Nova vest
Fudbal 36

30.8.2024.

13:45

Tihi bojkot reprezentacije – na koga Piksi (ne) računa?

Dragan Stojković Piksi ovog petka obelodanio je sa kojim će snagama napasti Španiju u utakmicama Lige nacija.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Pred novo okupljanje nacionalnog tima, prvo posle Evropskog prvenstva u Nemačkoj, gde su fudbaleri Srbije završili nastup u grunoj fazi, opet smo dobili nekoliko izostanaka.

Prvi u nizu nastup u mečevima koji se igraju 5. i 8. septembra otkazao je Dušan Vlahović.

Napadač Juventusa prvo je o tom obavestio Piksija, a potom s eo toj odluči okgraslio na društevnim mrežama.

"Danas sam obavestio stručni štab da iz porodičnih razloga neću biti u mogućnosti da se odazovem pozivu selektora za predstojeće utakmice Lige nacija protiv Španije i Danske", napisao je Vlahović na Instagramu 28. avgusta.

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Nedugo posle njegovog otkazivanja, Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić takođe su se izjasnili da Srbija u ovoj reprezentativnoj akciji ne može da računa na njih.

Za razliku od Dušana Vlahovića, koji je svoje odsustvo objasnio porodičnim razlozima, tandem Al Hilala je poslao objašnjenje da su povrede uzrok izostanka, a takvo oprvdanje poslali su i FSS.

Pre konačnog spiska, morao je Stojković da se javi i potvrdi zbog čega mu trojica standardnih reprezentativac ne stoje na raspolaganju za okršaj sa Špancima i Dancima.

"Što se tiče Vlahovića, Sergeja i Mitra stvari su vrlo jednostavne. Vlahović me je zvao, rekao da ima porodične probleme, u to ne ulazim i nadam se da će to što ima rešiti na pozitivan način, što mu iskreno želim. Mitrović i Sergej praktično sve vreme igraju u Al Hilalu pod povredama. Momci su se javili, pričali smo, razumem sve, hoće da iskoriste vreme kako bi te povrede sanirali. Kod Mitrovića je problem zadnja loža, kod Sergeja bol u leđima, igra pod injekcijama, mislim da je reč o pršljenu", rekao je Piksi za sajt FSS.

"Obzirom na to da smo skloni različitim spekulacijama, ovim želim da naglasim da nema prostora za tako nešto. U ponedeljak je konferencija za medije na kojoj ćemo razgovarati detaljnije o mnogim temama, kao i o našim ciljevima u Ligi nacija, ali pre svega pripremi za utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Odlazak na treće veliko takmičenje u nizu biće naš prioritet u narednom periodu", istakao je selektor Srbije.

Odmah posle EURO krenule su spekulacije o tihoj pobuni u reprezentaciji, a izostanci Mitrovića, Vlahovića i Milinković-Savića ponovo su podgrejali tu priču.

Spisak za Španiju i Dansku

Golmani: Predrag Rajković (Al Itihad), Aleksandar Jovanović (Partizan), Marko Ilić (Crvena zvezda),  Đorđe Petrović (Čelsi)

OdbranaKosta Nedeljković (Aston Vila), Nikola Milenković (Notingem Forest), Strahinja Pavlović (Milan), Miloš Veljković (Verder Bremen), Srđan Babić (Spartak Moskva), Strahinja Eraković (Zenit), Jan Karlo Simić (Anderleht), Aleksa Terzić (Salcburg)

SredinaAndrija Živković (PAOK), Saša Lukić (Fulam), Ivan Ilić (Torino), Marko Grujić (Porto), Kristijan Belić (AZ), Milan Aleksić (Radnički Kragujevac), Nemanja Maksimović (Panatinaikos), Stefan Mitrović (Verona), Lazar Samardžić (Atalanta), Veljko Birmančević (Sparta Prag)

Srbija je nekoliko dana po dolasku iz Nemačke ostala i bez kapitena Dušana Tadića, koji se opostio od nacionalnog dresa kao rekrder po broju nastupa.

Njega nije bilo u planovima za ovu akciju, a osim pomenutog kvarteta još nekolicina igrača nije se našlo ni na širem spisku selektora Stojkovića za septembraske utakmice.

EPA-EFE/RONALD WITTEK

Među njima su Vanja Milinković-Savić, Mile Svilar, Matija Nastasić, Nemanja Radonjić, Filip Đuričić, Nemanja Gudelj, Filip Mladenović, Mijat Gaćinović i  Filip Kostić, uz već pominjane Dušana Tadića, Sergeja Milinković-Savića, Aleksandara Mitrovića i Dušana Vlahovića.

Sa konačnog spiska otpao je i Nemanja Stojića, doskorašnji igrač Crvene zvezde, koji je prešao u Makabi iz Tel Aviva i ovo će biti prilično izmenjena reprezentacija Srbije u odnosu na ono što smo gledali poslednjih sezona.

Rajković i Maksimović biće najstariji u timu, a petorica igrača tražiće svj debitanstski nastup: Jan Karlo Simić, Kosta Nedeljković, Kristijan Belić, Milan Aleksić i Mihailo Ivanović.

Od tima od 26 igrača, koji je zvanično bio prijavljen za šampionat Evrope, za dve septembarske utakmice na raspolaganju Piksiju biće Rajković, Petrović, Milenković, Pavlović, Babić, Veljković, Živković, Ilić, Lukić, Samardžić, Birmančević, Jović i Ratkov.

Srbija prvu utakmicu igra 5. septembra protiv Španije na stadionu Rajko Mitić od 20.45, a tri dana kasnije u Kopenhagenu gostovaće Danskoj, kada ćemo videti podlmađeni let Piskijevih "orlova".

Podeli:

Komentari 36

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu