Nova vest
Fudbal 21

8.9.2024.

9:45

Podmlađena Srbija na novom ispitu – korak napred posle Španije

Fudbaleri Srbije imaju šansu za prva tri boda u drugom kolu A divizije Lige nacija. "Orlovi" od 18 časova igraju protiv Danske u Kopenhagenu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Srdjan Stevanovic/Starsport

Srpski tim nije razočarao pre tri dana na startu takmičenja, uspeo je da remizira sa aktuelnim evropskim šampionom Španijom na stadionu Rajko Mitić (0:0).

Stvorila se šansa da izabranici Dragana Stojkovića Piksija dođu do tri boda, ali je Luka Jović promašio zicer u prvom poluvremenu. Bilo kako bilo, veliki bod za start Lige nacija.

Selektor Srbije je morao dosta da podmladi tim, s obzirom na veliki broj izostanaka u reprezentaciji pred sam početak takmičenja. Podsetimo, u timu nema Aleksandra Mitrovića, Sergeja Milinković-Savića, Dušana Vlahovića...

Ipak, podmlađeni srpski tim je uspeo da napravi podvig i pruži otpor šampionu Evrope.

Srpski fudbaleri pre svega pokazali su izuzetnu motivisanost, nekolicina igrača dokazala da zaslužuje veću minutažu i značajniju ulogu u predstojećim izazovima. Za razliku od utakmice sa Špancima očekuje se duel u kom su šanse za pobedu značajno veće.

Danska je uspela da savlada Švajcarsku sa 2:0, u prvom meču, golovima Patrika Dorgua i Pjer-Emil Hojbjerga.

Ekipa Murata Jakina je završila meč sa devet igrača, ključni detalj, koji je doneo "prevagu" desio se u 50. minutu, kad je Švajcarac Niko Elvedi dobio direktan crveni karton, a potom je isključen i kapiten ekipe Granit Džaka u 87. minutu zbog drugog žutog kartona.

Okršaj u Minhenu

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Srbija i Danska su se poslednji put sastale pre nešto više od dva meseca u Minhenu, u utakmici trećeg kola grupne faze Evropskog prvenstva, gde je izabranicima Dragana Stojkovića Piksija bila potrebna pobeda kako bi se plasirali u narednu fazu, dok je rivalu bio dovoljan remi.

"Orlovi" nisu odigrali loš meč na EURO 2024, naprotiv bili su dobri defanzivno, ali je nedostajala "varnica" u napadu, kako bi se preskočila i grupna faza. Sama činjenica da je Srbija postigla samo jedan pogodak, dosta govori.

Danci su međutim ostvarili svoj cilj, uspevši da ostanu neporaženi, čime su produžili dobar niz rezultata sa Srbijom. Tadašnji selektor Kasper Julmand se nakon prvenstva povukao, a kako je vršilac dužnosti selektora Morten Vighorst bolestan, Dansku će predvoditi Lars Knudsen.

Sofascore

Sastav Srbije

Golmani: Predrag Rajković, Aleksandar Jovanović, Marko Ilić, Đorđe Petrović;

Odbrana: Kosta Nedeljković, Nikola Milenković, Strahinja Pavlović, Srđan Babić, Strahinja Eraković, Jan Karlo Simić, Aleksa Terzić;

Vezni red: Andrija Živković, Saša Lukić, Ivan Ilić, Marko Grujić, Kristijan Belić, Milan Aleksić, Stefan Mitrović, Lazar Samardžić, Veljko Birmančević;

Napad: Luka Jović, Petar Ratkov, Đorđe Jovanović.

Sastav Danske

Golmani: Kasper Šmajhel, Frederik Ronov, Mads Hermansen;

Odbrana: Viktor Nilson, Janik Vestergard, Joakim Andersen, Viktor Kristijansen, Patrik Dorgu. Aleksander Bah;

Vezni red: Razmus Nisen Kristensen, Morten Frendrup, Pjer-Emil Hojbjerg, Morten Hjulmund, Kristijan Norgards, Met O'Rajli, Kristijan Eirksen, Andreas Skov Olsen, Mikel Damsgard, Jesper Lindstrem;

Napad: Gustav Isaksen, Kasper Dolberg, Jonas Vind, Albert Gronbek, Jusuf Poulsen.

Reči selektora:

Dušan Milenković/Starsport

Dragan Stojković Piksi:

"Danska je ovek bila neugodan i težak protivnik. Iz ciklusa u ciklus, plasmanima na velika takmičenja potvrdjuju kvalitet. Nedavno smo na Evropskom prvenstvu odigrali utakmicu koja je bila od izuzetne važnosti i za nas i za njih, utakmica je završena 0:0, a tim rezultatom su oni bili mnogo zadovoljniji. Ekipa se nije mnogo promenila u odnosu na naš prethodni meč, pa ne verujem da može mnogo šta da se promeni u njihovom sistemu, analizirali smo sve i spremni smo. Mi smo došli ovde da odigramo najbolje što možemo i ostvarimo pozitivan rezultat".

Lars Knudsen:

"Srbija ima još stvari kojih se drži. Sada je možda disciplinovanija, s manje individualista, ali ipak talentovanih igrača. Biće to izazov, idemo na pobedu. Srbi su bili neverovatno vredni i disciplinovani. Naterali su Španiju da joj bude teško, verujem da će i nama biti tvrd orah".

U drugom meču grupe od 20.45 sati u Ženevi igraju Švajcarska i Španija.

Podeli:

Komentari 21

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

8 h

Novo Sport Video Menu