Nova vest
Fudbal 29

5.9.2024.

23:05

Srbija na skeneru B92.sport: Piksi izvukao premiju

Fudbalska reprezentacija Srbije napravila je svojevrsno iznenađenje i sačuvala "pozitivnu nulu" protiv šampiona Evrope, selekcije Španije.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Dimitrije Vasiljević/STARSPORT

Igrala je za čast i ugled, u situaciji kada su je gotovo svi otpisali, te napravila podvig vredan pohvala.

Ine samo to, već je u par navrata ozbiljno zapretila "furiji" i umalo je bacila na noge. Ali je Luka Jović, verovatno, imao promašaj karijere.

Srbija je pokazala da je ne čine Tadić, Vlahović, Mitrović, Milinković-Savić, Kostić i ostali, već da i pored njih ima igrača sa kojima bi mogla da se porva sa najboljim ekipama.

Velikom bodu doprineli su igrači koji su bili u senci velikih, povređenih i uvređenih zvezda, pa smo tako videli do sada najboljeg Veljka Birmančevića, koji je pokazao kako se i na koji način igra za državni grb.

Odbrana na čelu sa novim kapitenom Nikolom Milenkovićem i njegovim prvim saborcem Strahinjom Pavlovićem nastavila je tamo gde je stala na Evropskom prvenstvu i pokazala zube najboljem napadu EP.

Bilo je još dosta dobrih, kao i loših stvari, a sve smo ih analizirali kroz pojedinačan učinak svih igrača, kao i selektora Dragana Stojkovića.

Golman i odbrana

Predrag Rajković – U danu kada bi, kao svaki prosečan Srbin, slavio rođenje deteta, on nije izabrao da prijavi nekakvu povredu, već je stao na crtu najboljem napadu u Evropi i junački predvodio odbranu naše reprezentacije. I bio vlasnik poteza utakmice, odbranivši na fantastičan način udarac Lamina Jamala.

Dimitrije Vasiljević/STARSPORT

Kosta Nedeljković – Moraćemo dobro da protrljamo oči i uštinemo se jer – Srbija je dobila desnog beka. To je, u ovim okolnostima, velika vest. Mladi as Aston Vile je odigrao zadovoljavajući debi za reprezentaciju, autoritativno se nametnuo Niku Vilijamsu i upisao nekoliko intervencija "za špice". U drugom poluvremenu je i on posustao energetski, ali izdržao muški do kraja.

Strahinja Eraković (do 45. minuta) – Imao je veliki motiv da dokaže da je trebalo da bude u avionu za Nemačku. Verovatno je sada i selektor Stojković to shvatio, ali ruku na srce, ne bi Eraković mnogo promenio našu "krvnu sliku" na EURO. No, mogao bi u budućnosti, posebno ukoliko se nametne potezima poput večerašnjih. Zaustavio je dosta napada Španije, bio miran i staložen. Pokazao da se na njega može i mora računati.

Nikola Milenković – Nastavio je tamo gde je stao u Nemačkoj. Ovog puta sa kapitenskom trakom oko leve ruke. U junu je "Bleki" po prvi put zaigrao kao centralni štoper i bio je to pun pogodak, a novi štoper Notingem Foresta je ove večeri bio podjednako dobar i siguran. Karijera mu ponovo ide uzlaznom putanjom.

Dimitrije Vasiljević/STARSPORT

Strahinja Pavlović – Očekivalo se da će Jamal mučiti njega, a zapravo je Kalaba namučio Barsinog "školarca". U saradnji sa Veljkom Birmančevićem veoma dobro je zatvorio najveću špansku pretnju. Publika sa istočne tribine je to primetila, pa je već krajem prvog poluvremena zagrmelo: "Pavlović Strahinja". U drugom smo videli i najlepšu akciju Srbije koju je svojim trkom inicirao dugonogi "Kalaba".

Veljko Birmančević – Brz je Jamal, ali brz je i Birmančević. Fudbaler Sparte iz Praga je igrao bez imalo respekta, ali sa mnogo energije i samopouzdanja, što mu je donelo puno dobrih stvari. Čak ga je u pojedinim momentima toliko vukla lopta da je više vremena provodio na protivničkoj, nego na svojoj polovini, ali je i pored toga uvek bivao na pravom mestu u defanzivi. Posle ovakvog izdanja, Filipu Kostiću se verovatno ni ne isplati da se vraća u reprezentaciju.

Vezni red i napad

Saša Lukić – Nasledio je ogromno breme, stavio Tadićevu "desetku" na leđa i video je koliko je taj broj težak. Iz napada u napad je varirao, čas činio jako dobre stvari, čas bivao osramoćen kao kada mu je Ruiz "skrojio suknjicu". Ali, više je pluseva pored njegovog imena, nego što je imao minusa.

Ivan Ilić – Energičan i često na pravom mestu. Dosta sigurniji na lopti nego ranije. Počeo je utakmicu kao zadnji vezni sa Lukićem, a završio je sa njim u paru bliže protivničkom golu, pošto su ih iza njih zamenili Belić i Grujić. Doduše, tada je Srbija bila u totalnoj defanzivi, ali je baš preko Ilića nekoliko puta iznela loptu i malo "udahnula vazduh".

Starsport

Lazar Samardžić (do 74. minuta) – Iako je on preuzeo Kostić broj 11, jasno je da je on pravi naslednik Dušana Tadića. Njemu su uručeni "ključevi tima" i na taj način počinje jedna nova era. Ovaj meč možda nije bio najbolji "trejler" za to, ali se veliki broj opasnih napada Srbije protiv Španije pripisuje upravo njegovim preciznim loptama.

Andrija Živković (do 62. minuta) – Konačno se rešio "mučne" pozicije ofanzivnog beka i dobio priliku da igra tamo gde se oseća mnogo komotnije. Koliko znači da je bliži golu, pokazao je i pas koji je "podvalio" Luki Joviću, ali je potom usledio promašaj godine.

Luka Jović (do 74. minuta) – Obeležiće ga onaj promašeni zicer iz 33. minuta i sigurno proganjati noćima. Ali je pored toga napadač Milana odigrao jedan vrlo dobar meč, sa defanzivnim kretnjama u bloku i otvaranjima iz istih posle čega je Srbija imala dosta dobrih situacija. Uz nepobitnu činjenicu da je igrao rovit, sa bolovima u leđima.

Dimitrije Vasiljević/STARSPORT

Izmene

Jan-Karlo Simić (od 46. minuta) – Počeo je jako, jako nesigurno. Izgleda da ga je "pojela" trema i prevelika želja. Sa nekoliko amaterskih grešaka je već u prvoj utakmici za reprezentaciju mogao sebi da "iskopa jamu". Kasnije se popravio i imao nekoliko zapaženih intervencija. Preživeo je i probio led, ali moraće mnogo sigurnije u narednim reprezentativnim nastupima, ako želi da potraje.

Kristijan Belić (od 62. minuta) – Mala je bila "kvota" da će dobiti žuti karton odmah po ulasku u igru. Na to smo čekali samo osam minuta. Ali, to je njegov stil i nekada je takva "nuklealna energija" potrebna svakoj ekipi. Može se reći da je pomogao da se odoli šampionu Evrope.

Marko Grujić (od 74. minuta) – Nije imao mnogo poteza vrednih pomena, ali je najbitnije da je Srbija sačuvala "pozitivnu nulu", kao i da se fudbaler Porta vratio u nacionalni tim posle dužeg vremena.

Petar Ratkov (od 74. minuta) – Ušao da zameni umornog Jovića i pomogne u skoku kod prekida i iznošenju lopte. Zadatak obavljen.

Stefan Mitrović (od 85. minuta) – Premalo na terenu da bi bio ocenjen.

Dimitrije Vasiljević/STARSPORT

Selektor

Dragan Stojković – Ispadanjem iz konkurencije Alekse Terzića, bio je primoran da ostane pri svom sistemu sa trojicom štopera, ali su pravi dobitak bekovi do njih. Nedeljković i Birmančević su u najvećem broju napada maestralno zaustavili najbolje drugare Jamala i Vilijamsa.

Vezni red je funkcionisao mnogo bolje nego do sada, kao da je "prodisao" odlaskom ili odustajanjem starijih igrača. Stojković je do ove večeri bio sateran u ćošak, kritikama i otkazima, pa će mu ovaj remi doći kao "kec na 11".

Pogodio je premiju, što će mu posebno značiti posle zvižduka prilikom ulaska na stadion. Još da je Luka Jović pogodio onu šansu u 33. minutu, bila bi mu "puna šaka brade".

Lineups provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 29

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu