Nova vest
Fudbal 3

4.9.2024.

10:50

Goleada i spektakl – tako je kada se igra fudbal protiv Španije VIDEO

Fudbalska reprezentacija Srbije utakmicom protiv Španije započinje četvrtu sezonu u Ligi nacija.

Srđan Novaković
EPA PHOTO/MICHELE LIMINA

Prvi put će orlovi igrati u A diviziji među najboljim reprezentacijama Evrope.

Debitantski nastup u najjačoj ligi Srbija će imati protiv najboljeg i najtežeg rivala, reprezentacije Španije koja u Beograd stiže kao aktuelni prvak Evrope. 

Ovo će inače biti prva takmičarska utakmica između Srbije i Španije, jer do sada su se susreli samo jedanput i taj susret 2012. godine je bio prijateljskog karaktera, gde je Španija slavila sa 2:1. 

U ovom takstu ćemo se prisetiti nekih duela protiv Španije, koja je igrala Jugoslavila i Srbija i Crna Gora. 

Piksijev lažnjak koji pamti cela Jugoslavija 

Moglo bi se reći epska utakmica koju je reprezentacija Jugoslavije odigrala na Mundijalu u Italiji 1990. godine. 

Posle uspešne grupne faze takmičenja, došao je red na mečeve nokaut faze, gde je protivnik u osmini finala bila Španija.

Crvena furija je povela u ovom meču preko Hulija Salinasa, ali ta prednost Španaca ja trajala sve do 78. minuta kada je na scenu stupio sadašnji selektor Srbije Dragan Stojković. 

Ivković – Hadžibegić, Jozić, Spasić, Brnović – Šabanadžović, Stojković, Sušić, Katanec – Pančev, Vujović. 

Piksi je sa dva gola do kraja meča trasirao put Jugoslavije do četvrtfinala, gde je zakazan okršaj sa Argentinom sa sve Dijagom Armandom Maradonom u ekipi. 

Stojković je izjednačio rezultat golom koji se i dan danas prepričava, i za koji možemo reći da je njegova fudbalska lična karta. 

Zlatko Vujović je centrirao sa leve strane, Srećko Katanec je glavom prosledio loptu do Stojkovića koji je fintom šuta izbacio Špance, a onda je desnom nogom pogodio mrežu rivala. 

Tu nije bio kraj već je Piksi na startu produžetka u 91. minutu iz slobodnog udarca postigao svoj drugi gol na meču i tako poslao Jugoslaviju među osam najboljih reprezentacija na Mundijalu. 

Mnogi bi se složili da je ovo bio jedan od najboljih utakmica Dragan Stojkovića u nacionalnom dresu. 

Revolveraški obračun u Brižu

Na sledeći okršaj smo čekali deset godina, i to na Evropskom prvenstvu koje se održalo u Belgiji i Holandiji. 

Reprezentacija Jugoslavija je pred utakmicu sa Špancima, koja je došla u poslednjem trećem kolu imala učinak od četiri boda i već je rešila pitanje prolaska u osminu finala. 

Tako da je duel sa crvenom furijom bio samo u cilju određivanja pozicija sa koje će se ići u nokaut fazu. 

Spektakularnu utakmicu smo gledali na Jan Brejdel stadionu u Brižu, na kome je postignuto tog 20. juna čak sedam golova. 

Kralj – Đorović, Đukić, Mihajlović, Komljenović – Stojković, Jokanović, Jugović, Drulović – Milošević, Mihajlović

Nažalost jedan više je završio u mreži Jugoslavije, što je značilo da će oni sa prvog mesta u dalji pohod na titulu prvaka Evrope, a izabranici Vujadina Boškova kao drugi. 

I u tom meču je na terenu bio prisutan Dragan Stojković. Tada već kao veteran, na zalasku karijere je predvodio ovaj tim na prvenstvu Evrope kao kapiten. 

Na prvi gol se čekalo do 30. minuta kada je Savo Milošević, inače najbolji strelac tog Evropskog prvenstva doveo Jugoslaviju do prednosti, a do kraja prvog dela igre Alfonso je izjednačio rezultat. 

Dobro je Jugoslavija počela drugi deo meča, gde je Dejan Govedarica vratio prednost svom timu, ali samo minut kasnije Munitis je ponovo poravnao rezultat. 

Kada je u 75. minutu Slobodan Komljenović po treći put doveo Jugoslaviju do prednosti, svi su mislili da je pobeda blizu i da se plavima smeši prvo mesto u grupi, ali...

Zbog nekih nepromišljenih poteza, a i zbog nekih nejasnih odluka sudije Žila Visjera Španija je na kraju došla do pobede. 

Gaiska Mendijeta je prvo u 90+4 minutu sa bele tačke postigao gol, a potpuni šok je usledio dva minuta kasnije, kada je svojim drugim golom Alfonso doneo na kraju pobedu Špancima. 

Srbija i Crna Gora kao dostojan rival

Poslednji zvanični meč Španija je imala sa reprezentacijom Srbije i Crne Gore u kvalifikacijama za Mundijal 2006. koji se održao u Nemačkoj. 

Pod vođstvom Ilije Petkovića SCG je gotovo bila nesavladliva u kvalifikacijama. Svega jedan gol su plavi primili i to od Španije na utakmici koja se igrala u Madridu na tadašnjem stadionu Atletiko Madrida, Visente Kalderonu. 

Jevrić – Gavrančić, Vidić, Krstajić, Đorđević – Dragutinović, Koroman, Ilić, Duljaj – Stanković, Kežman

Jedini koji je imao tu privilegiju da savlada Dragoslava Jevrića je bio Raul Gonzales, međutim u tom meču Srbija i Crna Gora nije doživela poraz, jer je Mataje Kažman do kraja utakmice doneo bod svom timu. 

Poslednji put kada je Španija gostovala na stadionu Rajko Mitić, gde će biti odigrana i ova naredne utakmica je okončan bez golova. 

Videćemo kako će se ovaj naredni duel i kao što smo ranije spomenuli prvi zvanični meč Srbije i Španije okončati. Sigurno da su gosti veliki favoriti, ali videćemo šta može ovaj podmalđeni tim orlova. 

Sigurno da im je ovo idealna prilika da se pokažu u najboljem svetlu i da daju svima do znanja da su spremni da se suprostave čak i onim najjačim reprezentacijama sveta. 

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Dosta je bilo izvinjenja"

Tokom poslednjih 20 godina Zakerberg i Facebook prošli su kroz brojne uspone i padove, a zbog jedne stvari osnivač ove kompanije naročito žali.

Zimo

13:30

7 h

Novo Sport Video Menu