Nova vest
Fudbal 22

4.9.2024.

9:55

Kako će Srbija do SP? "Visi" za drugi, a mogla bi i u prvi šešir

Kasnije nego inače, zvanično je obelodanjeno kako će izgledati put reprezentacija ka Svetskom prvenstvu u SAD, Kanadi i Meksiku 2026. godine, odnosno.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Peđa Milosavljević/Starsport

Tačnije, FIFA je objavila kako će se formirati šeširi za žreb koji je zakazan za decembar.

Nužno je da se sačeka kraj Lige nacija, koja se igra od septembra do sredine novembra, jer će rang lista nakon tih utakmica biti jedan od parametara za formiranje šešira.

Kažemo jedan od zato što će, za razliku od prethodnih žrebova za velika takmičenja, ovog puta upravo Liga nacija biti glavna za sastav prvog, najjačeg šešira.

Kako je saopšteno, njega će činiti 12 reprezentacija, od kojih će osam biti učesnici četvrtfinala Lige nacija. Konkretno, svi nacionalni timovi koji završe kao prvi ili drugi u svojim grupama. Preostala četiri mesta popuniće naredne četiri reprezentacije po FIFA rang listi.

Pred Srbijom (ne)moguća misija

Fudbalska reprezentacija Srbije u četvrtak počinje nastup u "A" diviziji, utakmicom protiv šampiona Evrope, reprezentacije Španije.

Tri dana kasnije protivnik će biti Danska u Kopenhagenu, a u istoj grupi nalazi se još i Švajcarska.

Dakle, Srbiji će cilj biti da završi ispred selekcija koje su je izbacile sa prethodna dva velika takmičenja. Švajcarska nas je eliminisala iz Katara, a Danska je remijem u Nemačkoj poslala kući izabranike Dragana Stojkovića.

Koliko će biti realno servirati im "osvetu" i ostvariti taj cilj, teško je reći, pogotovo u situaciji kada je Piksi ostao bez velikog broja igrača koji bi trebalo da su nosioci igre.

"Visi" i drugi šešir

Dalje, drugi šešir se formira isključivo po FIFA rang listi, a Srbija je tu "na ivici".

Trenutno, "orlovi" su 19. evropska reprezentacija po redu, pa bi lako moglo da se desi da posle Lige nacija bude tu negde "oko" crte koja razdvaja drugu i treću grupu.

U ovom momentu Srbija sa 1.507 bodova ima prednost u odnosu na Slovačku (1.479), Rumuniju (1.474) i Češku (1.473).

Međutim, sve to vrlo lako može da se promeni i Srbija bi, u slučaju loših rezultata u narednih šest utakmica mogla ozbiljno da "sklizne" dole.

A svakako nije isto da li će biti u trećem, drugom ili čak prvom šeširu na žrebu za najveće fudbalsko takmičenje.

Podeli:

Komentari 22

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu