Nova vest
Fudbal 9

5.9.2024.

8:50

Đukić: "Srbija nema stil igre"

Miroslav Đukić, bivši selektor Srbije i nekadašnji trener Partizana, analizirao je situaciju u timovima Srbije i Španije uoči susreta u Beogradu.

Izvor: AS

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/Nikola Krstic/Alamy Live News

U intervjuu za list "As", 58-godišnji Đukić je rekao da i dalje želi da se bavi trenerskim poslom.

Na pitanje, ima li sada trenera na kog se ugleda, pomenuo je sadašnjeg selektora Španije, Luisa de la Fuentea.

"Ima mnogo onih koji sjajno rade posao, a da su ponekad u senci. Na primer selektor Španije Luis de la Fuente. Nije bio mnogo poznat u svetu međunarodnog fudbala, ali njegov rad ga je gurnuo u žižu javnosti jer Španija ima sjajan tim", kaže Đukić.

Đukić, koji je tokom igračke karijere igrao kao centralni bek, kaže da se u igri dosta toga promenilo i da se od štopera danas zahteva da budu univerzalniji.

"Zadovoljan sam takvim razvojem. Ja sam uvek iznosio loptu napred, a to je tada bilo skoro zabranjeno, niko nije hteo da rizikujem kao štoper. Sadašnji trend je baš onako kako sam ja video fudbal pre mnogo godina. Teško je sada videti centralne bekove koji ne umeju da barataju s loptom, jer to limitira njihove timove. Čak i golman mora da ima tu sposobnost. Sirovi, čisto defanzivni centralni bekovi su stvar prošlosti", smatra Đukić i dodaje.

Penal na Rijazoru

"Taj penal protiv Valensije mi nikada neće izaći iz glave. Ostaće sa mnom do kraja života. Mogli smo do titule, ali nije se dalo. To je deo moje istorije i ne mogu ga izbrisati iz sećanja. Ne mučim sebe psihološki, dosta je bilo. Srećan sam što je Deportivo u Segundi i nadam se da će se vratiti u Primeru", kaže Đukić.

"Meni se dopadala uloga defanzivnog veznog. Nedavno, kada sam bio u Mančesteru, da gledam Siti, Pep Gvardiola mi je rekao, 'dao bih sve da imam Đukića u svom timu sada'. Mislio sam da je to mala šala, ali sam bio uzbuđen. Kada centralni bekovi i golman imaju dobru kontrolu, u prednosti ste kad počinjete akciju od pozadi".

Potom je na red došla i tema o reprezentaciji Srbije. Đukić, koji je nekada vodio i mladi tim i A reprezentaciju, upitan je kako sada ide Orlovima.

"Postoji generalno nezadovoljstvo. Istina je da smo bili na poslednjem Svetskom kupu i na Euro, ali bez nekog previsokog učinka. Nemamo stila", kaže Đukić i dodaje da ga Španija ima.

"Naravno da ga Španija ima. To je najbolji tim u Evropi, možda i na svetu. Bio je u stanju da se regeneriše i poslednje titule svedoče velikom radu i veri u tu ideju. Znamo kako će Španija igrati u Beogradu, ali ne znamo kako će naš tim. To je čudno. Nemamo put ili model, a to je od suštinskog značaja. Mnogo zavisimo od inspiracije igrača", jasan  je Đukić.

Upitan je i šta bi "prekopirao" od Španaca kao model za Srbiju.

"Pa gotovo sve! Od Luisa Aragonesa, koji je dao ton specifičnom stilu igre sa posedom lopte i dominantnim fudbalom, svi oni znaju kako da rastu i evoluiraju kako bi ostali na vrhu. Sada defanzivni sistem, presing, agresija, dominacija na sredini i smisaon napad sačinjavaju briljantan fudbal. Svi želimo da budemo kao Španija. Sa lakoćom su uzeli evropski kup i to pokazuje da su izabrali pravi put".

Srbija će na meču u Beogradu biti bez Dušana Vlahovića, Aleksandra Mitrovića i Sergeja Milinkovića-Savića.

"Sva trojica su sjajni igrači, ali njihovo odsustvo bi trebalo da motiviše druge. Ovaj meč vidim kao mogućnost da poraste motivacija. Španija je jasan favorit i igrati sa jednim od najboljih timova na svetu je prilika za Srbiju da se iskupi i stekne kredibilitet koji trenutno nemamo. Ovde ljudi više ne veruju u tim, Naravno da nemamo šta da izgubimo. Trebalo bi da iskoristimo prednost ovog meča da steknemo entuzijazam za nacionalni tim. Biću na stadionu i gledati meč", kaže Miroslav.

Za kraj, upitan je i koji španski igrač mu je zapao za oko.

"Mnogi. Na Euro smo otkrili Laminea Jamala i Nika Vilijamsa, ali Rodri, Fabijan, Olmo i ostali su fantastični", zaključio je Đukić.

Podeli:

Komentari 9

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu