Nova vest
Fudbal 8

5.9.2024.

8:20

Nova Srbija starog Piksija

Ne, ovo nije nova fudbalska reprezentacija Srbije. Niti je novi selektor. Ali ćemo igrom slučaja videti dosta novih igrača i, samim tim, potencijalno – neko novo lice "orlova".

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Peđa Milosavljević/Starsport

Posle debakla u Kataru i, realno, loših kvalifikacija za EURO na koji smo se ipak provukli, srpski reprezentativci nisu uspeli da nas iznenade u Nemačkoj.

Verovali smo im, kao što mazohistički uvek radimo, ali su nam doneli novi fijasko i brodolom koji mnogi nisu "preživeli".

Prvi je "stradao" kapiten Dušan Tadić, koji je rekao "zbogom" nacionalnom timu čiji je rekorder. Potom je za njim voda povukla i mnoge druge reprezentativce.

"Precrtani" su (ili su se sami odjavili selektoru) Vanja Milinković-Savić, Uroš Spajić, Srđan Mijailović, Filip Mladenović, Nemanja Gudelj, Filip Kostić i Mijat Gaćinović.

Bez mnogo objašnjenja njihova imena nisu se pojavila na prvom širem spisku posle EP, a zatim su se nanizali novi otkazi. I to onih glavnih vedeta.

Peđa Milosavljević/Starsport

Dušan Vlahović je javio da neće doći zbog porodičnih obaveza, a Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić, kako su istakli, zbog povreda.

Tu nije kraj, već su po dolasku u Staru Pazovu povrede prijavili i Miloš Veljković, Nemanja Maksimović i Aleksa Terzić.

Dakle, to ukupno broji 14 igrača koji se, iz različitih razloga i opravdanja, nisu odazvali selektoru.

Sa konačnog spiska otpao je i Nemanja Stojić, od juna do avgusta igrač Crvene zvezde, koji je u finišu prelaznog roka promenio drugi klub i prešao u Makabi iz Tel Aviva.

Ako tome dodamo i poslednje promene u Fudbalskom savezu Srbije, gde su hitni otkazi uručeni generalnom sekretaru Jovanu Šurbatoviću i direktoru sportskog sektora Miroslavu Tanjgi, dobijamo jasan odgovor na pitanje ko je glavna faca u "kući fudbala".

Jedini koji je preživeo slom na Evropskom prvenstvu, jeste ujedno i kapetan tonućeg broda – Dragan Stojković.

Iako je javnost uveliko i nedvosmisleno rekla šta misli o njemu (kako vidimo isto su razmišljali i dojučerašnji saradnici u FSS), legendarnom asu i ne tako uspešnom stručnjaku je ukazana puna podrška nakon rezultata i igara u poslednje tri godine.

Možda će mnoge stvari biti nove u predstojećoj Ligi nacija, ali ćemo ove večeri protiv Španije, premijerno videti "novu Srbiju starog Piksija".

Spisak za Španiju i Dansku

Golmani: Predrag Rajković (Al Itihad), Aleksandar Jovanović (Partizan), Marko Ilić (Crvena zvezda),  Đorđe Petrović (Čelsi)

Odbrana: Kosta Nedeljković (Aston Vila), Nikola Milenković (Notingem Forest), Strahinja Pavlović (Milan), Srđan Babić (Spartak Moskva), Strahinja Eraković (Zenit), Jan Karlo Simić (Anderleht)

Sredina: Andrija Živković (PAOK), Saša Lukić (Fulam), Ivan Ilić (Torino), Marko Grujić (Porto), Kristijan Belić (AZ), Milan Aleksić (Radnički Kragujevac), Stefan Mitrović (Verona), Lazar Samardžić (Atalanta), Veljko Birmančević (Sparta Prag)

Napad: Luka Jović (Milan), Petar Ratkov (Salcburg), Mihailo Ivanović (Milvol)

 

Previše nepoznanica

Golman Predrag Rajković biće najstariji u ovom timu, dok će novi kapiten biti Nikola Milenković. Makar u ovom septembarskom "prozoru" Lige nacija.

Od tima od 26 igrača, koji je zvanično bio prijavljen za šampionat Evrope, za utakmice protiv Španije i Danske na raspolaganju Piksiju biće samo njih 12: Rajković, Petrović, Milenković, Pavlović, Babić, Živković, Ilić, Lukić, Samardžić, Birmančević, Jović i Ratkov.

Čak šestorica igrača tražiće svoj debitanstski nastup: Marko Ilić, Jan Karlo Simić, Kosta Nedeljković, Kristijan Belić, Milan Aleksić i Mihailo Ivanović.

Neki od njih mogli bi zaista da donesu "svežu krv" u reprezentaciju i, koliko je to moguće, postave zdrave osnove svoje budućnosti u nacionalnom timu.

Iako je na Evropskom prventvu bila najbolji deo tima, ponovo će pored odbrane Srbije stajati ogroman znak pitanja. Sigurni su samo novi kapiten Milenković i Strahinja Pavlović, dok je sve oko njih velika nepoznanica.

Peđa Milosavljević/Starsport

Pre svega, biće zanimljivo hoće li dobiti šansu i kako će je iskoristiti Jan Karlo Simić, momak koji je bio "već viđen" putnik u Nemačku, ali se to izjalovilo. Verovatno će nedavna povreda Miloša Veljkovića da "kupi"  mesto Strahinji Erakoviću, ali bi i novom defanzivcu Anderlehta mogla da dodeli određene minute u poslednjoj liniji "orlova".

Takođe, Kosta Nedeljković je od početka sezone u Premijer ligi igrao u svakoj od prve tri utakmice Aston Vile, sa kojom je ostvario dve pobede u gostima uz poraz od Arsenala. Stoga se očekuje da šansu dobije i u dresu Srbije, a samo selektor zna na kojoj poziciji, odnosno, u kom formacijskom sistemu.

Ni u veznom redu i ofanzivi nije puno kristalnija slika. Naprotiv... U "gornjem" delu sastava nedostajaće najveći broj nosilaca igre, a iako su u Nemačkoj svi do jednog izgledali kao potrošena krpa, ozbiljna je sumnja hoće li imati ko da ih nasledi.

Samo bi u "centrali" mogli da ostanu Ivan Ilić i Saša Lukić, za mesto će se boriti i Marko Grujić, a ako je ikada bila prava prilika – sada je najbolja – da se "ključevi" ekipe daju u ruke Lazaru Samardžiću.

Peđa Milosavljević/Starsport

Jedna od misterija je i gde selektor vidi Andriju Živkovića i Veljka Birmančevića, momke koji bi u eventualnoj formaciji 4-2-3-1 bili idealan izbor za krilne napadače. To su pozicije koje oni u PAOK-u i Sparti iz Praga vrlo dobro igraju.

Ali, taj sistem je za Piksija odavno otpisan i, ako ih po staroj navici bude vraćao na ofanzivne bekove, ponovo će im "otupeti oštrice" i umanjiti maksimum kojim bi mogli da doprinesu.

Ko će dati gol?

Napad je, pak, najveća misterija jer će Stojković na raspolaganju imati samo trojicu napadača, od kojih je prva opcija Luka Jović u Staru Pazovu došao sa povredom leđa, a druga je Petar Ratkov.

Šansu će vrebati i Đorđe Jovanović, napadač Partizana koji je u "minut do 12" uskočio umesto povređenog Mihaila Ivanovića, novog špica Milvola.

Manje je verovatno da će zaigrati bivši igrač Partizana, a sada AZ Alkmara, Kristijan Belić, odnosno, još jedan igrač koji je prešao iz Superlige Srbije u engleski Čempionšip – Milan Aleksić (Sanderlend).

Baš kao i novi kapiten Partizana Aleksandar Jovanović, te rezervni čuvar mreže Crvene zvezde Marko Ilić, koji ju je na golu uveo u Ligu šampiona.

Peđa Milosavljević/Starsport

Nepoverenje u selektora je enormno, a rezultatom, igrama i izjavama u Nemačkoj, takvo je mišljenje u javnosti dodatno pojačano. Pritom, usled izostanka 14 do sada standardnih igrača, jasno je zbog čega (skoro) niko više ne veruje u reprezentaciju.

Na svu muku, na "Marakanu" ove večeri dolazi najbolja selekcija u Evropi. Španija je, bez dileme, "najzasluženiji" šampion nekog velikog takmičenja u novijoj istoriji i ponovo će biti predvođena "školarcem" Laminom Jamalom i Nikom Vilijamsom.

Istina, biće "crvena furija" bez suspendovanih Rodrija i Alvara Morate, ali dovoljno jaka da bez problema izađe na kraj sa, u svakom smislu, osakaćenom Srbijom.

Stoga, nikakva očekivanja nemamo. Već samo želju i nadu da će neki novi klinci doneti drugačiju energiju, pokazati zube i pružiti dostojan otpor velikom favoritu.

Dok i njih ne "potrošimo" pre vremena.

Podeli:

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Dosta je bilo izvinjenja"

Tokom poslednjih 20 godina Zakerberg i Facebook prošli su kroz brojne uspone i padove, a zbog jedne stvari osnivač ove kompanije naročito žali.

Zimo

13:30

14 h

Novo Sport Video Menu