šampiona Evrope.

Proradio im je inat. I kako je rekao novi kapiten Nikola Milenković branili su sopstvenu čast. Na krilima te srdžbe i hrabrosti su se odbranili protiv već viđenog dželata.

Ujedno su mladi "orlovi" i pokrenuli glavno pitanje u srpskoj fudbalskoj javnosti – da li Mitrović i Milinković-Savić zaslužuju novi poziv u reprezentaciju Srbije?

Peđa Milosavljević/Starsport

Možemo samo da nagađamo šta je posredi.

Da li zaista bojkotuju selektora?

Da li, kao što kaže Zoran Stojadinović, usled velikog novca u Arabiji, skupih kola i viška kilograma, nemaju više želju da igraju za reprezentaciju?

Ili su, jednostavno, bili umorni i bio im je potreban predah nakon veoma iscrpljujućeg (psihički ponajviše) Evropskog prvenstva?

Ako je ovo prvo – to mora selektor da reši sa njima i na nekome će "pući".

Ako je drugo – onda su se već sami oprostili, samo to nikome nisu rekli..

Ali, ako je ovo treće onda, kako bi rekao košarkaški selektor Svetislav Pešić, "takvi se igrači najviše cene". Kari se, znamo svi, susretao sa brojnim otkazima, a naciju je najviše bolelo "ne" Nikole Jokića.

Kada MVP NBA lige nije bio spreman da igra, on je to i rekao, ali kada je zaigrao – postao je heroj nacije i svi smo "disali za njega". Znao je kada koliko može da doprinese reprezentaciji i zbog toga je prethodnog leta Jokić dobio sva priznanja od strane navijača.

Slično je i u slučaju Aleksandra Mitrovića. U pitanju je čovek koji je najbolji strelac u istoriji reprezentacije Srbije, koji za sedam dana puni 30 godina, a u nacionalnom timu je već 11.

Nikada se ni sa kim nije svađao i nikada nije rekao "ne". Sve do sada.

Srđan Stevanović/Starsport

Sergej Milinković-Savić nema toliki kredibilitet. Naprotiv. Baš je on taj koji se nasmenjivao selektora, počev od Slavoljuba Muslina koji ga, iz svojih razloga, nije želeo u svojoj selekciji.

Tadašnji predsednik FSS Slaviša Kokeza je prednost dao Sergeju, a Muslinu otkaz. I šta je Srbija dobila? Apsolutno ništa, čak naprotiv...

Zapravo, u narednih šest godina samo su dve utakmice koje se mogu istaći da je SMS zablistao kada je bilo preko potrebno u reprezentativnom dresu.

Prva je u polufinalu baraža za EURO 2020. kada je u Oslu sa dva gola gotovo sam eliminisao Norvežane i Erlinga Halanda.

Druga je u poslednjim kvalifikacijama za EURO 2024. protiv Crne Gore u Beogradu. "Orlovi" su se patili, pobeda i plasman su već "visili", a onda je Sergej štiklom "pocepao" odbranu rivala i atraktivnim potezom izbacio Tadića i Mitrovića same pred golom za laku egzekuciju.

I to je sve. Premalo za igrača koji "na duši" nosi nekoliko selektora i, kako se naširoko pisalo, od 100.000.000... Čega?

Srđan Stevanović/Starsport

Naredni "prozor" u Ligi nacija, 12. i 15. oktobra, daće nam odgovore na gore navedena pitanja. Te ćemo moći da sudimo i presuđujemo "grešnicima", ako to jesu.

Ako nisu, ruka ruci, jer su nam potrebni. Posebno ovi gore, u napadu, koji za fudbalsku reprezentaciju Srbije ne postoji.

Na pet poslednjih zvaničnih utakmica, postigla je samo jedan gol, i to onaj "slučajan" Luke Jovića u 95. minutu protiv Slovenije u Minhenu.

Ne, Engleze nismo držali u njihovih 16, niti smo Dance napadali kao osice u eliminacionom meču na EURO. Paradoksalno, Špancima smo bili najbliži mreži onom šansom Jovića, dok smo u nedelju uveče u Kopenhagenu bili nikad jaloviji.

Ujedno, dobili smo besplatnu lekciju da Danci jesu klasa iznad nas i da smo nerealno očekivali da baš preko njih prođemo grupu u Nemačkoj.

U trenutnoj Piksijevoj ekipi je SAMO pet igrača koji će igrati Ligu šampiona (Luka Jović nije prijavljen u Milanu), od kojih će samo Strahinja Pavlović imati ulogu u nekom velikom timu, baš u "roso-nerima".

Tanjug/Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP

Lazar Samardžić tek mora da se nametne Đanpjeru Gasperiniju u Atalanti, dok Veljko Birmančević sa Spartom Prag i Petar Ratkov sa Salcburgom ipak, uz dužno poštovanje, pripadaju "drugoj ligi" evropskog krema.

Dušan Vlahović kada se bude vratio u nacionalni tim, biće tek šesti reprezentativac u elitnom takmičenju.

Ali, dok čekamo novu šansu da se ujedinimo ili razjedinimo – dobili smo potvrdu da ljubitelji fudbala u Srbiji definitivno jesu navijači rezultata, kao što je Nikola Jokić jednom prilikom rekao.

Potpuno je prirodno da navijači žele samo pobede (bilo bi čudno da nije tako), ali kad je već tako, onda makar budimo realni i imajmo jasnu sliku gde smo u odnosu na ostale evropske ekipe.

Posle fijaska na EP i otkaza 14 igrača, bio je dovoljan samo jedan remi bez golova protiv Španije da se euforija ponovo raspali. A onda, samo još jedan poraz od objektivno jačeg protivnika, da se sve ponovo vrati na staro.

Iako svi u sebi znamo da su i Španija i Danska, objektivno, jači od nas.

Podeli:

Komentari 155

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

15 h

Novo Sport Video Menu